Kínos gazdasági dinamika

Bod Péter Ákos
2007. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pártpolitikával átszőtt világunkban nem maradt ártatlan szakmai téma, amiről nyugodtan és hátsó szándéktól mentesen cserélhetnénk eszmét. Nincs illúzióm: ha az alábbi érvelésem oda vezetne el, hogy a gazdaság növekedési ütemét nem szabad túl fontosnak tekinteni, akkor a gyanakvó természetű olvasó kormánypropagandának vélhetné írásomat. Az pedig – kell-e taglalnom – nem áll szándékomban.
Mégis valóban kaphat ilyen színezetet az ügy most, amikor meghökkentő adat látott napvilágot: hazánkban a második negyedévben a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva csupán 1,4 százalékos volt a gazdasági növekedés. Ezenközben mondjuk Szlovákiában 9,2 százalékra, Lettországban 11 százalék fölé gyorsult a GDP növekedési üteme, és ezzel a 27 tagú Európai Unióban a sor végén vagyunk. Aki tehát most a növekedés jelentőségét kisebbíti, csökkenteni igyekezhet a blamázst. Mert bizony igen kínos így lemaradni a gazdasági dinamikában. Mint ahogy kellemetlen az elöl állni a pénzromlásban és a költségvetési hiányban.
Márpedig ez most Magyarország az EU-ban. Bárcsak az idegen nyelvek ismerete, az emberek egészségben eltöltött évei vagy a találmányok és újítások adatai szerint vezetnénk a listát!
Ha viszont most keményen érvelnék a gazdasági növekedés felpörgetése mellett, fejemre vonhatnám azok kritikáját, akik szerint a közgazdászok által kedvelt bruttó hazai termék (GDP) adata nem sokat tár fel a valós fejlődésből, a globális felmelegedés és sok más fenyegető jelenség pedig drámai módon mutat rá a gazdaságközpontú világ súlyos következményeire. Ez valóban így is van; még velünk élnek a mennyiségi növekedést hajszoló felfogás szomorú örökségei. A gazdaságnak – minden élő organizmusnak – vannak természetes fejlődési, növekedési adottságai és képességei.
Persze miként kellő csapadék mellett szebben fejlődik a növény, jó körülmények mellett erőltetés nélkül is gyorsabban fejlődhet egy nemzetgazdaság. Szomszédaink imponáló gazdasági növekedési adatai pontosan arra világítanak rá, hogy Európában a mögöttünk álló néhány évben egészében véve kedvező volt a nemzetközi környezet, és az új tagországok igen jól éltek a körülményekkel. Kivéve hazánkat. Ezért kell most a gazdasági növekedés megtorpanásának ügyét megvizsgálnunk: hazánk adatsora a helyzet különlegességét jelzi.
Ütemvesztés, pozícióvesztés
Nem az a gond, hogy a nemzetközi statisztikákban nem szerepelünk jól; egy kis ügyeskedéssel, a mutatószámok és a kiindulási év jó megválasztásával ideig-óráig ki lehet magyarázni a helyzetet. Amikor az öngyilkossági sorrend élén találtuk magunkat, nem a kellemetlen helyezés fájt, hanem a száraz adatok mögött rejlő sok tragédia. Most sem az a gond, hogy a román, szlovák vagy litván GDP-növekedési adat a mienknél sokkal szebb, hanem hogy minden fontos téren relatív visszacsúszás áll az adatok mögött. Ahol új munkahelyek születnek, ezrével indulnak új vállalkozások, lakásokat és nyaralókat építtetnek, gépbe és a gépet jól kezelni képes munkásba fektetnek pénzt – nos, ott a jól-rosszul kialakított statisztikai mutatók növekedést regisztrálnak. Nem a mutató a fontos, hanem a gazdasági erő. Amivel azután lehet rosszul is élni; környezetet szennyezve, a társadalom egy részét kisemmizve. Ámbátor az európai fejlődés azt mutatta meg, hogy tartósan emelkedő jövedelmi szintet, mint amilyen a svédeké, az osztrákoké, újabban a finneké és az íreké, csakis kielégítően működő társadalom, a természeti környezet irányt érzékeny, tanulóképes nemzet érhet el.
Igenis fontos lenne, hogy a mainál sokkal több magyarnak legyen állása, mégpedig jól fizető munkahelye, ahol értékes árut termel; hogy nyereséggel működjenek a cégek, és az állami vállalatok se veszteséggel zárjanak. Egyszóval: jobban nőjön a nemzeti jövedelem. Az éves két százalék körüli bővülés nem elég a mi helyzetünkben; ilyen szerény dinamika mellett a cégeknél nem kell új ember a nyugdíjba vonulók helyett, mert kemény szervezéssel, feszes gazdálkodással meg tudnak lenni kevesebb alkalmazottal is. Miközben lefelé tart az európai munkanélküliségi ráta, nálunk bizony beragadt, sőt növekszik – ez ilyen gyenge tempó mellett elkerülhetetlen.
