Hatalmas bukás zavarta a magyar olimpikont, ömlött a vér a kezéből

Kerekes Gréta és Kozák Luca egyaránt az ötös pályán futhatott szerda délelőtt. Egyik gátfutónk sem jutott egyenes ágon az elődöntőbe, a csütörtöki reményfutamban próbálkozhatnak. Kerekes Gréta ezt már a szerdai futama előtt is sejtette, de hiába törekedett a biztonságra, a mellette eleső ausztrál Michelle Jenneke bukása miatt ő is megsérült.

2024. 08. 07. 11:26
Kerekes Gréta gátfutás bukás vér atlétika Párizs olimpia 2024
Kerekes Gréta mellett óriásit esett az ausztrál gátfutó, emiatt a magyar versenyző is pórul járt Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán rendezték a 100 méteres gátfutás előfutamait a párizsi olimpián. A versenyszámban két magyar is érdekelt volt: a 2022-es Európa-bajnoki ezüstérmes Kozák Luca, valamint Kerekes Gréta. Érdekes módon mindketten az ötös pályán futottak, Kerekes Gréta időrendben a harmadik, Kozák Luca a negyedik futamban.

Kozák Luca reményfutam gátfutás Párizs olimpia 2024 Kerekes Gréta
Kozák Luca nem értett egyet a reményfutam bevezetésével, de most örül, hogy van még egy esélye (Fotó: Csudai Sándor)

Kerekes nem rajtolt igazán jól, majd mellette óriásit esett az ausztrál Michelle Jenneke, ami a magyar lányt is megzavarta. Kerekes 13,50 másodperces idővel végül a hetedik helyen ért célba, így a csütörtök délelőtt reményfutamban állhat rajthoz.

– Tudtam jól, hogy nincs esélyem rögtön középdöntőbe jutni, az volt bennem, hogy ne ugorjak ki, ne essek el, érjek gond nélkül célba. 

Erre mellettem óriásit bukott szegény ausztrál lány, a gátja is beesett elém. A kezem beleakadt a gátba, úgy értem be a célba, ömlött a vér a kézfejemből, éreztem, hogy annyira lüktet.

De ez még mindig jobb, mintha én estem volna, ahogy másfél hete sikerült, azt nem bírtam volna el a reményfutam előtt. Így holnap újult erővel nekivághatok, egy kockáztatósabb futásnak – mondta a kalandos futama után Kerekes Gréta.

 

Kozák Luca sérülése után nem tudta, mire számítson

Kozák Luca futamában nem volt hasonló baleset, de ő is csak a mezőny második felében ért célba, 13,11-es idővel hatodik lett. Kozák 12,69-cel tartja a magyar csúcsot, ám idén még nem tudott 13 másodpercen belülre kerülni.

– Én úgy jöttem ide, hogy nem akartam csütörtökön is futni. Nem volt könnyű szezonom, az Európa-bajnokság óta nem is versenyeztem sérülés miatt. Kicsit tapogatózva jöttünk ide, hogy vajon mit is tudok, de a mainál többre vagyok képes, ebben biztos vagyok. Én voltam az, aki szerint ez a vigaszágas rendszer nem jó megoldás, de most azért örülök, hogy van egy második esélyem, és be tudom bizonyítani, hogy nem ez van bennem, be akarok jutni a legjobb huszonnégy közé – fogalmazott Kozák Luca.

A vigaszágas rendszert korábban más magyar futók is kritizálták az olimpián, a legélesebben talán Molnár Attila.

Magyar részvétellel zajlott az új olimpiai szám

Szerda reggel rendezték a gyaloglók vegyes váltóját is, a maratoni, 42,195 kilométeres távon a Venyercsán Bence, Récsei Rita összeállítású magyar egység huszonegyedik lett, a történelmi aranyérmet Spanyolország (Álvaro Martín, María Pérez) szerezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.