A multik paradicsoma

Kemény Gábor
2007. 03. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok jobb- és baloldali szakértő tollából olvashattuk az elmúlt években, hogy az emberi történelem legfejlettebb államai a huszadik század hetvenes-nyolcvanas éveiben működtek a globalizáció előtti Nyugat- és Észak-Európában. Tisztaság, jólét, emberiesség jellemezte a Hollandiában, NSZK-ban, Dániában stb. kialakult viszonyokat. A bérből és fizetésből élők életszínvonala a profitnövekedéssel szinkronban nőtt, a nagytőkések ugyanis átengedték e célra a hasznuk egy részét. Ez azt jelentette, hogy a jóléti állam a kimutatott nyereség erős megadóztatásával hatalmas bevételekre tett szert, azaz gazdag volt. Ez tette lehetővé, hogy magas szintű oktatás, egészségügy jöjjön létre, és változatos módokon segítsék a gyengéket. A gazdag állam javára írható az is, hogy a szegények aránya a jóléti államokban tartósan öt százalék alatt maradt.
Ha a magyar történetet a rendszerváltozástól indítjuk, egy többé-kevésbé tartós tendenciát észlelhetünk, amely éppen ellentétes az előbb vázolt modellel. A magyar államot egyre inkább a bérből és fizetésből élők tartják fenn adóikkal, és a nagy profitot elérő multik, valamint magyar nagyvállalatok alig járulnak hozzá a közterhekhez. Mivel a fizetések európai összehasonlításban alacsonyak, a személyi jövedelemadóból, a fogyasztáshoz társuló áfából egyre kevesebb forrás jutott egészségügyre, oktatásra, kultúrára. Az állam elszegényedésének egyik oka az, hogy az elmúlt évtizedben a multik alig járultak hozzá a költségvetés bevételeihez, így a hiányzó forrásokat hitelek felvételével kellett pótolni, amelynek kamatvonzata mára jelentős tétellé nőtt (1100 milliárd forint) a költségvetésben.
A közjóellenes tendencia napjainkra is érvényes, hiszen nemrégiben hozta nyilvánosságra az MSZP a költségvetés eddig eltitkolt hatalmas hiányát és azt, hogy ennek csökkentése érdekében az államot tovább kívánja szegényíteni, ahelyett, hogy a hiányzó forrásokat az eddigi haszonélvezőkön hajtaná be. A közjó érdekében dolgozók elbocsátása és az állam hasznos funkcióinak további csökkentése (egészségügy, oktatás leépítése), valamint a lakossági terhek növelése helyett inkább progresszív társasági nyereségadót kellene bevezetni, ahol az adókulcsok a cég hasznának nagyságától erősen függenének. Ez az adónem megszüntethetné azt az alapvető igazságtalanságot, ami a költségvetésben tizenöt éve érvényesül, és ami annak az elégedetlenségnek az alapját képezi, amelyet a lakosság nagy része a rendszerváltással szemben táplál. A multinacionális társaságok ugyanis immár másfél évtizede évente tizenöt-tizenhét milliárd dollárnak, mai árfolyamon számolva 3000-3500 milliárd forintnak megfelelő profitot termelnek, ami a másfél évtizedet figyelembe véve és összegezve az éves magyar állami költségvetés négy-ötszöröse. Ez az irdatlan összeg az elmúlt időszakban a kedvezmények és az alacsony társasági nyereségadó miatt csak tíz százalékban adózott, azaz viszonylag csekély öszszeg volt, ami ebből a társadalom számára hasznosult. Azt is mondhatjuk, hogy a magyar politikai elit a privatizáció során erősen nyomott áron átadta a legjövedelmezőbb szektorokat (bankok, élelmiszeripar, energiaipar, kommunikáció, kereskedelem) a külföldi befektetőknek, és még ahhoz sem ragaszkodott, hogy a haszon jelentős részéből (mondjuk 30-35 százalékban) a közjó részesedjen. A költségvetésekből emiatt évente hiányzó kettő-nyolc milliárd dollár azt eredményezte, hogy mindig újabb hiteleket kellett felvenni. Ez a fő oka annak, hogy nemzeti adósságunk az 1990-es 20 milliárd dollárról mára 60-70 milliárdra nőtt.
