Zöldkordon váltaná a vasfüggönyt

Magyar Attila István
2007. 04. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közgyűlés a koalíciós pártok és két MDF-es képviselő szavazatával nemrég megszavazta, hogy a Kossuth tér parlament előtti területét ötven évre, ingyenes használatra átadják az Országgyűlésnek. A parlament MSZP–SZDSZ-es többsége a területen parkot szeretne létesíteni, amelyet egyes javaslatok szerint kerítés venne körül. A terv nem más, mint a március 15-e után lebontott vaskordon sunyi, burkolt formában való újraépítésére tett kísérlet.
A Kossuth tér a magyar demokrácia és a szabadság szimbolikus területe, ezért azt a magyar Országgyűlésnek ingyenesen, örökre át kellene adnia a magyar népnek, amely azt minden kerítés és korlátok nélkül, a jogszabályok betartásával bármikor jogosult használni. Az a hely, ahol szabadságharcunk vezetőjének, Magyarország és Erdély vezérlő fejedelmének, II. Rákóczi Ferencnek a szobra áll (emlékezzünk, idén 300 éve mondta ki az ónodi országgyűlés az első trónfosztást). Az a tér, ahol a reformkor és az 1848–49-es szabadságharc vezető politikusának, Kossuth Lajosnak is szobor őrzi emlékét. Az a tér, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emlékműve áll, a magyar szabadság történelmi emlékhelye. E helyen az év bármely napján, nappal és éjszaka lehetővé kell tenni a főhajtást három szabadságharcunk emléke előtt. Nevetséges lenne, ha ezen emlékművek, akárcsak éjszaka is, kerítés mögé kerülnének, vagy ha a legrosszabb kádári időket idéző „Fűre lépni tilos!” rendszabályok korlátoznák azt.
Többről van itt szó. Az alkotmány rendelkezései szerint alapvető jogra vonatkozó törvényt, így a gyülekezési törvényt csak kétharmados törvénnyel lehet módosítani. Egy alapvető jog lényeges rendelkezéseit az alkotmány szerint egyáltalán nem lehet korlátozni. Minden fejlett nyugati demokráciában a kormányellenes demonstrációk fő helyszíne a kormány, illetve a kormánytöbbséget alkotó parlament épülete. A washingtoni Capitolium, a londoni vagy párizsi parlament előtt rendszeresek a spontán demonstrációk. A terrorizmus elleni harc, a közbiztonság érdekében az állami épületeket közvetve ugyan fegyveres erők, biztonsági őrök, esetleg biztonsági kordon veszi körül, de e kordon vagy kerítés sohasem terjed ki az állami épületet övező köztérre vagy közparkra. Éppen ezért a parlament előtti terület parkosítása csak úgy képzelhető el, ha e parkot semmilyen kerítés, kordon vagy biztonsági védőzóna nem védi, a nap 24 órájában nyitva áll mind a látogatók, mint a rendőrségen jogszerűen bejelentett, illetve spontán tüntetések résztvevői előtt, ha a demonstrálók védelmét és a provokátorok kiszűrését a szervezők és a rendőrök biztosítják. Nemcsak kerítés nem állítható fel, de garantálni kell, hogy e területen fűre lépni az angol parkok kulturált körülményeinek mintájára legyen szabad, a pusztítást kivédendő nem díszgyepet, hanem a rendszeres taposást tűrő fűfélét kell telepíteni e helyre.
Az alkotmányosság megköveteli, hogy a Kossuth teret sem kordonnal, sem kerítéssel, sem burkolt ravasz módszerekkel építkezésre, fűre lépési tilalomra, karácsonyi korcsolyapályára hivatkozva ne zárják el a jogszabályt minden tekintetben betartva, fegyelmezetten tüntetők, a főváros szépségére kíváncsi turisták vagy a Kossuth, Rákóczi és az ’56-os hősök emlékhelyét megkoszorúzó polgárok elől.

A szerző ügyvéd, alkotmányjogász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.