Marco Rossi kegyvesztett csatára búcsúzik, bosszút állhat a vele kiszúró belgákon

Utolsó meccsét játssza ma a magyar U21-es válogatott a 2025-ös korosztályos Európa-bajnokság selejtezőjében. A mieinknek már nincs tétje a Belgium elleni meccsnek, az eredménytől függetlenül a negyedik helyen zárja a sorozatot Szélesi Zoltán együttese. Több játékosnak ugyanakkor különleges mérkőzés következik, most búcsúznak az utánpótlásfutballtól. Németh András is közéjük tartozik, aki korábban kivívta Marco Rossi haragját, most ráadásul nemcsak búcsúzik, hanem Belgiumban bosszút is állhat.

2024. 10. 15. 5:13
Németh András utoljára szerepel az U21-es válogatottban, ráadásul Belgiumban, ami különleges helyszín a pályafutásában. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha azt nézzük, hogy a magyar U21-es csapatot a negyedik kalapból sorsolták ki a csoportbeosztásnál és végül a negyedik helyen végez, akkor azt lehet mondani, hogy érvényesült a papírforma. A Szlovákiában 2025-ben esedékes Eb-re bravúr lett volna a kijutás, a csoportból Spanyolország és Belgium egyértelműen kiemelkedett, de Skócia talán fogható lehetett volna a harmadik helyért. Ez nem jött össze, de muszáj kettéválasztani a magyar együttes szereplését.

Németh András is búcsúzik az U21-es válogatottól. Fotó:  MTI/Koszticsák Szilárd

A selejtezőket Gera Zoltán vezetésével kezdte meg a válogatott, aki idén februárban köszönt el az együttestől, amikor vezetőedző lett a másodosztályú Vasasnál. Hogy ez mennyire volt jó döntés a részéről, arról sokat elmond, hogy az Eb-selejtezők még véget sem értek, amikor augusztusban már nem ő volt a Vasas edzője. A lényeg, hogy Gera irányításával tavaly év végéig hat Eb-selejtezőt vívott meg a gárda, ezeken a papíron gyengébb Kazahsztán és Málta ellen összejött a győzelem, az erősebb Spanyolország és Belgium ellen tisztes vereség lett a vége. 

A gond az volt, hogy a Skócia elleni két ki-ki meccsen csak egy pont jött össze, idegenben Szoboszlai Dominik liverpooli csapattársa, Ben Doak is mattolta a magyarokat a 3-1-es skót győzelemért, itthon meg 0-0 lett az eredmény. Ha matematikailag még nem is, gyakorlatilag már akkor eldőlt, hogy nem lesz meg a harmadik hely.

Így aztán a Gerát idén váltó Szélesi Zoltán nagyobb nyomás nélkül dolgozhatott, aminek Kazahsztán és legutóbb, a múlt héten Málta ellen újabb győzelmek lettek az eredményei, a kettő között pedig szeptemberben Spanyolország ellen szűk, 1-0-s vereség hazai pályán. Belgium ellen bravúr lenne a pontszerzés idegenben, főleg, hogy a házigazdának még van tétje a leuveni meccsnek: egyrészt egy pont még kell neki a második hely bebiztosításához, másrészt egy győzelemmel még bekerülhet a legjobb csoportmásodikok közé, így nem kellene pótselejtezőt vívnia az Eb-re való kijutásért.

Több magyar játékosnak Belgiumban véget ér az U21-es korszak, a 2002-es és 2003-as születésű játékosok búcsúznak az utánpótlástól. Ebbe a körbe tartozik a már a felnőttválogatottnál számításba vett Balogh Botond (Parma), Horváth Krisztofer (Újpest) és Kata Mihály (MTK), de Leuvenben két olyan futballista is a pályán köszönhet el az U21-től, akik korábban Marco Rossitól is esélyt kaptak: a Lengyelországban szereplő Baráth Péter és a német másodosztályban játszó Németh András számára nagy kérdés, hogy a későbbiekben vissza tudnak-e kerülni az A csapatba.

Baráth Péter szépen akar búcsúzni

– Ebből a szempontból különleges mérkőzés lesz a keddi, fontosnak érzem, hogy szépen búcsúzzak az utánpótlás-válogatottól – nyilatkozta Baráth Péter, a válogatott csapatkapitánya. – Nehéz dolgunk lesz, hasonló mérkőzésre számítok, mint amit tavaly Budapesten játszottunk a belgák ellen. Akkor nem álltunk messze a pontszerzéstől, ellenfelünk csak a második félidőben, egy átlövésgóllal tudta megszerezni a három pontot. Azon a mérkőzésen a szünet után nekünk is voltak lehetőségeink, de el kell ismerni, hogy a játék képe alapján a belgák rászolgáltak a győzelemre. Kedden is elsősorban a szervezett védekezést kell szem előtt tartanunk, ellenfelünk várhatóan ezúttal is labdabirtoklási fölényben futballozik majd, nekünk leginkább a labdaszerzések utáni gyors akciókból lehetnek lehetőségeink.

Baráth még a Debrecen játékosaként került be Rossi felnőttválogatottjába, amelyben két meccsen pályára is lépett, ám 2023 nyarán a Fradiba igazolt, ahol kevés játéklehetőséget kapott, így visszalépett a ranglétrán az U21-es válogatottba. Jelenleg kölcsönben a lengyel élvonalbeli Raków futballistája, de ott sem stabil kezdő, ennél pedig alighanem több kell, hogy Rossi visszaemelje őt az A keretbe. 

Németh András későn tett eleget Rossi kívánságának?

Nincs könnyű helyzetben Németh András sem, akinek négy meccsen már egy gólja is van a felnőttválogatottban, ám a nyári Európa-bajnokság előtt magára haragította Rossit azzal, hogy a tanácsa ellenére nem igazolt el a Hamburgból egy olyan csapatba, amelyben több lehetőséget kapott volna. Így aztán az Eb-n sem lehetett ott, pedig Varga Barnabás és Ádám Martin mellett lenne szükség még középcsatárra. Németh végül a nyáron elhagyta Hamburgot, az ugyancsak Bundesliga II-es Münsterbe igazolt, ahol többet játszik, de gólja még nincs új klubjában.

Németh korábban sokáig a Genkben futballozott, ahonnan csúnyán távozott: miután nem akart szerződést hosszabbítani, kirakták a szűrét az első csapat keretéből, így neki duplán fontos lehet a Belgiumba való visszatérés: – Nem mi leszünk az esélyesek, de okozhatunk meglepetést, és ez is lesz a célunk – fogalmazott. – Ez utóbbi mérkőzés számomra nemcsak azért lesz különleges, mert utoljára játszhatok utánpótlás-válogatottban, hanem azért is, mert évekig Belgiumban futballoztam, és több korábbi csapattársam is szerepel a belga válogatottban.

Lisztes Krisztiánék folytathatják az U21-ben

Több olyan labdarúgó is van ugyanakkor az U21-es csapatban, akik már a felnőttválogatottnál is szóba jöttek, de még fiatalabbak, így folytathatják az U21-es csapatban. Ebbe a körbe tartozik a Fradiból Gruber Zsombor, a Manchester City utánpótlásából Michael Okeke, a spanyol élvonalbeli Girona védője, Yaakobishvili Antal, illetve a keretben most nem szereplő Lisztes Krisztián (Eintracht Frankfurt) és Vancsa Zalán (Gent) is.

U21-es Eb-selejtező: Belgium–Magyarország 18.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.