Szilágyi Áron olyan legendákat érhet utol, mint Carl Lewis és Michael Phelps

Szombaton beindul a nagyüzem Párizsban, s a következő bő két hétben nem is lesz megállás. Az olimpia első érmeit 2024-ben sportlövészetben osztják ki, mi a nyitó hétvégén elsősorban a vívóversenyektől várhatunk dobogós helyezéseket. Szilágyi Áron történelmi tettet hajthat végre, egymás után negyedszer nyerheti meg a férfi kardvívók egyéni olimpiai versenyét, a férfi párbajtőrözők között két honfitársunk áll a világranglista első két helyén.

2024. 07. 27. 6:30
Szilágyi Áron olimpia 2024 Párizs vívás kard egyéni aranyérem rekord Tokió
Szilágyi Áron London, Rio és Tokió után Párizs olimpiai bajnoka is lehet Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpia első hétvégéjén huszonhét versenyszámban osztanak érmeket. A tervezett menetrend alapján az idei ötkarikás játékok első bajnokai sportlövők lesznek, a puskások vegyes páros versenyszámában Péni István és Mészáros Eszter is lőállásba lép, igaz, nem túl jó előjellel, mindketten betegséggel bajlódnak.

olimpia 2024 magyar csapat Szilágyi Áron nyitóünnepség magyar zászló Szajna hajó
Reméljük, az olimpia nyitóünnepsége után az eredményhirdetéseken is sokszor láthatjuk a magasban a magyar zászlót (Fotó: Csudai Sándor)

A huszonhétből a legtöbb aranyérem úszásban talál gazdára: szombaton négy, holnap három döntőt rendeznek a sportágban. Milák Kristófot keddig még biztosan nem láthatjuk versenyezni, másik nagy éremesélyesünk, Kós Hubert viszont már az els versenynapon medencébe ugrik a 4x100-as gyorsváltó tagjaként, a stafétában még Németh Nándor, Szabó Szebasztián és Jászó Ádám úszik.

Sós Csaba szövetségi kapitány elárulta: Milák már a június, belgrádi Európa-bajnokság után megbeszélte vele, hogy az Eb-hez hasonlóan Párizsban sem úszik váltóban.

– Azt gondolom, ez a váltó nélküle is nagyon erős, reális esélye van a döntőbe jutásra – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Az első délelőtti programban a fináléba jutásért úszik majd a női 4x100-as gyorsváltó, valamint Késely Ajna és Sárkány Zalán (egyaránt 400 gyors) is, míg vasárnap délelőtt Kós és Jászó már egyéni szám (100 hát) előfutamában úszik, akárcsak Holló Balázs és Zombori Gábor (400 vegyes), illetve Ábrahám Minna és Pádár Nikolett (200 gyors).

Szilágyi Áron a negyedikért

Úszásban meglepetés lenne, ha már a hétvégén érmet szerezne Magyarország, vívásban viszont mind a legutóbbi olimpiák, mint a tavalyi világbajnokság fényében joggal várhatunk nagy sikereket.

Szombaton rendezik a férfi kardozók egyéni versenyét, amelyet Londonban, Rióban és Tokióban is Szilágyi Áron zárt aranyérmesként.

Három éve a vívók rekordját állította be, rajta kívül még az olasz tőröző, Valentina Vezzali nyert egyéni számban három egymást követő olimpián bajnoki címet. Ha összejönne zsinórban a negyedik is, azzal minden sportágat tekintve az ötkarikás csúcstartók közé lépne, többek között Carl Lewis (távolugrás, 1984-1996) és Michael Phelps (200 pillangó, 2004-2016) mellé.

– Nem ismerek még egy olyan vívót, aki annyira képes az adott feladatra fókuszálni, mint ő – emelte ki Szilágyiról a négyszeres olimpiai érmes korábbi párbajtőrvívó, Imre Géza.

A címvédő magyar kardozó a kanadai Fares Arfa ellen kezd 13.45-től. A második asszóját Szilágyi Áron honfitársa, Szatmári András ellen vívhatja a legjobb nyolc közé jutásért, ha mindketten győzelemmel rajtolnak.

