Mégsem lopta legendás slágerét a Led Zeppelin + videó

Győztesként került ki a brit rockegyüttes az 1971-es világsláger miatt indított plágiumperből.

Forrás: borsonline.hu2020. 10. 06. 17:24
Plant, Robert
Carhaix, 2018. július 23. Robert Plant, a Led Zeppelin egykori brit rockzenekar énekese (b) a The Sensational Space Shifters zenekarral fellép a Les Vieilles Charrues Fesztiválon a franciaországi Carhaix-ban 2018. július 22-én. (MTI/EPA/Hugo Marie) Fotó: HUGO MARIE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győztesként került ki a Led Zeppelin brit rockegyüttes a Stairway to Heaven című 1971-es világsláger miatt indított plágiumperből.

Robert Plant, a Led Zeppelin egykori brit rockzenekar énekese (MTI/EPA/Hugo Marie)

A hosszú ideje tartó jogi csatában végül az jelentette a zenekar győzelmét, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn elutasította az ügy újratárgyalását. Ez azt jelenti, hogy a Los Angeles-i fellebbviteli bíróság 2020. márciusában hozott ítélete érvényes maradt -írta a BBC hírportálja.

Az ügy azzal kezdődött, hogy a minden idők egyik legnépszerűbb zenekarának énekesét, Robert Plantet és Jimmy Page gitárost, a Led Zeppelin két oszlopos tagját 2014-ben megvádolták, hogy legnagyobb slágerük legendás bevezető riffjét a Spirit nevű amerikai együttes Taurus című számából másolták. A dalt a néhai Randy Wolfe írta.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.

A CIA írta volna a Scorpions legnagyobb slágerét?

A Scorpions német rockzenekar énekese, Klaus Meine visszautasította azt a pletykát, amely szerint Wind of Change című slágerüket tulajdonképpen a CIA írta.

Az év elején Patrick Radden Keefe amerikai újságíró szembesítette a zenészt azzal a váddal, hogy a világsikerű dalt az Egyesült Államok szövetségi hírszerző szervezete írta azzal a céllal, hogy a nyugati életstílust népszerűsítse a keleti blokkban. Radden Keefe kutatásaiból podcastot állított össze, mellyel nagy népszerűségre tett szert.

Először jót nevettem rajta. Nem vettem komolyan, de olyan időkben élünk, amikor az ilyen összeesküvés-elméletek teljesen elharapóznak – mondta Meine.

Ráadásul szerintem ez sokkal inkább a KGB-hez illő téma, mert a dal olyan, mint egy moszkvai városnéző kalauz – tette hozzá a zenész, akit elmondása szerint a sláger megírásában a Scorpions 1989-es moszkvai fellépése inspirált. Negyedmillió ember előtt adtak koncertet a Zenei Békefesztiválon, amely olyan volt „mint egy orosz Woodstock a keleti blokkból érkezett rajongókkal.”

A dal, amelyet 1989 szeptemberében Hannover melletti kis házi stúdiójában játszott fel Klaus Meine, először a Crazy World című albumon jelent meg 1990 novemberében. A német újraegyesítés 30 éves jubileumára a zenekar október 3-án Wind of Change: The Iconic Song címmel jelenteti meg díszdobozos kiadásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.