Reviczky Gábor számára most kezdődik el a foci-vb

Reviczky Gábor rajongásig szereti a labdarúgást. A Kossuth-díjas színművész ifjoncként maga is rúgta a labdát szülővárosában, Tatabányán. A színészi pálya ugyan elcsábította a focitól őt, de a futball még ma is jelentős helyet foglal el életében. Igaz, csak a tévé előtt szurkol.

Magyar Nemzet
Forrás: Borsonline.hu, Ripost.hu2022. 12. 05. 11:04
REVICZKY Gábor
Budapest, 2021. november 5. A Nemzet Mûvésze címmel idén kitüntetett Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színmûvész, az MMA rendes tagja a Pesti Vígadóban 2021. október 22-én. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reviczky Gábor az ötvenes évek végén rendszeresen lejárt a Tatabánya kölyök csapatának edzéseire, majd később ifistaként az Építők csapatát erősítette. Büszkén idézte fel a Borsnak, hogy annak idején, amikor Grosics Gyula a bányászváros kapuját védte, többször is lőhetett kapura edzésen és tréning után az Aranycsapat kapusának.

„Akkor még nem éreztem, milyen nagy dolog Gyulának kapura lőni, esetleg a hálóba is találni” – emlékezett a tatabányai időkre a Nemzet Művésze.

Ma már tudom. Szerencsére a kapcsolatunk nem csak a gyepre korlátozódott, hiszen élete végéig barátságban voltunk. Gyula fantasztikus ember, igazi szívbéli barát volt.

Reviczky Gábor természetesen figyeli a katari labdarúgó-világbajnokság eseményeit, de bevallotta, igazából az egyenes kieséses szakasz érdekli.

„Nekem ilyenkor kezdődik el a világbajnokság” – jelentette ki.

Tudom, lehetnek érdekes találkozók a csoportokban is, de engem az egyszeri és megismételhetetlen, a számolgatásmentes meccsek kötnek le. Ezek a mérkőzések hasonlítanak a színházi előadásokhoz, hiszen a színpadon mi is élőben játsszuk a szerepeinket.

Reviczky bevallotta, az egyéniségek, a látványos megoldások, a várható, de kiszámíthatatlan rögtönzések miatt ül le a televízió elé. Nem felejti el soha az 1978-as argentínai tornát, ahol Törőcsik és Nyilasi – amíg a pályán lehettek – kápráztatta el az ellenfelet és a közönséget.

„Törő, Nyíl vagy éppen Albert Flóri, miattuk érdemes volt kimenni a stadionba. Emlékszem, én is mindig látványos megoldásokat próbáltam a pályán, néha sikerült is. A tatabányai ifiben sikerült egyszer sarokkal indítani a társamat, Csokit, aki kapásból kilőtte a felső sarkot. Azóta is mesélik a drukkerek az alakításomat. Már, aki látta.”

Reviczky, ha tehetné, évente többször is megnézné az magyarok 1966-os vb-n aratott liverpooli sikerét, a brazilok elleni 3-1-es diadalt.

„Farkas, Mészöly, Bene és a többiek – például a tatabányai Szepesi Guszti, aki leradírozta Garrinchát – csodát tettek. Remélem, a portugálok és az argentinok is hasonlót tesznek. Nem tagadom, Messi és Ronaldo miatt nekik drukkolok.”

A Ripost cikke „Igazi szívbéli barát volt” – Reviczky Gábor a magyar legendára emlékezett címmel olvasható.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A Nemzet Művésze címmel idén kitüntetett Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az MMA rendes tagja a Pesti Vigadóban 2021. október 22-én (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.