Az elhatárolódások magyar korszaka

Tõkéczki László
2007. 09. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A proletárdiktatúrában ezt egyszerűbben meg lehetett csinálni. A nép ellenségeit egyszerűen likvidálták vagy börtönbe zárták (első időkben elűzték), s így a nép – akarta, nem akarta – elhatárolódott. Az erkölcsi nulla kiszolgálók pedig a sajtóban/médiában szemétdombra valónak nyilvánították ismétlődő liturgikussággal az ellenségeket. A normaadó elvtársaknak tehát nem volt sok bajuk az elégedetlenségekkel. Ellentétben a mával, amikor már az európailag irigylésre méltó pannon puma is megdöglött. S a magánál is mindig okosabb antifasiszta miniszterelnöknek is csak a Magyar Gárda elleni hadjárat jut eszébe.
Na de hát éppen ezért kell mindenkinek elhatárolódni. Itt a leghaladóbb haladásnál más akkor sem lehet, ha már Eörsi Mátyás sem vizionál fasizmust. Úgy tűnik, ennek előállításához most már Dávid Ibolya is elég. Ó, a megdicsőült konzervativizmus, akinek kalapjában több ész van, mint a fasisztabarát Fideszben. Határolódik tehát a magyar valóság, a nemzetközi sajtótájékoztató zömében tudatlan résztvevői előtt, akiknek többségénél csak egy biztos, az jó, ha valahol fasizmus van, mivel irtó kifizetődő antifasisztának lenni – úgy zsurnalisztikailag. A jólétben kiüresedett nyugati liberális közvélemény is borzonghat kicsit. Ahol egyébként a leghaladóbb haladás jegyében szintén mindig tudják a politikai tutit. Ezt ott a politikai korrektség nevű primitív kifizetőhelyi bölcsességként (meg humanizmusként, meg emberi jogi történelmi csúcsként) ismerik – miközben a szegénység, az elnyomás és az igazságtalanság, az egyenlőtlenség a világban nem csökken, hanem ott is nő (a régi jóléti társadalmakban), ahol korábban a szociális piacgazdaság idején igen jó karban volt.
De hát az emberi önzés (az eredendő bűn egyik legfontosabb összetevője) közben elszabadult, sőt legitim lett. S aki ezt nem tartja normálisnak, attól el kell határolódni, mert populista. S attól is el kell határolódni, aki régi kulturális-erkölcsi mércék szerint akar közösségileg élni. Sőt ezek mind egyenesen veszélyesek. Mint egykor az antikommunisták (=fasiszták). Hiszen mindezek úgy akarnak élni, hogy nem kérnek a korlátlan piaci boldogításból, s ez tűrhetetlen.
Egyszerűen elképesztő, hogy a demokrácia természetesen pluralista politikai nyilvánosságában egyesek veszik maguknak a bátorságot ahhoz, hogy meg akarják szabni, mi fér bele ebbe a nyilvánosságba és mi nem. Ez tulajdonképpen a demokrácia tagadása, ugyanúgy, mint az elüldöző, bebörtönző és likvidáló kommunizmus. S a normázást nálunk ma is a volt kommunisták akarják gyakorolni. Ez a magatartás egyszerűen tagadja a sokféle autonóm vélemény és politikai mozgás létjogát. Illetve még többet jelent: mások is csak úgy lehetnek a politikailag korrekt minősítés jegyében, ha a démonizáltakkal kapcsolatban elfogadják és gyakorolják a progresszívek mércéit. Ha nem, akkor már ők is a peremen vannak, és a kiátkozás alatt élnek. Az elhatárolódási hadjáratok a régi kommunista szalámitaktika egyenes örökösei. Nem a jogállam és törvényei döntenek, hanem ismét az élcsapat.
Le kell szögezni azt, hogy a pluralista polgári társadalomban az ártatlanság vélelme politikailag is érvényes, bármit gondol is – mondjuk – Gyurcsány Ferenc, aki egy zsidó tulajdonostól kommunizált villában antifasisztáskodik. Persze az is világos, hogy mindez természetes. Az őskommunista hazugságok máig hatékonyan összeragasztották például a fasizmust és a keresztyénséget, miközben az utóbbinak ahhoz ugyanúgy semmi köze – ugyanúgy értékelvi ellenfele –, mint a kommunizmusnak. Hazugság hazugság hátán, hamisítás hamisítás után. De hát az elvtársaknak ez mindig lételemük volt. S agresszív tematizációs és stemplizős módszereik miatt aztán a legtöbb ellenfél értelmetlen elhatárolódási döntéseket latolgathat. A bölcsesség nélkül létrehozott – sok kilátással a mai magyar valóságban nem bíró – Magyar Gárdához képest sokkal fontosabb lenne a magyar társadalom zömének Gyurcsány Ferenctől és kártékony kormányától elhatárolódnia, sőt azt egy off-shore paradicsomba küldeni, mert hiszen oda valók. Hatvan évvel a nácizmus végérvényes bukása után itt megélhetési antifasiszták idétlenkednek, s egy kézi vezérelt párt- és médiatöbbség miatt ezzel az ürességgel kénytelen foglalkozni az ország. Miközben minden életminőségi mutató romlik a saját zsebre dolgozó kormányzat miatt, s a magyar társadalom zömének értelmes – nem segélyezetti – jövője egyértelműen fenyegetett. Ki a kártékonyabb itt? Mert persze éppen az előbbi adottságok miatt a Magyar Gárda is kártékony. Hiába akar akár jót is. A mai helyzetben nem gárdák a megoldások, hanem egy minél előbbi kormányváltás. Fel kell szabadítani Gyurcsányékat arra, hogy főfoglalkozásban magánemberként antifasisztáskodjanak, miután – sajnos ez már faktum – úgysem tudnak mást. Milyen szép is lenne, ha – mondjuk – az antifasiszta vudu szertartások főmestereként fontoskodna Gyurcsány, eljátszva mindig üres gondolataival. S békén hagyná az országot.
Lenne itt tehát sok minden, amitől demokratikus módon el kellene határolódni, úgy, hogy még vitatkozni sem kéne vele. Ugyanis nincs mivel, mármint gondolatilag. A mai magyar dráma, sőt tragédia az, hogy olyan ásatag irányzatok lehetnek hatalmon, amelyek lényegileg két bukott eszmekör, a korlátlan szabadpiaci kapitalizmusban és az arra válaszul született, véres és hazug kommunizmusban gyökereznek. Jó lenne tőlük békésen megszabadulni, s képviselőit, ha maradnak, múzeumban mutogatni. Mindenhol a világon. De az antifasisztáknak most konfliktus, sőt vér kell(ene). Az erőszak ugyanis ma náluk (lásd október 23-át!) készen áll.

A szerző történész, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.