Booker-díj: Ők kerültek rá a rangos irodalmi listára

Öt nemzet hat írója került fel a Booker-díj jelöltjeinek szűkített listájára, köztük korrekorderként a 87 éves angol Alan Garner is.

Forrás: MTI2022. 09. 07. 13:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BBC News beszámolója szerint Garner a legidősebb író, aki valaha felkerült a rangos brit irodalmi elismerés szűkített listájára. Treacle Walker című regénye, amelyet nyolc évig írt, egy gyógyító és egy fiú szokatlan barátságának történetét meséli el.

A rövid listán szerepel még az ír Claire Keegan mindössze 116 oldalas Small Things Like These című regénye, a zimbabwei NoViolet Bulawayo Glory című könyve, az amerikai Percival Everett The Trees című regénye, a szintén amerikai, Pulitzer-díjas Elizabeth Strout szerelemről, magányról, veszteségről szóló Oh! William című könyve és a Srí Lanka-i Shehan Karunatilaka The Seven Moons of Maali Almeida című regénye is.

A jelöltek közül Bulawayo korábban már egyszer felkerült a Booker-díj szűkített listájára.

Az 50 ezer fonttal (23 millió forinttal) járó elismerés győztesét október 17-én, éppen Garner 88. születésnapján jelentik be Londonban.

A díjat odaítélő zsűrit Neil MacGregor vezeti. Mint mondta, a rövid listát olyan művekből válogatták össze, amelyek „erőteljesen beszélnek a mindannyiunkat érintő fontos dolgokról”. A hat regény MacGregor szerint jól demonstrálja, hogy „milyen sokféle az angol nyelv, hány különböző, valós és képzeletbeli világ létezik ebben az egyszerűnek tűnő térben, az angloszférában”.

A rövid listára felkerült szerzők egyenként 2500 fontot (1,16 millió forintot) kapnak, és könyvük különleges kötésben jelenik meg.

Tavaly a dél-afrikai Damon Galgut The Promise című regénye nyerte el a Booker-díjat.

Borítókép: Alan Garner (Fotó: Wikipedia)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.