A Barna-ügy margójára

A Loppert-ügy után a Magyar Köztársaság polgár közeli rendőrségének sikerült újból beírnia magát a szólásszabadság rendszerváltás utáni történetébe: a Pesti Központi Kerületi Bíróság múlt hét pénteken elutasította a rendőrség álláspontját, miszerint Barna Tibor és Pál Márton egy béketüntetés során tiltott önkényuralmi jelképet törvénysértő módon használtak.

Löffler Tibor
2003. 03. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség újabb presztízsvereségének előzménye az volt, hogy a budapesti VI–VII. kerületi rendőrkapitányság civil munkatársai előállították Barna Tibor politológus végzettségű polgártársunkat, mert az egy sarlót-kalapácsot tartalmazó transzparens nyilvánosság előtti használatával – szerintük – elkövette az „önkényuralmi jelvények használata” vétségét. A rendőrök tagadják, hogy őket a transzparens miniszterelnököt vulgáris kifejezésekkel inzultáló szövegének stílusa és tartalma ragadtatta volna cselekvésre. Ez igen kétséges. A rendőrök logikáját és szavait követve el kell ismerni: Barna valóban „használta” az önkényuralmi jelképeket, a transzparens tényleg „tartalmazta” azokat. Ezen a ponton, a gondolkodás ezen fázisában azonban a civil rendőröknek megálljt kellett volna parancsolni maguknak, és elgondolkodni azon, hogy az önkényuralmi jelképek használata mivégre, mi célból történt. Abba a csapdába ugyanis ne menjünk bele, hogy a rendőröknek van-e mérlegelési joga. Van ilyen joguk, hiszen jogalkalmazók, intézkedésre éppen azért szánhatják el magukat, mert az általuk megállapított tényeket hozzárendelik az általuk ismert jogszabályhoz. Ehhez a folyamathoz szükségeltetik a gondolkodás.
A tüntetésen azonban civil nyomozókból pavlovi reflexek törhettek elő. Meglátták az önkényuralmi jelképeket, és azon nyomban elfeledkeztek a közegről, amelyben a transzperens megjelent (béketüntetés) és az önkényuralmi jelképek szövegkörnyezetéről.
Barna Tibor a sarló-kalapácsot egy politikai korszakhatárt jelző számsor (’89) mellé bigygyesztette, kiegészítendő a miniszterelnökkel vulgárisan foglalkozó szöveggel, amiből egy átlag, még érettségivel sem rendelkező ember számára is világos, hogy az önkényuralmi jelképeket – némi túlzással – antikommunista indíttatásból „használták”, kifejezve egyben az önkényuralmi korszak elutasítását. Pontosan úgy, ahogy baloldali antifasiszta tüntetésen is „használnak” náci vagy nyilas jelképeket abból a célból, hogy kifejezzék a nyilas vagy náci rendszerrel szembeni ellenszenvüket. Ennek megértéséhez is szükségeltetik a gondolkodás.
A rendőrség volt bátor hozzájárulni a Vér és Becsület nevű szervezet demonstrációjához. A jelenlévő, vagy a tévé- és sajtótudósításokat követő rendőrök láthatták: az antifasiszta ellentüntetők egy olyan transzparenst tartottak, amely katonacsizmát és annak talpán horogkeresztet ábrázolt. (Az ismert kép üzenete: a nácik eltaposnak mindent.) A Magyar Köztársaság emberei sem akkor helyben, sem utólag nem kezdeményeztek eljárást az ellen, aki a nyilvánosság előtt horogkeresztet tartalmazó transzparenst használt. Megjegyzem – helyesen. Ezért fel sem ötlött bennük, hogy egy antifasiszta polgártársunk elkövette az önkényuralmi jelképek használata vétségét. Márpedig az illető bizony használt ilyen jelképeket.
A Barna-ügyben eljáró rendőrök vagy egyszerűen képtelenek józan eszüket használni, vagy nem rendelkeznek olyan általános műveltséggel, intelligenciával, politikai kultúrával és jogérzékkel, mint a Kossuth téren illetékes kollégáik. Avagy igenis gondolkodtak, de politikai előítélet vezette őket. Erre utal az, hogy házkutatást tartottak Barna Tibor lakásán, mert valamilyen rejtélyes oknál fogva alapos lett bennük a gyanú, hogy otthon „további önkényuralmi jelképeket rejt, illetve tart”. A rendőrök ilyen irányú gyanúja csak abban az esetben ébredhetett fel és válhatott alapossá, ha feltételezték: Barna kommunista, azaz a kommunista önkényuralmi jelképeket a kommunista önkényuralommal való azonosulásból használta. Ha a rendőrök logikája helyes lenne, akkor a Kossuth téri kollégájuknak az antifasiszta tüntetőt is nemcsak elő kellett volna állítani, hanem házkutatást kellett volna tartani nála, mert bizony a horogkeresztet használta, ami miatt alaposan gyanúsítható azzal, hogy otthon további horogkereszteket rejt vagy tart. És most képzeljük el azt, hogy az illető holokauszt-túlélő, vagy hozzátartozóit vesztette el a nyilas vészkorszakban, és a legnagyobb lelki nyugalommal viseli el, hogy a Magyar Köztársaság rendőreiben alapos gyanú fogalmazódott meg személyével és politikai magatartásával kapcsolatban…
Barna Tibor akkor úszta volna meg az egész procedúrát – és lehet, hogy itt tévedett –, ha nem művészi eszközökkel fejezte volna ki véleményét. A horogkeresztes csizma egy közismert politikai plakát, művészi termék, bár egyáltalán nem garancia arra, hogy megóv a VI–VII. kerület rendőreinek alapos gyanújától. Ha meg mégis, akkor Barna Tibor politológus legközelebb vegye elő a Rolling Stones nagy vörös kinyújtott nyelvét, ami még a VI. és VII. kerületben sem számít önkényuralmi jelképnek, és arra rajzoljon sarlót meg kalapácsot. De készüljön fel arra is, hogy semmit nem ér az egész, ha a rendőrök Karel Gott-rajongók, és utálják a rock and rollt.
A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.