időjárás -2°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Reviczky Gábor számára most kezdődik el a foci-vb

Magyar Nemzet
Forrás: Borsonline.hu, Ripost.hu
2022.12.05. 11:04 2022.12.05. 15:34
Reviczky Gábor számára most kezdődik el a foci-vb

Reviczky Gábor rajongásig szereti a labdarúgást. A Kossuth-díjas színművész ifjoncként maga is rúgta a labdát szülővárosában, Tatabányán. A színészi pálya ugyan elcsábította a focitól őt, de a futball még ma is jelentős helyet foglal el életében. Igaz, csak a tévé előtt szurkol.

Reviczky Gábor az ötvenes évek végén rendszeresen lejárt a Tatabánya kölyök csapatának edzéseire, majd később ifistaként az Építők csapatát erősítette. Büszkén idézte fel a Borsnak, hogy annak idején, amikor Grosics Gyula a bányászváros kapuját védte, többször is lőhetett kapura edzésen és tréning után az Aranycsapat kapusának.

„Akkor még nem éreztem, milyen nagy dolog Gyulának kapura lőni, esetleg a hálóba is találni” – emlékezett a tatabányai időkre a Nemzet Művésze.

Ma már tudom. Szerencsére a kapcsolatunk nem csak a gyepre korlátozódott, hiszen élete végéig barátságban voltunk. Gyula fantasztikus ember, igazi szívbéli barát volt.

Reviczky Gábor természetesen figyeli a katari labdarúgó-világbajnokság eseményeit, de bevallotta, igazából az egyenes kieséses szakasz érdekli.

„Nekem ilyenkor kezdődik el a világbajnokság” – jelentette ki.

Tudom, lehetnek érdekes találkozók a csoportokban is, de engem az egyszeri és megismételhetetlen, a számolgatásmentes meccsek kötnek le. Ezek a mérkőzések hasonlítanak a színházi előadásokhoz, hiszen a színpadon mi is élőben játsszuk a szerepeinket.

Reviczky bevallotta, az egyéniségek, a látványos megoldások, a várható, de kiszámíthatatlan rögtönzések miatt ül le a televízió elé. Nem felejti el soha az 1978-as argentínai tornát, ahol Törőcsik és Nyilasi – amíg a pályán lehettek – kápráztatta el az ellenfelet és a közönséget.

„Törő, Nyíl vagy éppen Albert Flóri, miattuk érdemes volt kimenni a stadionba. Emlékszem, én is mindig látványos megoldásokat próbáltam a pályán, néha sikerült is. A tatabányai ifiben sikerült egyszer sarokkal indítani a társamat, Csokit, aki kapásból kilőtte a felső sarkot. Azóta is mesélik a drukkerek az alakításomat. Már, aki látta.”

Reviczky, ha tehetné, évente többször is megnézné az magyarok 1966-os vb-n aratott liverpooli sikerét, a brazilok elleni 3-1-es diadalt.

Elhunyt Mészöly Kálmán

Játékosként 61-szer lépett pályára a magyar válogatottban, melyet edzőként összesen ugyancsak 61 mérkőzésen irányított.

„Farkas, Mészöly, Bene és a többiek – például a tatabányai Szepesi Guszti, aki leradírozta Garrinchát – csodát tettek. Remélem, a portugálok és az argentinok is hasonlót tesznek. Nem tagadom, Messi és Ronaldo miatt nekik drukkolok.”

A Ripost cikke „Igazi szívbéli barát volt” – Reviczky Gábor a magyar legendára emlékezett címmel olvasható.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A Nemzet Művésze címmel idén kitüntetett Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az MMA rendes tagja a Pesti Vigadóban 2021. október 22-én (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.