Nyílt levél Gellért Kis Gábornak

2005. 08. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten, midőn Kondor Katitól búcsúztam, szót ejtettem ám magáról is, Gellért Kis. Ha jól rémlik, valamiféle öltönybe bújt alakot emlegettem, s hogy ne gyötörje tovább a kétely: magára gondoltam. Én most éppen Csitában vagyok, s az itteni netcaféban a híreket böngészve akadtam rá, mit is ténykedik maga odahaza éppen.
Nagyon figyeljen rám, maga, Gellért Kis! Maga alapvetően elrontotta az egész életet. Most, hogy bejártam a fél orosz távol-keletet, továbbá Szibéria felét, rájöttem, hogy magának és a maga összes elvtársának itt a helye.
Megmondom, miért. Azért, Gellért Kis, mert itt minden város minden főterén áll egy Lenin. Akkora nagy Leninek integetnek mindenhol, mint amekkora a maga arca, Gellért Kis. És azt mondják az oroszok, azért nem tüntetik el ezeket, mert ez az ő történelmüknek a része, különben pedig Lenin igen sok jót tett a néppel. Hát ez egy királyság a maga fajtájának, Gellért Kis. Egy csapásra eltűnne az a súlyos identitásválság, amiben maguk szenvednek lassan két évtizede.
Nevezetesen, hogy egy posztkommunista mi a ménkűt kezdjen magával, ha egyszer kirántották a lába alól az egész rendszer lényegét: az elnyomást meg a szolgálni való hátsókat. S a tetejébe úgy kell tenni, mintha egész életükben a polgári demokrácia felkent bajnokai lettek volna. Sokat keseregnek ezen az Agárdi Péterrel, mi, Gellért Kis… Itt a helyük. Válasszák mondjuk Csitát. De Birobidzsant még inkább javallom. A birobidzsani taxisofőrünk példának okáért politikai tiszt volt a szovjet hadseregben (már majdnem Agárdi haverja), aztán, mint mondta, ahogy elkezdték szétverni a pártot, azonnal ott hagyta a sereget, és építési vállalkozó lett. Csak az volt a baj, mondja a derék ember, hogy neki a hadsereggel voltak összeköttetései, ott tudott munkát vállalni, oda viszont nem vihetett se koreait, se kínait. Az oroszok pedig – így a politikai tiszt – délelőtt tizenegyre már részegek és lopnak, alkalmatlanok a munkára. – Nekünk, oroszoknak nem való a demokrácia – summázza világlátását a volt poltiszt, és széles mosollyal nyitja előttünk a jobb kormányos japán autó ajtaját.
És párás szemmel áll olykor Lenin elvtárs szobra elé, felidézni a régi szép időket. A maguk helye Birobidzsan, Gellért Kis.
Elmehetnek oda taxisnak. Tele lesznek volt elvtárssal, Leninnel – mindenfélével, amire szükségük van. S elpanaszolhatják majd az új barátaiknak, hogy nekünk, magyaroknak se való a demokrácia. – Pedig én megmondtam, hogy Hollós nem lehet elnök átmenetileg, mert a Kondor nem nevezheti ki – önti majd ki a szívét a poltisztnek, s ő érteni fogja. Érteni fogja, hogy ezek mindenféle törvénnyel hozakodnak elő…
Annyira el tudom magát itt képzelni, Gellért Kis, meg a haverját, a jelentésírogató Agárdit. Arcban is ide valók maguk. Az öltönyeiből keveset hozzon. Az nem komilfó errefelé. Csak a lelkét hozza, a sötétséget a fejéből meg a nagy arcát. Imádni fogják. Na nem mindenki – de a volt poltisztek mind. És ha gondolja, szerzek magának egy jó japán autót olcsón. Elkezdhet taxizni. Ha elszánja magát erre a lépésre, megígérem, visszajövök, és már a pályaudvarról magát fogom megrendelni. S figyelmesen fogom a hátsó ülésen végighallgatni, hogy mindenki alkalmatlan a demokráciára, mert nem az van, amit maga meg az Agárdi akar, s különben is, régen legalább volt rend. Régen a Hollóst meg a Kondort lelövettük volna – mondja majd Birobidzsanban, Gellért Kis, és én megértőn bólogatok. És adok jattot.
Csak tűnjön el végre az elviselhetetlen képével együtt oda, ahova való.
Üdvözlettel:
Bayer Zsolt
(Csita, netcafé)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.