időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo

Booker-díj: Ők kerültek rá a rangos irodalmi listára

Forrás: MTI
2022.09.07. 13:27 2022.09.07. 14:05
Booker-díj: Ők kerültek rá a rangos irodalmi listára

Öt nemzet hat írója került fel a Booker-díj jelöltjeinek szűkített listájára, köztük korrekorderként a 87 éves angol Alan Garner is.

A BBC News beszámolója szerint Garner a legidősebb író, aki valaha felkerült a rangos brit irodalmi elismerés szűkített listájára. Treacle Walker című regénye, amelyet nyolc évig írt, egy gyógyító és egy fiú szokatlan barátságának történetét meséli el.

A rövid listán szerepel még az ír Claire Keegan mindössze 116 oldalas Small Things Like These című regénye, a zimbabwei NoViolet Bulawayo Glory című könyve, az amerikai Percival Everett The Trees című regénye, a szintén amerikai, Pulitzer-díjas Elizabeth Strout szerelemről, magányról, veszteségről szóló Oh! William című könyve és a Srí Lanka-i Shehan Karunatilaka The Seven Moons of Maali Almeida című regénye is.

A jelöltek közül Bulawayo korábban már egyszer felkerült a Booker-díj szűkített listájára.

Az 50 ezer fonttal (23 millió forinttal) járó elismerés győztesét október 17-én, éppen Garner 88. születésnapján jelentik be Londonban.

A díjat odaítélő zsűrit Neil MacGregor vezeti. Mint mondta, a rövid listát olyan művekből válogatták össze, amelyek „erőteljesen beszélnek a mindannyiunkat érintő fontos dolgokról”. A hat regény MacGregor szerint jól demonstrálja, hogy „milyen sokféle az angol nyelv, hány különböző, valós és képzeletbeli világ létezik ebben az egyszerűnek tűnő térben, az angloszférában”.

A rövid listára felkerült szerzők egyenként 2500 fontot (1,16 millió forintot) kapnak, és könyvük különleges kötésben jelenik meg.

Tavaly a dél-afrikai Damon Galgut The Promise című regénye nyerte el a Booker-díjat.

Borítókép: Alan Garner (Fotó: Wikipedia)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.