Győzött a kulturális sokszínűség

2005. 10. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összefogott az Európai Unió: az Európai Bizottság tárgyalt az UNESCO-ban a tagországok nevében, hogy diadalmaskodhasson a nemzeti kultúrák sokszínűsége az amerikai kulturális hegemóniával és globális dömpinggel szemben.
Az unió külön nyilatkozatban adott hangot örömének, hogy az UNESCO, az ENSZ párizsi székhelyű kulturális szervezete a tagországok gyakorlatilag mindegyikének kedvező döntést hozott „a kulturális kifejezés védelméről, előmozdításáról és sokszínűségéről” hozott megállapodásban. A megállapodás történelmi jelentőségű, hiszen ez az első ilyen a nemzetközi kapcsolatok területén: a nemzetközi közösség idáig még soha nem ért el megállapodást a kulturális sokféleség vezérelveiről.
Nem volt könnyű csata. Az Egyesült Államok – amely Izraellel együtt 148 ország ellenében az egyezmény ellen szavazott – mindent megmozgatott a megállapodás megtorpedózására. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter aszszony még azzal is megfenyegette az UNESCO-t, hogy megszakítja vele a kapcsolatait, és azt állította, hogy a megállapodás „sérti az emberi jogokat”. Mindhiába.
A világ országai ugyanis kifejezetten ragaszkodtak hozzá, hogy az állam támogathassa a kultúrát, és ezzel ellenálljon a kulturális globalizáció mindent egyformává tevő, elsősorban hollywoodi özöne ellen. Öten – Ausztrália, Nicaragua, Honduras, az afrikai Libéria és Kiribati sziget – tartózkodtak. A kisebbségek jogainak védelméről eddig kevésbé ismert Bush-kormány farizeus érvei közé tartozott az is, hogy a mostani megállapodással „aláássák a kisebbségek jogait”, valamint a gondolatok és információk szabad áramlását. Ezt az a Bush-kormány hangsúlyozta, amelynek hadserege a neki nem tetsző televíziós állomások tudósítóinak irodáit nemegyszer szétbombázta, és nem egy újságírót gyilkolt meg.
Ezúttal azonban még Washington leghűbb szövetségese, London is szembefordult a Bush-kormánynyal. Timothy Craddock, Nagy-Britannia volt UNESCO-nagykövete az Európai Unió nevében az Egyesült Államokra célozva jelentette ki: „Egy országgal egyetértettü.nk abban, hogy nem értünk egyet”
Renaud Donnedieu de Vabres volt francia kulturális miniszter jól érzékeltette a kulturális egyenlőtlenségeket, amikor elmondta: a világon az eladott mozijegyek 85 százaléka hollywoodi filmre szól. Az Egyesült Államokban vetített filmeknek ugyanakkor csak egy százaléka külföldi. A megállapodás fontosságára jellemző, hogy annak híre a belga születésű, világhírű művész, Folon halálának hírével megosztva foglalta el a hét végi Le Soir című belga lap címoldalának hajtás fölötti részét.
A megállapodást egyébként még 30 UNESCO-tagországnak és az EU tagországainak ratifikálnia kell. A budapesti kormány ismét nehéz feladat előtt áll. Ugyanis a „vagy-vagy” helyzetben kettős szervilizmusát egyszerre nem tudja gyakorolni. Mivel azonban a művészeteknek adott állami támogatása gyakorlatában az európai modellt követi, és abba is tiltakozás nélkül egyezett bele, hogy az unió az ő álláspontját is képviselje, ezúttal nehezen nyelve le a békát kell majd döntenie a magyar nemzeti kultúra érdekében Hollywooddal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.