Rajtuk kívül még Gémesi Csanád, valamint női párbajtőrben Muhari Eszter lép pástra szombaton, míg vasárnap a női tőrözők (Pásztor Flóra) és a férfi párbajtőrözők versenyét rendezik, utóbbiban a tokiói ezüstérmes Siklósi Gergely és a világbajnoki címvédő Koch Máté is nagyon sokáig juthat, a világranglistán az első két helyet foglalják el, mellettük Andrásfi Tibor is indul az egyéni versenyben.

Mikor játszanak a magyar csapatok az olimpián?

Pályára lép valamennyi labdajátékcsapatunk is a nyitó hétvégén. Szombaton 11.00-kor a férfi-kézilabdaválogatott a csoportból való továbbjutás szempontjából rögtön kulcsfontosságúnak látszó mérkőzéssel kezd Egyiptom ellen, míg a női vízilabda-válogatott 14.00-tól Hollandia ellen vívja első meccsét az olimpiai tornán.

A férfi-vízilabdaválogatott vasárnap 19.30-kor a házigazda Franciaország ellen játszik, míg a női kézilabdázók vasárnap 9.00-kor Brazília ellen. Utóbbi csapat az egyetlen, amely már bemutatkozott az olimpián. A csütörtöki, franciák elleni 31-28-as vereség után vegyes érzésekkel nyilatkoztak lányok.

– Ha a második félidőben nemcsak egy gólra jövünk fel többször is, hanem kiegyenlítettünk volna, az lendíthetett volna annyit az önbizalmunkon, hogy jobb eredményt érünk el. Remélem, hogy a brazilok ellen majd mi okozunk meglepetést, szerintem a védekezés lehetne ennek a kulcsa – mondta Kuczora Csenge, aki élete első olimpiai meccsén nyolc góllal a mezőny legeredményesebb játékosa lett.

Székely Zója mégis indul

Tornában szombaton a férfiak (Mészáros Krisztofer), vasárnap a nők selejtezőit (Czifra Lili, Bácskay Csenge) rendezik. Utóbbi nemnél fontos fejlemény, hogy Kovács Zsófia a csütörtök esti pódiumedzésen megsérült, így mégsem indulhat Párizsban, helyette Székely Zója ugrik be, aki több balszerencsés fordulat után végül mégsem marad le az olimpiáról, szombaton érkezik meg a francia fővárosba.

– Nagyon boldog vagyok, hiszen egy álmom teljesül, ott lehetek az olimpián, de nem felhőtlen az örömöm, hiszen egy sérülés miatt van mindez. Az élet, a sors megadta ezt a lehetőséget, szeretnék élni vele, persze jobb lett volna, ha nyugodt körülmények között tudok készülni, főleg mentálisan, de az adott szituációhoz képest így is megpróbálom a lehető legjobb gyakorlatot bemutatni – mondta Székely Zója, aki mégis megmutathatja a gyakorlatait Párizsban.

Kiknek szurkolhatunk a párizsi olimpián?

Szombaton kezdi meg szereplését lovastusában Kaizinger Balázs és evezésben Pétervári-Molnár Bendegúz, valamint asztaliteniszben Póta Georgina és a Madarász Dóra, Ecseki Nándor vegyes páros.

Kerékpározóink közül Valter Attila szombaton az országúti időfutamon indul, Vas Blanka pedig holnap hegyikerékpárban, amelyben három éve Tokióban negyedik lett, idén viszont sokkal inkább az országútra koncentrált, Valterhez hasonlóan neki is inkább a mezőnyverseny lehet a fő száma Párizsban.

Vasárnap Hámori Luca történelmet ír, első magyar női ökölvívóként léphet olimpiai szorítóba. Cselgáncsban Pupp Réka és Pongrácz Bence lesz érdekelt, s vélhetően teniszezőink (Fucsovics Márton, Marozsán Fábián) is pályára lépnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.