Kialudt a láng: botránymentes ünnepséggel zárult le a párizsi olimpia

Kialudt a láng Párizsban: 18 versenynap és 329 bajnok avatása után véget ért a 33. nyári olimpia. A szervezők látványos és teljesen botránymentes záróünnepséget rendeztek, amelynek az elején, a sportolók bevonulásakor a magyar zászlót Milák Kristóf vitte Csipes Tamara társaságában. Elhangzottak köszöntők, láthattunk műsort, zeneszámot, beszédet mondott Thomas Bach, a NOB és Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke, a 2028-as helyszín, Los Angeles polgármestere átvette az olimpiai zászlót, amelyet Tom Cruise, a világhírű színész juttatott el Kaliforniába. Ezután Thomas Bach lezárta a párizsi olimpiai játékokat.

2024. 08. 12. 0:08
CRUISE, Tom
A világhírű színész, Tom Cruise egy motoron vitte el az olimpiai zászlót Párizsból. Fotó: Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leon Marchand vitte el a lángot. A négy aranyat és egy bronzot nyerő úszóklasszis az olimpiai láng egy darabját kis lámpásban indította el vasárnap esti útjára, közben pedig a hőlégballonban, amely az elmúlt két és fél hétben otthonául szolgált, kialudt. Marchand a lánggal a Stade de France felé indult. 

Leon Marchand érkezett a lángért (Fotó: AFP)

Mindez 21 órakor történt, és a stadionban negyedórával később felhangzott a francia himnusz, majd megjelentek a sportolók, a részt vevő országok képviselői a nemzeti zászlókkal. A magyar lobogót Csipes Tamara és Milák Kristóf vitte be, és fél óra alatt benépesült a stadion játéktere a földkerekség 205 országának a sportolóival. Köztük persze sok magyarral, mint például Krizsán Xénia, a női pólósok és Márton Viviana is, utóbbi természetesen az aranyéremmel a nyakában.

Olimpia záróünnepség
Milák Kristóf a magyar zászlóval, mellette zöld ruhában Csipes Tamara (Fotó: Csudai Sándor)

Ezután a női maratoni dobogósai vehették át az érmeiket Thomas Bachtól és Sebastian Coe-tól, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökétől: a holland Sifan Hassan óriási hajrával győzött az etióp Tigst Assefa és a kenyai Hellen Obiri előtt. Bemutatták a NOB sportolói bizottságának az új tagjait, majd köszöntötték az olimpián dolgozó önkénteseket: több mint 45 ezer önkéntes működött közre a szabadidejében, hogy az olimpia megvalósításában segítsen. Ezután elkezdődött a műsor, az első szám az arany utazóról szólt, az elnevezés utalás a Voyager űrszondákkal a világűrbe küldött arany színű lemezre, amelyen az emberiség üzent magáról a csillagközi térbe. 

Az előadás látványos és roppant hosszú volt, és ellentétben a megnyitóval nem volt benne semmi provokatív vagy botrányos. Ezután egy terjedelmes összeállítás következett a párizsi olimpia legemlékezetesebb pillanatairól, a szerkesztőjének bőven volt miből válogatnia. Ezután francia zenekarok és énekesek szórakoztatták a sportolókat és a közönséget.

Fotó: Csudai Sándor

A blokkot követően Thomas Bach, a NOB elnöke és Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke vonult fel a pódiumra. Utóbbi lelkesen méltatta az elmúlt 18 nap történéseit, a játékok mögött meghúzódó munkát, és kiemelte, hogy Franciaország ebben az időszakban az olimpia lázában égett, összehozta a francia népet. A sportolóknak azt mondta, varázslatosak voltak, a rajongók milliárdjainak a nevében mondott nekik köszönetet. Beszélt rekordokról is, köztük azt is megemlítette, hogy soha olimpián még ennyi eljegyzés nem történt, mint most, Párizsban. Thomas Bach ezután lenyűgözőnek nevezte a sportolók teljesítményét, akik végig békében, egymást elfogadva éltek egymás mellett az olimpiai faluban, még akkor is, ha az országaik háborúban állnak egymással, így ők a béke követei is lettek. Megköszönte a francia szervezők munkáját, szólt a versenyek rendkívüli nézettségéről, és a gyönyörű helyszínekről is.

Ezután érkezett az olimpiai zászló, Anne Hidalgó, Párizs főpolgármestere adta át Karen Bassnak, Los Angeles polgármesterének. Az Egyesült Államok himnuszát követően jött a szenzáció: Tom Cruise, a világhírű színész a stadion felső pereméről egy kötélen aláereszkedve érkezett meg a sportolók közé, átvette a zászlót, majd motorra pattanva elvitte, és Párizs utcáin robogva repülőre szállt vele, amelyből aztán ejtőernyővel kiugorva juttatott el Los Angelesbe. Ez persze már előre felvett filmen ment, a lobogót amerikai sportolók vitték el a tengerpartig, ahol hatalmas buli zajlott a Red Hot Chili Peppers részvételével. 

BASS, Karen; HIDALGO, Anne; BACH, Thomas; ESTANGUET, Tony
Fotó: Kovács Tamás

Leon Marchand megérkezett a lánggal a stadionba. Thomas Bach hivatalosan lezárta a párizsi nyári olimpiai játékokat, és a négyszeres olimpiai bajnok úszóval együtt elfújta a lángot. A NOB elnöke azzal búcsúzott, hogy meghívta a világ sportolóit 2028-ra, Los Angelesbe, a következő játékokra. 

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.