időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo

Illemóra

Pilhál György
2023.01.24. 05:59
Illemóra

Derűs időtöltés a politikai elfekvőből visszanyöszörgő expolitikusok bölcsességeit hallgatni. Aki kíváncsi efféle vidámságokra, merüljön el bennük. Jobb, mint a Sas-kabaré.

Nekem legújabban Szent-Iványi István a kedvencem. A megboldogult SZDSZ politikusa többnyire a Hírklikk.hu-n szokta közreadni épületes meglátásait. Legutóbb Menczer Tamás államtitkár Facebook-bejegyzése verte ki nála a biztosítékot. Történt, hogy a múlt héten Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter kijelentette, Orbán Viktor miniszterelnök az orosz propaganda malmára hajtja a vizet, meg azt is mondta, hogy Magyarország az unió egyetlen tagja, ahol nem nyugati típusú demokrácia van. Erre Menczer államtitkár közösségi oldalán fölszólította Rastislav Kácert, tisztelettel beszéljen a magyarokról, és arra is emlékeztette, hogy Orbán Viktort rekordtámogatottsággal választották meg a magyar emberek, méghozzá egymás után negyedszer. 

Külügyminiszter úr jobban tenné, ha a saját országával foglalkozna, ahol évek óta kormányválság van.

A levegőért kapkodó Szent-Iványi szerint „útszéli vitastílus”, amit Menczer megengedett magának, ez a diplomáciában teljesen szokatlan. Jellegzetes Fidesz-kommunikáció. „Ez egyértelműen a magyar szavazótáboruknak szól – magyarázta Szent-Iványi illemtanár. – Mögötte nincs semmi keménység, csak pojácáskodás és színjátszás.”

Bezzeg – ezt már én teszem hozzá –, amikor még „súlya volt” a magyar külpolitikának. Mikor is? Talán Kovács (Merjünk kicsik lenni) Laci bácsi idejében? Vagy amikor Göncz Kinga vagy Balázs Péter vezette a tárcát? Emlékszünk? Ja, hogy nem emlékszünk? Nem is csoda.

Bábuk, hasbeszélők

A balliberális 444 munkatársa meglehetősen lefitymálóan tudósított a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program megnyitójáról.

Borítókép: Szent-Iványi István (Fotó: MTI /Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.