időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo

Colin Farrell és Cate Blanchett is Oscar-díjat kaphatnak

Forrás: Origo.hu
2022.09.12. 15:24 2022.09.12. 15:34
Colin Farrell és Cate Blanchett is Oscar-díjat kaphatnak

Laura Poitras All the Beauty and the Bloodshed című dokumentumfilmje nyerte a 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját. A gálán Luca Guadagnino és Alice Diop is Ezüst Oroszlán-díjat, a bebörtönzött Dzsafar Panahi pedig különdíjat kapott – olvasható az Origó cikkében.

Az amerikai Laura Poitras alkotása mindössze a második dokumentumfilm, amely elnyerte az Arany Oroszlánt, Gianfranco Rosi 2013-as Sacro GRA című munkája után.

Az idei filmszemlére egyetlen dokumentumfilmként meghívott All the Beauty and the Bloodshed Nan Goldin fotográfus küzdelmét mutatja be az Egyesült Államokban pusztító opioidválságért felelősnek tartott Purdue Pharma gyógyszergyár tulajdonosa, a Sackler család ellen. Laura Poitras a díj átvétele után elmondta: „sok bátor embert ismertem életemben, de olyat nem, mint Nan”, és megemlékezett a jelenleg világszerte bebörtönzött filmrendezőkről is.

A legjobb rendezésért odaítélt Ezüst Oroszlánt az olasz Luca Guadagnino vehette át Bones and All című filmjéért, melyet Timothee Chalamet és Taylor Russell főszereplésével forgatott. Taylor Russell a gálán a legjobb fiatal színésznő díját is elnyerte.

Az eddig csak dokumentumfilmeket jegyző, francia Alice Diop a zsűri nagydíját és a legjobb elsőfilmesnek járó elismerést is megkapta Saint Omer című filmdrámájáért.

Felállva tapsolta meg a közönség Dzsafar Panahit, akit az Oscar-díjas Julianne Moore vezette zsűri különdíjjal jutalmazott No Bears című filmjéért. Az iráni rendező nem tudta személyesen átvenni az elismerést, mert az Iszlám Köztársaság elleni propagandáért kiszabott börtönbüntetését tölti.
A legjobb színész díjával Colin Farrellt jutalmazták A sziget szellemei című filmben nyújtott alakításáért. 

A jelenleg Los Angelesben forgató Farrell helyett a díjat Martin McDonagh rendező vette át, aki utána a film forgatókönyvéért maga is díjban részesült.

Cate Blanchett a legjobb színésznő díját nyerte el a Tár című film címszereplője, egy neves karmester megformálásáért.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Colin Farrell (Forrás: Flickr)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.