Aggasztó adatok szólnak a beruházásokról is. Az elmúlt néhány évben ugyan az állami költekezés – főleg választások előtt – fenntartotta a beruházási, építőipari lendületet, de bizony a magánszektor aktivitása már tavaly kezdett alábbhagyni. Egy ideje egyenesen csökken az országos beruházási volumen, és csak az exportra termelő feldolgozóiparban van fejlesztés, leginkább a külföldi tulajdonú nagy cégeknél. Azonban a magyar gazdaság egésze lendületet vesztett. Azt is tudni, mi miatt. A magyar állam az, ami lendületünket visszafogja a maga hiányaival, adósságaival, kamatterheivel, miközben minden panasz és eurószkepticizmus ellenére az uniós tagságból fakadnak növekedési többletek, és előbb-utóbb európai fejlesztési pénzek is eljutnak a gazdaságunkba. Ma ugyan a kormány a kényszerű és szükséges kiigazítással indokol minden megszorítást és tehernövelést, de így is már ezermilliárd forintra rúg az év első felében az államháztartás hiánya – ez mutatja a baj mértékét, hiszen a nagy javulásnak beállított büdzséadatok ellenére az idén is folytatódik az eladósodás, a jövő elzálogosítása.
Zsákutcába tévedve
Ilyen körülmények között szabad-e egyáltalán a növekedésre gondolni? Hiszen ha tényleg szükséges a deficit lefaragása, akkor abból egyenesen következne: tudomásul kell venni a visszafogást, és így azt is, hogy a gazdaság nem képes lendületesen bővülni. Ezzel nehéz vitatkozni: ha már egyszer zsákutcába került az ország szekere, akkor onnan vissza kell tolatni – más kérdés, hogy miért ugyanaz az ittas kocsis ül a bakon, aki a zsákutcába hajtott. Tanulságos, hogy a 2002-es esztendő és a rákövetkező időszak rekordméretű állami pénzszórása milyen kevéssé volt képes többlet növekedési impulzust adni a magyar gazdaságnak, viszont az uniós kényszerből végre elkezdett hiánymérséklés mennyire visszafogja növekedésünket. Külön gond, hogy a Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány egy jó közepes növekedési folyamatra akart mesterségesen ráerősíteni, amikor a szomszédokhoz képest kellően ment előre a magyar gazdaság, míg a mai befékezés egybeesik a sorstárs és egyben versenytárs nemzetek lendületnyerésével. Mert örülünk ugyan szomszédaink erőteljes növekedésének, ami közvetlen érdekeink felől nézve is sokkal jobb, mintha bajban lenne náluk a gazdaság, ám szimpátiánk és szolidaritásunk érzése mellett azt is tudjuk, hogy ők a külföldi (és nemkülönben a magyar) cégek szemében objektíve versenytársaink is. Honnan lesz nálunk növekedés? Ezt most már a Nemzeti Bank ugyanúgy kérdi, mint az a hitelezői kör, amely jól tudja, hogy a kielégítő adósságrátához az kell, hogy a kliens jövedelme növekedjék. Nem az ellenzék okvetetlenkedéséről van szó, hanem arról, hogy a megszorítás önmagában és így nem jó, nem elég.
Kinek van végre gondolata?
A második Gyurcsány-kormány már nem térhetett ki a pénzügyi egyensúly felé való visszakanyarodás feladata elől, és azt nagyobb részt adónöveléssel próbálja teljesíteni, kisebb részt szánva a kiadásmérséklésnek. Eközben az uniós pénzekből finanszírozott szebb jövő ígéretével tartja a lelket szavazótáborában. Talán abban reménykedik, hogy az emberek beletörődnek a viszonyok átmenetinek mondott romlásába, valamint nem gazdasági ügyek és botrányok meglovagolásával kívánja elterelni a figyelmet a stagnálásról. De ilyen dinamikus világban nincs stagnálás, mert mások a szomszédságban száguldanak. Ami azt jelenti, hogy minden magyarországi cégnek, sőt minden józanul kalkuláló magánszemélynek, családfőnek felötlik a kérdés: megtalálja-e itthon számításait?
Talán különös, hogy egy eddigi cselekedeteiben és megszólalásában annyira anyagias, materialista kormányoldal ilyen könnyen feláldozza a gazdasági növekedés ügyét, és ideológiai témák felé igyekszik terelni a köz figyelmét. Érdekes, hogy a külföldi igényeknek annyira megfelelni kívánó kormányzat beletörődni látszik abba, hogy hazánk lett az unió osztályutolsója. Ebben a helyzetben roppant nehéz tanácsot adni; csapdában van az ellenzék is, mert a szükséges és elkerülhetetlen változások sürgetésével objektíve segítségére siet a kormánynak, amely mutogathat az ellenzékre: lám ezek is ugyanazt tennék, mint mi.
Ha valami nem mehet sokáig tovább ugyanúgy, akkor azt jobb mielőbb megváltoztatni. A kormány most egyszerűen nem teheti meg, hogy félbehagyja a költségvetésihiány-mérséklési programját – az senkinek sem lenne jó, a kormányzásra készülő ellenzéknek sem. De itt a legfőbb ideje, hogy előremutató gondolatokról is szó essék a közéletben. Nem baj, ha az életképes ellenzéki javaslatokat ellopja a túloldal: a nagyközönség szemében ennyire diszkreditálódott kormányzatot nem fogja szakértői szintre felemelni a programkölcsönvétel, mint ahogy az 1989–90-es politikai garnitúrát sem mentette meg a választási vereségtől az, hogy folyamatosan engedett az ellenzéki követeléseknek.
„The Economy, Stupid”, vagyis „A gazdaság, te lüke” – volt kiragasztva a szobafalakra Clinton elnökválasztási kampányában, hogy az ellenzéki támadás fő iránya egy pillanatra se vesszen szem elől. A gazdaság nem minden – ezt jó tudni. Itt és most, hazánk gazdasági visszacsúszásának szakaszában mégis tanulni lehetne Bill Clinton sikert hozó kampányából.

A szerző közgazdász, egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.