Éves hiány fél évre hiánytalanul

2005. 07. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár tényként kezelhetjük az államháztartás első félévi adatainak a birtokában, hogy az idei költségvetés tarthatatlan. A legfrissebb adatok szerint ugyanis hat hónap leforgása alatt sikerült produkálni nagyjából az éves deficitet. S ahhoz, hogy a pénzügyi kormányzat valamennyire megőrizze hitelességét, újabb és újabb százmilliárdokat kell lefaragni a kiadásokból, vagy pedig valamilyen címen pótlólagos forrásokat kell előteremteni.
A gondot persze nem csak az okozza, hogy a nyár közepére „elszállhat” a költségvetés. A probléma másik fele, hogy Magyarország a külföld, a nyugati finanszírozók, ám leginkább az Európai Unió szemében végleg leírhatja magát. Tavaly – amikor a saját maga által vállalt euróbevezetés céldátumát kitolta még plusz két esztendővel a kormány – ez majdnem összejött. Zárójelben jegyezzük meg: az euró átvételének feladása önmagában felér a kormányzat gazdaságpolitikájának bukásával. Azonban ilyen produkcióra, hogy a féléves hiány értéke 985 milliárd forint, míg az éves terv 1022 milliárd, senki sem számított. Ráadásul az Európai Bizottság tavaly decemberben éppen ebben a témakörben elmarasztalta hazánkat, az Ecofin, vagyis az EU pénzügyminiszteri tanácsa pedig erőteljes figyelmeztetésben részesítette március 9-én a magyar kormányt. Az uniós grémium úgy látja, hogy a kormány az államháztartási hiányt „komolytalanul” kezeli. Az uniós pénzügyminiszterek szerint az idei államháztartási előirányzatok teljesítése felettébb kérdéses. Mellesleg időközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is hiánycsökkentésre szólította fel a Gyurcsány-kormányt. A washingtoni székhelyű szervezet június végi figyelmeztetése szerint kockázatot jelent a magas fizetési deficit, valamint az államháztartási hiány. Ráadásul az IMF felszólította a kabinetet arra, hogy gyorsan cselekedjen az államháztartási hiány visszaszorítása érdekében. Az IMF szakértői szerint a Magyarország előtt álló legfontosabb kihívás a költségvetési politika kézben tartása. A Világgazdaság és az ICEG konvergenciaindexe szerint az instabil államháztartás és az ebből adódó külső egyensúlyproblémák a felelősek a rossz eredményért. Magyarország 2000-ben még a régió országainak élvonalába tartozott…
Ilyen környezetben meglehetősen kínos, hogy a kormány – immár harmadik éve – képtelen olyan költségvetést felmutatni, amelyről néha egy-két hónap, máskor fél év múltával nem derülne ki, hogy alapjaiban tarthatatlan. Rosszul becsült bevételek, elszámolt növekedés, költségvetési tételek kiszervezése és a kiadások visszafogásának fedezetét jelentő szakminisztériumi zárolások – a félretervezett büdzsé rövid definíciója. Ide sorolható még az új adópolitika is, amelynek költségvetési háttere ugyancsak bizonytalan. Eközben tovább duzzad az államadósság is. Ugyanis ha nagy a hiány, azt kölcsönből fedezik, ami pedig adósságot hoz.
Nem győzzük hangsúlyozni: a fő gond az, hogy 2002 óta a magyar büdzsé az eseti döntések, a pénzügyi átcsúszások és trükkök, a húzd meg-ereszd meg folyamatává vált. Ahelyett, hogy átgondolt és szigorúbb költségvetési politika – minimális deficit, nulla adósságcél, munkára és vállalkozásra ösztönző gazdaságpolitika – jellemezné a döntéshozatalt.
Veszélyes az államháztartás ilyen magas hiánya, ezért a költségvetés szabályozásában is szigorúbb szabályokat kellene követni. Pusztán annak érdekében, hogy ne lehessen következmények nélkül lazítani. És a hiányt növelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.