idezojelek

A szabadság csodareggele

1990-ben május elseje helyett igazából másodikán ünnepelt az ország.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

1990-ben május elseje helyett igazából másodikán ünnepelt az ország. Pár héttel az első szabad választás után ezen a napon ült össze az új országgyűlés. Innen, a népképviselet nyitó ülésétől számoljuk újbóli szabadságunkat. Ekkor állt vissza Magyarország 1944. március 19-én elveszített állami önrendelkezése. A bukott pártállam híveit leszámítva eufóriában vártuk a nagy napot. Boldog volt az ország, egy nagy és lelkes csapat, tele szívvel, várakozással, első szándékkal. Jóllehet itt voltak még a megszállók, még tagja voltunk a Varsói Szerződésnek, a KGST-nek, de kit is érdekelt ez akkor, a visszakapott szabadság csodareggelén?

Harminchárom éve ennek. Máig előttem a verőfényes tavaszi nap. Talán csak én láttam úgy, talán az évek kozmetikázták át, valami különös, tapintható várakozással indult minden. Szűrös Mátyás, a köztársaság ideiglenes elnöke nyitotta meg a többpárti Országgyűlés alakuló ülését. Mint a mesében. A képviselők elénekelték a Himnuszt, meghallgatták Petőfi Sándor A nemzetgyűléshez című versét, majd az első törvényben megörökítették az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét, s nemzeti ünneppé tették október 23-át.

El nem tudtuk volna képzelni akkor, hogy négy évvel később nagy fölénnyel és még nagyobb arroganciával visszatér majd a gyalázatos világ a szocialistává festett kommunistákkal és a nemrég még magukat antibolseviknak hazudó szabad demokratákkal. Talán mert nem hallgattunk a költőre: „Kaszálhatd a fűt világvégeig, / Holnap kinő az, ha ma lenyesik. / Tördelheted le a fa lombjait, / Idő jártával ujra kivirít.”

Bizony, hogy kinőtt, kivirított. Gyökérmaradványaiba ma is belebotlunk.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.