A nemzetkufár kolozsvári kiűzetése

György Attila
2005. 03. 09. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány nap múlva eldől, hogy a magyar nemzeti ünnepen újra zászlóerdőbe öltöznek-e a gyergyói, csíki, udvarhelyszéki falvak, esetleg gyászszalag övezi-e majd őket? Néhány nap múlva március 15-e, az első olyan nemzeti ünnep, amelyet nem feltétlenül, nem egyértelműen a Magyarországhoz való tartozás tudatával él meg a jelenlegi határokon kívülre szakadt magyarság.
A nemzethez való tartozás, az egyértelmű. Ezért mégiscsak biztosra vehető, hogy az idén is ott lobognak majd a nemzetiszín zászlók Gyergyóremete, Csíksomlyó vagy Zetelaka házainak homlokán. A magyar szabadságharcra való emlékezésnek pedig tragikus aktualitást ad, hogy a határokon túlra szakítottak valóban csak emlékeznek már a magyar nemzeti szabadságra. Aki tovább lát az orránál, az tudja: a Magyarországon élők is. Kétezer-négy december ötödike óta senkinek nincsenek illúziói: még azoknak sem, akik hivatalból hazudják az illúziókat.
December ötödike óta egyfajta magyarság utáni állapot fekszi meg a maradék Magyarországot. Kintről, a megtagadottak felől, protomagyarok, posztmagyarok népe látszik csupán, amelynek láttán nehéz nem arra gondolni, hogy a herderi jóslat talán mégiscsak beteljesedett. Nem úgy, ahogyan elképzeltük, nem egy általános és egyszeri holokausztban, nem úgy, hogy az Országháza helyett a szél lenget a fényben vadvirágot – hanem lassan, észrevétlenül, kicserélődött, elcserélődött a nép.
Van ebben is valami törvényszerű. Hiszen elvesztek nagy elődeink, kihaltak a hunok, az avarok is, miért éppen mi, magyarok lennénk a kivétel? Talán elsöpri ezt a maradék népet is az új középkor; pedig, tényleg, „mennyivel szegényebb lesz a világ nélkülünk?”
Szónoki, patetikus gondolatok ezek, de az idei március 15-én sokan gondolnak majd erre határokon innen és túl. Az idei március 15-én is sokan gondolnak majd erre. A Himnuszt majd eléneklik mindenhol. Mert a mi himnuszunk, a mi emberünk írta, és a mi nyelvünkön szól. A zászlót feltartjuk, mert a mi színeink, s a mi örökségünk. De az állami ünnepségek szónokai és a most regnáló magyar államhatalom már nem a határon túli magyarok kormánya. Az állam és nemzet végképp elválni látszik egymástól. Évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna Erdélyben a magyar államférfiak elkergetése, kifütyülése, de a Medgyessyk, Hillerek, Gyurcsányok korában ez vált a természetessé.
Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő, a nemzetkufár kolozsvári kiűzetése a világ legtermészetesebb cselekedete volt. Mármint abban a világban, ahol létezik még büszkeség és önbecsülés. Ahogyan Sepsiszentgyörgyön sem volt keresnivalója Hiller Istvánnak, s ahogyan Csíkszeredában sincs egyetlen nemmel szavaz(tat)ó politikusnak sem. Sáros lábbal, sáros lélekkel semmi keresnivaló Bocskai fejedelmünk házában, Gábor Áron, Gál Sándor tisztaszobáiban: ide csak úriembereket engednek be.
Az önmagában véve is tragédia, hogy a magyar kormány, Magyarország képviselői odáig züllhettek, hogy semmiféle szalonképesség szabályai szerint nem úriemberek. Ez már nemcsak a posztmagyarság, hanem a posztemberiesség állapota.
Ha van még egy cseppnyi józan ész, egyetlen cseppnyi tisztelet Gyurcsány Ferencben, akkor szándékával ellentétben, az idei nemzeti ünnepen nem gyalázza meg jelenlétével Erdélyt. Mert a nemzeti ünnepnek nem arra kell szolgálnia, hogy kifütyüljék, elkergessék a nemzetet megjelenítő állam miniszterelnökét. Nem arra kell szolgálnia, hogy egy, a Székelyföldön mindenkor szakrális tisztelettel kezelt embert, Magyarország első emberét kelljen megnevelni.
Pedig, ha eljön, ez fog történni.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.