Támad a Fradi – vezet a Fradi

Majdnem telt ház előtt kezdődött a megújított Európa-liga alapszakaszának harmadik fordulója a Groupama Arénában a Ferencváros és a francia Nice között. A zöld-fehérek hatalmas elánnal vetették bele magukat a mérkőzésbe, egyre-másra dolgozták ki a helyzeteket, ám sem Traoré, sem Abu Fani, sem pedig Kady nem talált be a franciák kapujába. Mindkét csapat győzelmi kényszerben játszik, ugyanis csak úgy marad reális esélyük a továbbjutásra, ha megszerzik a három pontot. Az első negyedóra végén villant Cissé feje, és az idei alapszakaszban először vezetést szerzett a Ferencváros, amit a szünetig meg is tartott.

2024. 10. 24. 18:36
Cissé fejesével vezet a Fradi Fotó: Nemzeti Sport/ Szabó Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros a továbbjutás szempontjából létfontosságú találkozón fogadja a francia Nice gárdáját az Európa-liga alapszakaszának harmadik fordulójában. Ráadásul talán a legjobbkor találkozik a Groupamában a két csapat, hiszen a franciák meglehetősen formán kívül játszanak. A meccs előtti sajtótájékoztatón a vendégek a legjobb magyar csapatnak titulálták a Fradit, és igencsak tartanak a meccstől, mondván, ritkán rohamozza a kapujukat két ilyen gólveszélyes csatár, mint Varga Barnabás és Saldanha.

20241020_120_KAR
Pascal Jansen most a kispadra ültette Saldanhát a Nice ellen     Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Nos, Pascal Jansen úgy döntött, hogy a kezdőben egyelőre elég lesz Varga Barnabás, az előző két szezon gólkirálya ugyanis visszakerült a kezdőbe, míg a zöld-fehérek holland mestere Matheus Saldanhát a cserepadra ültette. A Partizan Beogradtól szerződtetett brazil támadó – aki eddigi hét meccsén hétszer volt eredményes – először három hete, a második körben lépett pályára kezdőként a zöld-fehéreknél, legutóbb a vasárnapi bajnoki találkozón is bizalmat kapott, akkor a magyar válogatott csatár kezdett a cserepadon. A négy napja fejsérülés miatt lecserélt Habib Maigát csereként nevezték a találkozóra.

A Fradi-tábor már a 15. percben ünnepelhetett    Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A zöld-fehérek hatalmas elánnal vetették bele magukat a mérkőzésbe, egyre-másra dolgozták ki a helyzeteket, ám sem Traoré, sem Abu Fani, sem pedig Kady nem talált be a franciák kapujába. A 10. perc tájékán a franciák is megérkeztek a mérkőzésbe, Dibusznak kétszer is nagyot kellett védenie. Az első negyedóra végén aztán góllá érett a Fradi fölénye: Rommens mesterien ívelt be egy szabadrúgást, amit Cissé az ötös sarkáról fejelt Bulka kapujába (1-0). Ezzel az idei alapszakaszban először vezetést szerzett a Ferencváros.

Ijesztő jelenetnek lehetettünk szemtanúi a 19. percben, amikor a Nice két játékosa, Diop és Rosario összefejelt egymással, és előbbi hosszabb ápolásra szorult, de szerencsére – igaz bekötött fejjel – folytatni tudta a játékot. Ugyanekkor a játékvezető sárgát adott Varga Barnabásnak, aki igencsak fájó a Ferencvárosnak, ugyanis Varga így nem léphet pályára a Ferencváros következő, Dinamo Kijev elleni El-mérkőzésén.

Abu Fani a meccs helyzetét hagyta ki az első félidő végén   Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A félidő vége felé gyorsult fel újra a játék, és a 40. percben majdnem növelte előnyét a Fradi. A Zachariassen buktatásáért megítélt szabadrúgást Kady lőtte rá, ám Bulka vetődve kiütötte a labdát, amire lecsapott Varga, akinek ismétlésébe az utolsó pillanatban belépett egy francia láb. Az ötperces hosszabbításban a meccs helyzetét hagyta ki a zöld-fehér csapat. A középpályán labdát szerzett a Fradi, Kady és Abu Fani vezette rá a hátráló védőre a labdát, a végén utóbbi lőtt, ám hatalmas bravúrral védett a Nice kapusa. Maradt tehát az 1-0-ás vezetés, és a mutatott játék több mint bíztató a folytatásra.

A második félidő hatalmas tempóban kezdődött, és alig öt perc alatt mindkét gárda gólt szerezhetett volna. Előbb Civic maradt le egy gondolattal Kady paszáról, majd Guessand lövésébe állt bele Cissé. A túloldalon Zachariassen mértani pontosságú beadását fejelte mellé Varga, míg az ellentámadásból a csereként beállt Boga lőtt úgy 15 méterről, Dibusz fogta a löketet. A Nice egy sebességfokozattal feljebb kapcsolt, ám a Fradi állta a sarat, így a nézők egy igazán jó meccset láthattak.

TRAORÉ, Adama
Traoré elfutásai mindig veszélyt jelentettek a Nice kapujára   Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Nice edzője, Franck Haise a teljes támadósorát lecserélte a 64. percben, ám kis híján ismét a Fradi szerezhetett volna gólt. A fáradhatatlan Makreckis lódult meg a jobboldalon, remek labdával szöktette Traorét, aki lefutotta a védőjét, ám a középre tett labdájáról Varga pár milliméterrel lemaradt. Óriási helyzet volt, és félő, hogyha ezekből a lehetőségekből nem szerez még egy találatot a Ferencváros, bizony önmagának teszi nehézzé a mérkőzés hajráját. Ráadásul fáradni kezdtek a Fradi játékosai, így Pascal Jansen egy hármas cserével frissítette fel a csapatát, ám Saldanha beállítására még nem került sor.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Európa-liga, alapszakasz, 3. forduló

Ferencváros–Nice (francia) 1-0 (1-0)

Budapest, Groupama Aréna. Jv.: Anasztasziosz Szidiropulosz (görög). 

Ferencváros: Dibusz – Makreckis, Rommens, Gartenmann, Civic (Ben Romdhane, 75.) – Abu Fani, Cissé –  Kady (Maiga, 75.) – Zachariassen (Ramirez, 75.), A. Traoré – Varga B. Vezetőedző: Pascal Jansen.

Nice: Bulka – Mendy (Bouanani, 75.) , Lumpungu, Abdelmonem – Clauss, Boudaoui, Rosario, Louchet (Abdi, 64.) – Diop (Boga, 46.), Laborde (Moukoko, 64.), Guessand (Cho, 64.). Vezetőedző: Franck Haise.

Gólszerző: Cissé (15.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.