A Hámori Lucát kiejtő interszexuális bokszoló miatt szóltak be a NOB-nak

Napokkal a szombaton lejátszott Imane Helif–Hámori Luca olimpiai ökölvívó-mérkőzés után sem csillapodnak a kedélyek, folyamatosan napirenden van a Helifhez hasonlóan vitatott nemi identitású olimpikonok ügye. Lord Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetője is nekiment a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

2024. 08. 08. 17:39
COE, Sebastian
Lord Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke is megszólalt az olimpia egyik legnagyobb botrányát szolgáltató ügyben. Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A maga súlycsoportjában az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Jü-ting is döntőbe jutott Párizsban, ám mindkét olimpikon szereplése heves viták forrása lett. Legutóbb Lord Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség brit vezetője is nekiment a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), mert úgy véli, a Thomas Bach elnök által irányított szervezetnek nincs világos politikája és szabályrendszere a genderkérdésben – írta meg a The Telegraph-ra hivatkozva a Mandiner.

Hámori Luca pontozással veszített a férfias Imane Helif ellen Fotó: Csudai Sándor

 

A NOB-nak kéne elképzeléssel, tervvel rendelkezni

Coe hangsúlyozta: olyan szabályrendszert lehetetlen megalkotni, ami mindenkinek tetszeni fog, de fontos, hogy világosak és mindenki számára egyértelműek legyenek a szabályok. „Ha nincs ilyen, akkor az lesz, ami most folyik” – tette hozzá.

– Öt évig dolgoztam a Brit Ökölvívó-szövetség ellenőrző bizottságában, továbbá lányaim vannak. Mit gondolnak, mi a véleményem erről a botrányról? Akárhogy is, az lenne a legfontosabb, hogy a NOB rendelkezzen egy határozott elképzeléssel és tervvel erről a kérdésről, ami mögé oda lehet állni, és amit tűzön-vízen keresztül lehetne képviselni. De ilyen nincs, és ezért alakult ki ez az áldatlan állapot.

A Telegraph emlékeztetett: Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt az első olyan sportszervezet, amely szabályokat alkotott a megszokottól eltérő nemi fejlődésű sportolókra vonatkozóan. Később a triatlonisták és az úszók is hasonlóan szigorú szabályokat vezettek be.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.