Óda Brian Mitchellhez

2002. 07. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP kész együttműködni a Munkáspárttal az őszi önkormányzati választásokon, ugyanis Kovács László szocialista pártelnök nem zárkózik el a korábbiakhoz hasonló összefogástól. Az MSZP és a Munkáspárt együttműködik az őszi voksoláson (Magyar Hírlap, 2002. július 1.).
Nehéz elfelejteni a nyolcvanas évek közepének németországi választási kampányait. Az utcák tele voltak a szociáldemokratáknak az amerikai „csillagháborús” tervek ellen tiltakozó plakátjaival. Hatalmas, baloldali szimpatizáns tömegek masíroztak, a „gyilkos” csillagháborús fegyvereket és a Nyugat már hadrendbe állított rakétáit kárhoztatva. Csak a szovjet interkontinentális rakétákról nem esett szó.
A német kereszténydemokraták és a keresztényszocialisták halvány kísérletet tettek arra, hogy az Afganisztánban szovjet irányítással és tevőleges részvétellel folyó népirtás ellen protestáljanak. Münchenben, ebben az egyébként jellemzően jobboldalra voksoló városban össze is verődött vagy húsz-harminc polgár. Akkor, amikor a szovjet armada már jó egymillió afgánt küldött át a másvilágra, és ezt az egykor csodálatos országot, szinte páratlanul kedves, okos népével együtt egyszer és mindenkorra tönkretette. A konzervatívok – köztük tüntetni nem szerető, inkább otthon vagy a sörkertben beszélgető családapák – joggal csíptek saját karjukba, hogy teszteljék magukat: vajon ébren vannak-e? Visszanézve a döbbenet még inkább jogos.
Az igazság objektivitása valóban nem attól függ, hogy hányan támogatják. A ptolemaioszi világképben is tömegesen hittek – mint ahogy a nyugati értelmiség zöme és krémje is hitt abban, hogy a Szovjetunióban az emberiség fényes jövője épül. Ami Magyarországon történik, az valóban a józan ész elleni kihívás. Azok a nagy nyugati lapok pedig, amelyek az elmúlt négy évben kolumnákat töltöttek meg kitalált történetekkel (a MIÉP a kormánykoalíció tagja, zsidókat vernek Budapest utcáin stb.), most vagy mélyen hallgatnak a Medgyessy-botrányról, vagy – néhány kivételtől eltekintve – szerecsenmosdatással foglalkoznak.
És ekkor jön Brian Mitchell. És nem máshol, mint éppen az amerikai befektetők háromszázezer példányban megjelenő szaklapjában, a Business Investor’s Dailyben azzal a cikkével, amely a legtermészetesebb egyszerűséggel és félreérthetetlen, homályt kerülő mondataival magyarázza el mindazt, amit a magyar jobboldal már jó egy évtizede hajtogat. Az nem is csoda, hogy – Lengyel László és köre mély megdöbbenésére és felháborodására – mindez éppen egy amerikai befektetői szaklapban jelent meg. Hiszen e lap olvasóinak a fülében – a befektetőknek – a tisztességesen megfogalmazott politikai tartalmú cikk befektetői szempontból levonható következtetése nem más, mint az, hogy jöjjenek Magyarországra, mert most egy olyan kormány van hatalmon, amelyik boldogan árusítja ki a maradék közvagyont. Most a Nyugatnak végre vonzó kormány került hatalomra Budapesten, és Magyarországot, nem egy kelet-európai szomszédjához hasonlóan, végre ismét volt kémek, kommunista apparatcsikok és párttagok irányítják, akik ma éppoly szervilisen szolgálják ki a Nyugat érdekeit, mint annak idején szovjet uraikét. Brian Mitchell, a lap washingtoni irodájának főnöke azt írja, hogy a térségben az ilyen kormányok hatalomra kerülését támogatja a Nyugat és támogatják a nyugati újságírók, akik a kisebbségi kérdést (értsd például a zsidó- és cigánykérdést) csapként kezelik: amikor a nekik nem tetsző, antikommunista érzelmű, jobbközép kormányok vannak hatalmon, az aggodalmak és panaszok csapját megnyitják, mihelyst a kocka fordul és a régi kommunisták kerülnek hatalomra, a csapot elzárják.
Mitchell cikke elementáris erővel hatott – holott nem történt más, mint az evidencia feltálalása. Ha a Mitchell-cikk Magyarországon jelenik meg és kommentálják, nyilván – legjobb esetben – szélsőjobboldali hangvételűnek jellemzik, roszszabb esetben neonácinak. Ha pedig tételeit még az Orbán-kormány idején polgári politikus hangoztatta volna, akkor azok újabb bizonyítékai lettek volna a „szélsőséges nacionalista veszélynek”, amely azzal fenyeget, hogy lángra lobbantja a térséget.
Most, hogy az MSZP–SZDSZ-koalíció együtt kampányol azzal a szélsőséges párttal, amely sztálinista gyökereit még plakátjain is hirdeti, s amelynek vezetője korábban egy angol nyelvű budapesti hetilapnak adott nyilatkozatában pusztán azt fájlalta a magyar sajtóra nézvést, hogy abban a zsidóknak túlsúlyuk van, még szisszenés sem hallatszik a „szélsőségekre” és „antiszemitizmusra” amúgy oly érzékeny bel- és külföldi véleményformálók részéről. (Az, hogy a polgári oldal politikusai sem tiltakoznak az MSZP–SZDSZ–MSZMP-szövetség ellen, amely nem csak az ÁVH-s terror volt áldozatait rémiszti meg, megdöbbentő hiba, amelyet azonban sajnos meg kell szoknunk, akár a partra vetett halakként legalább némi információért tátogó polgári körök látványát.)
Az, hogy e csatornaszövetség örve alatt itt is hatalmi játszma folyik, olyan világos mondatokkal írható le, mint Brian Mitchell cikkének tézisei.
A D–209 vezetésével megindult MSZP– SZDSZ-es love story, az ország totális lenyúlásáért megalakult neoliberális szentszövetség egyszerűen biztos akar lenni a zsákmányban, így magához öleli a „munkásérdekek védelmezőjét”, Thürmert, a magát kommunista bohóccá degradált, csak a forintokra koncentráló pártvezért. Az SZDSZ pedig, amelynek alapítói oly „okosan” akkor kezdték el a Kádár-rendszerben az ellenzékiséget, amikor már lehetetlen volt börtönbe zárásuk, mintegy hermeneutikai körként gazdagítva tudásunkat, visszafelé delegitimálva önmagát ezen iszonyatos szövetséggel bizonyítja: az egykori kommunista családok egymáshoz fonódó kötelékeikkel a túlélés és zsákmányszerzés bajnokai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.