Tavaly a multik 3500 milliárd forint profitot termeltek, ugyanakkor a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedései évi 600-800 milliárd forint megtakarítást eredményezhetnek. A megoldás tehát kézenfekvő: a következő években a nagy nyereséget, például az egymilliárd forint felettit, 40-50 százalékos társasági nyereségadóval kellene sújtani. Mivel 2005-ben a legnagyobb vállalati nyereség 400 milliárd forint volt, akár egyetlen cég biztosíthatna 200 milliárdos bevételtöbbletet! Úgy is fogalmazhatunk, hogy a mai kormányzat valamilyen rejtélyes ok vagy szándék miatt fontosabbnak tartja egyetlen cég extraprofitját, mint az őt hatalomba emelő lakosság jólétét. Természetesen a két és fél millió munkavállalónak munkát adó kis- és középvállalkozások, amelyek nyeresége általában nem magas, a progresszivitás miatt továbbra is viszonylag alacsony társasági nyereségadót fizetnének.
Felvetődik egy kérdés, amivel tizenhat év óta revolverezik mind a politikusok, mind a nagytőkéhez kötődő álfüggetlen szakértők a társadalmat: ha komoly adófizetésre, például az itt vázolt adóra kényszerítik a multikat, elmennek, és akkor nekünk végünk. Hazánkban a legnagyobb nyereséget a bankok, a gáz- és áramszolgáltatók, a biztosítótársaságok, a mobilszolgáltatók, az építési nagyvállalkozások és az áruházláncok termelik, amelyek tevékenysége szolgáltatás, tehát csak helyben, Magyarországon végezhető. A cégeknek tehát választaniuk kellene, vagy duzzogva kivonulnak a magyar piacról, és akkor több tíz milliárdos profittól esnek el, vagy kifizetik a 40-50 százalékos társasági nyereségadót. Ebbe belegondolva borítékolható a válasz: a nagy cégek, ha fogukat szívva is, de fizetnének, hiszen a megfelezett profit is hatalmas summa. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy pénzüket és médiabefolyásukat felhasználva a nagy szolgáltató- vállalatok megpróbálnak nyomást gyakorolni a mindenkori kormányra, hogy adójuk alacsony maradjon, ami a mai neoliberális/globalista vezetésnél teljes sikerrel jár, hiszen annak eszébe sem jut őket komolyabban megadóztatni. A hatalmas profitot bezsebelő bankok ilyen irányú lobbizása a legvisszatetszőbb, mert jó tíz évvel ezelőtt számosat közülük éppen a magyar kormány konszolidált, azaz az adófizetőknek köszönhették, hogy elkerülték a csődöt. Most tehát erkölcsi kötelességük lenne a segítés. De mint tudjuk, a biznisz az biznisz.
A mai helyzetből az emberséges kiutat jelentő progresszív társasági nyereségadó bevezetése azonban nem könnyű feladat, mert a magyar társadalom neoliberalizmussal (globalizmussal) szemben álló törekvései mesterségesen le vannak bénítva. A legnagyobb befolyással rendelkező médiumok globalista tulajdonban vannak és/vagy azokat globalista újságírók vezetik. Ezek az emberek választják ki, hogy kiket hívnak be szakértőként a műsoraikba, és azt is, hogy milyen témák kerülhetnek szóba. Az állandóan meghívott, ezért jól ismert gazdasági, pénzügyi szakértők nagy része a karrierjüket segítő pénzhatalmat szolgálja, ezért le nem váltható vendégei a műsoroknak, ugyanakkor azokat a szakembereket, akik bírálni merészelik a globalista gazdasági irányzatot, soha sem hívják meg a kamerák elé. A manipuláció ott van, hogy az átlagpolgár mindezt nem tudja, és mivel a sok, médiában látott szakértő mindig ugyanazt állítja, elhiszi nekik azt, hogy a megszorító intézkedéseknek nincs alternatívája.
Mivel a mostani neoliberális kormány mögött globalista korporációk állnak, a sajtó és a neves szakértők mindent el fognak követni a lakosságot sújtó intézkedések elfogadtatásáért, azaz meg akarják akadályozni, hogy a multik rákényszerüljenek a közteherviselésre. Nyitott kérdés: a mai magyar társadalom megtalálja-e azt a módszert, amellyel elegendő nyomást tud kifejteni ahhoz, hogy rávegye a politikai elitet arra, hogy elmúlt tizenhét év gazdasági haszonélvezőit sokkal nagyobb közteherviselésre kényszerítse. A jövő titka az is, hogy a legnagyobb (és talán az egyetlen) mozgósító erővel rendelkező szervezet, a Fidesz élére akar-e vagy tud-e állni a számbelileg túlsúlyban lévő, de a globalista média által lebénított, nagyon gyenge érdekérvényesítő képességű tömegek neoliberalizmus elleni törekvéseinek.

A szerző globalizmuskutató, szakíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.