Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Spanyolország az elődöntőben, Kroos trófea nélkül búcsúzott a válogatottól

A Spanyolország–Németország mérkőzéssel kezdődik a negyeddöntő a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságon. Elképesztő izgalmak után hosszabbításban 2-1-re nyert Spanyolország.

2024. 07. 05. 17:58
FBL-EURO-2024-MATCH45-ESP-GER Fotó: Europress/AFP/Fabrice Coffirrini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házigazda németek kapitánya, Julian Nagelsmann két helyen változtatott a Dánia elleni nyolcaddöntőt 2–0-ra megnyerő csapaton, s visszatért a védelem tengelyébe az eltiltását letöltő Jonathan Tah, a középpályán pedig Robert Andrich helyett ezúttal Emre Can kapott lehetőséget. Luis de la Fuente ugyanazt a csapatot küldi pályára, amely 4-1-re nyert Grúzia ellen a 16 között. 

Mindenesetre azonnal egymásnak estek a csapatok, és a 2. percben a spanyolok kis híján már ünnepelhettek is. Nico Williams a bal oldalról laposan játszott középre, Morata visszagurított Pedrinek, akinek 16 méteres bombáját nagy bravúrral védte Neuer.

A félidő első felében mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, de a kapusok állták a sarat. a 11. percben Raum tette próbára Unai Simónt, aki szépen hárított, majd újfent Neuer bizonyította, jó formában van. Előbb Nico Williams, majd Laporte lövését védte. Aztán a 21. percben a németek elpuskázták az addigi legnagyobb helyzetüket: Kimmich jobb oldali beadását Havertz 7 méterről fejelhette kapura, a nem túl erős fejest könnyen fogta elvetődve Unai Simón.

Ezt követően jött egy kis bokazene mindkét oldalon, aminek hirtelen két sárga lett a következménye - a Yamalt letaroló Can megúszta a lapot -, és ez azt is jelentette, hogy a besárguló Le Normand spanyol továbbjutás esetén kihagyja az elődöntőt.

Az első félidő gól nélkül zárult, viszont egyáltalán nem unalmas 0-0-át játszottak a csapatok. Ugyanakkor mindkét fél próbálkozott rendesen, a spanyolok 4, míg a németek 3 alkalommal találták el a kaput, ám mindkét kapus hárította a lövéseket, fejeseket. Az látszik, hogy a spanyolok ugyan többet birtokolták a labdát, ám a gyors német kontrákban mindig ott volt a gólveszély.

A második félidő pont úgy indult, mint az első, ugyanis két perc sem telt el, máris helyzetbe kerültek a spanyolok: Morata úgy a német kaputól hét méterre lefordult a védőkről, majd az egekbe lőtte a labdát. Majd utána hosszú másodpercekig próbálta meggyőzni a bírót, hogy azért nem talált Neuer hálójába, mert a védők lerántották. Nos, a monológja pont olyan eredménnyel zárult, mint a lövése: eredménytelenül.

Aztán az 52. percben megtört a gólcsend, és egy remek spanyol támadás Yamal pontos begurításából a Bundesligában játszó Dani Olmo kapásból a jobb alsóba lőtt, Neuernek esélye sem volt.

Hirtelen felpörgött a találkozó, néha szemmel is alig lehetett követni a tempót, a németek rövid időn belül behozták a csodacseréjüket, a középcsatár Füllkrugot, aki eddig kétszer is betalált csereként beállva. A dortmundi center azonnal jelentkezett is egy fejessel, ami fél méterrel ment fölé.

A németek nagyon megnyomták, sokkal veszélyesebben támadtak, mint korábban, de az utolsó pillanatban vagy érkezik egy spanyol láb, vagy hárít Unai Simón. A 74. percben aztán egyik sem valósult meg, viszont Füllkrug lövését a kapufa hárította. A 82. percben Hawertz lépett ki, a spanyolok kapusa messze járt a kapujától, ám a német támadó emelése néhány centivel fölé ment.

Ezt a nyomást a spanyolok nem bírták ki, és a 89. percben egy szöglet után Wirtz elé pattant a labda, aki nem teketóriázott, hanem a kapuba lőtte a németek egyenlítő gólját. Noha a 94. percben négy méterről kis híján betalált, az eredmény nem változott, jöhet a hosszabbítás.

Mindkét csapat megpróbálta kicsikarni a döntés a hosszabbításban, adódtak is helyzetek itt is, ott is, ám egyelőre maradt a döntetlen. A második 15 perc izgalmas pillanatokkal indult a spanyolok számára, ám a VAR kegyes volt hozzájuk, és vétlennek minősítette Cucurella kezezését. A 115. percben aztán Unai Simón védett egy hatalmasat, miután Füllkrug az őt szorongató Nacho mellett kapura csúsztatott.

Aztán a 119. percben jött a házigazdák számára a hidegzuhany: a csereként beállt Merino gyönyörűen felejt a német kapuba Olmo beadásából. És még ekkor sem volt vége, de a 123. percben Füllkrug fejese milliméterekkel elkerülte a spanyolok kapuját. Az még belefért, hogy Taylor bíró kiállítsa Carvajalt, majd hármat fújt a sípjába, ami azt jelentette, a házigazda németek elbúcsúztak, míg a spanyolok ott vannak az elődöntőben.

 

Európa-bajnokság, negyeddöntő

Spanyolország–Németország 2-1 (1-1, 1-1, 0-0)

Stuttgart, Stuttgart Aréna. Vezeti: Anthony Taylor (Gary Beswick, Adam Nunn) – angolok

Spanyolország: Unai Simón – Carvajal, Le Normand (Fernandez, 46.), Laporte, Cucurella – Fabián Ruiz (Joselu, 102.) – Yamal (Ferran Torres, 63.), (Dani Olmo, 8.), Nico Williams (Merino, 80.) – Morata (Oyarzabal, 80.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

Németország: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah (Th. Müller, 81.), Raum (Mittelstadt, 57.) –  Can (Andrich, 46.), Kroos – Musiala, Gündogan (Füllkrug, 57.), Sané (Wirtz, 46.) – Havertz (Anton, 91.). Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann 

Gólszerző: Dani Olmo (52.), Merino (119.) illetve Wirtz (89.)

Kiállítva: Carvajal (125.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.