Mindenki ugyanazt mondja Szoboszlairól a Liverpool győzelme után

A Liverpool 2-0-ra legyőzte a Bolognát a labdarúgó Bajnokok Ligája alapszakaszának 2. fordulójában, és közben Arne Slot és Mohamed Szalah is olyasmit ért el, amire a klubnál korábban senki sem volt képes. De Szoboszlai Dominiket is dicséret illeti, ezt az edzője is kiemelte.

2024. 10. 03. 5:10
Slot kinevezése óta szárnyal a Liverpool
Slot kinevezése óta szárnyal a Liverpool Fotó: AFP/Paul ELLIS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mondhatjuk, hogy parádés játékkal, de újabb mérkőzést nyert meg a Liverpool, amely szinte hibátlan az idényben. Az angolok szerdán a Bolognát látták vendégül az Anfielden, és Alexis Mac Allister, valamint Mohamed Szalah góljaival 2-0-ra múlták felül az olasz gárdát a Bajnokok Ligája alapszakaszának második fordulójában.

A szerdai eredmény az újabb fontos három ponton kívül azt is jelenti, hogy a Liverpool Arne Slot kinevezése óta egy vereségen kívül az összes tétmérkőzését megnyerte, egészen pontosan nyolcat. Ilyen nagyszerű sorozatot a vörös klub olyan legendás edzői sem tudtak produkálni, mint Bill Shankly, Bob Paisley vagy éppen az utolsó kedvenc, Jürgen Klopp. Slot természetesen örömmel szembesült ezzel a ténnyel, de ennél jóval többre vágyik.

Ez szép, mert megannyi csodálatos edző dolgozott itt és ért el különleges eredményeket. De remélem nem ez lesz az egyetlen dolog, ami miatt az emberek egynéhány év múlva emlékezhetnek rám. Bízom benne, hogy ennél többet, nagyobb eredményeket is el tudunk érni együtt, mint hogy megnyertünk nyolcat az első kilenc meccsből. Egyébként ez sokat elmond arról, hogy Jürgen milyen állapotban hagyta itt a klubot, a keretről, amit megörököltem tőle, a rengeteg munkáról, amit a játékosaim elvégeznek, illetve megmutatja, mennyit segít nekem a stábom 

– méltatta a körülötte lévőket és az elődjét a holland tréner.

Slot persze a mérkőzést is értékelte: – Jó este volt, mert nyertünk. Nem volt könnyű, de ez természetes a Bajnokok Ligájában, ahol ellenállásba ütközöl, és sok remek csapattal kell szembenézned – a Bologna az egyik közülük. Örülök, hogy nyertünk, nem kaptunk gólt, voltak jó egyéni teljesítmények, úgyhogy minden tekintetben elégedett lehetek.

 

Szoboszlai a legjobbak közt

Az egyéni jó teljesítményeknél maradva, Szalah-t mindenképp meg kell említenünk. Az egyiptomi szélső sok hibával játszott, úgy tűnt, ez nem az ő napja, de volt két döntő jelentőségű megmozdulása: egy mesteri gólpassz Mac Allisternek, aztán pedig egy legalább annyira mutatós gól. Ezzel Szalah lett az első vörös, aki egymás utáni öt hazai BL-mérkőzésen betalált. 

Mohamed Szalah ért a góllövéshez
Mohamed Szalah nagyon ért a góllövéshez Fotó: AFP/Paul Ellis

Érthető módon a találkozó utáni sajtótájékoztatón Slot is méltatta a 32 éves klasszist. Bár amikor Szalah találatáról kérdezték, nem felejtette el felsorolni az összes játékost, aki hozzájárult a gólhoz: Virgil van Dijkot, Diogo Jotát, Trent Alexander-Arnoldot és Szoboszlai Dominiket. Utóbbinál ráadásul azt is kiemelte, hogy ő a Liverpool mindkét góljából kivette a részét.

Ez nem csak a mesterének tűnt fel, 

a magyar középpályást a legutóbbi meccs után lepontozó helyi lap, a Liverpool Echo most Ryan Gravenberch mellett Szoboszlainak adta a legjobb osztályzatot, nyolcast. Mint írták, a 23 éves játékos nagyságrendekkel jobb volt, mint a Wolverhampton elleni mérkőzésen, a letámadásoknál kiemelt szerepe volt, és a Liverpool támadásaiból, a góllal végződő kettőből is kivette a részét. Szoboszlait a BBC és a Sky Sports is a Vörösök legjobbjai közé sorolta, előbbinél 7,82, utóbbinál hetes osztályzatot kapott.

 

Bolognai büszkeség

Eddig csak a liverpooliak játékával foglalkoztunk, de a Bolognát mindenképp elismerés illeti. Az olaszok időtlen idők óta nem szerepeltek a Bajnokok Ligájában, illetve annak az elődjében, hatvan év után tértek vissza az elitbe. A Sahtar Donyeck elleni hazai döntetlen után látogatott a gárda a liverpooli szentélybe, ahol a szerencse nem állt a Bologna mellé, hiszen a játékosai több alkalommal is centiméterekre voltak a góltól, a kapufát sikerült néhányszor eltalálniuk.

– Felemelt fejjel akartuk elhagyni az Anfieldet, és azt hiszem, hogy ezt megtehetjük – mondta büszkén a Vincenzo Italiano, a Bologna vezetőedzője. – Helyzeteket alakítottunk ki, problémákat okoztunk a Liverpoolnak. Sajnálatos, hogy nem sikerült legalább egyszer betalálnunk, mert a gólkülönbségnek nagy jelentősége van ebben a sorozatban. De tudtuk, hogy itt most tanulhatunk, megalapozhatjuk a jövőt.

Az olaszok középpályása, Remo Freuler is egyetértett a trénerrel. – Ha öt nagy helyzetet ki tudsz alakítani egy olyan csapattal szemben, mint a Liverpool, az jó jel. Remélhetőleg építeni tudunk erre a jövőben.

– Nehéz itt játszani, büszkék lehetünk a teljesítményünkre. Egy másik nap talán jobb eredményt érhettünk volna el, de ma este nem jött össze – tette hozzá Sam Beukema.

Meddig jutnak Szoboszlaiék?

A magyar futballszurkolók számára a Liverpool szereplése a BL-ben egy külön kupasorozatnak felel meg. Szoboszlai Dominik szereplése ugyanis sokkal kardinálisabb kérdés, mint az, hogy kié lesz a BL-trófea. Hacsak a kettő nem esik majd egybe, azaz a Liverpool megnyeri a legrangosabb kupasorozatot. A fogadók rendszerint szeretnek kisebb-nagyobb összegeket tenni a magyar válogatott csapatkapitányát felvonultató Vörösökre is.  BL-meccsek fogadásaival kapcsolatos infók itt!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.