Záróvonal mögötti szabadság

Techet Péter
2007. 09. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kora őszi, napos, de azért kissé hűvös délutánon húszezernyi ember hömpölygött az Andrássy út két sávjában. Ennyit engedtek nekik, s a résztvevők még ezt is hálás arccal köszönték meg a rend éber őreinek. Elvégre a szemüket is kilőhették volna. Ballagott hát a tömeg az Andrássy úton, abban a bizonyos két sávban, s bár alig fértek el, illő módon nem szóltak a rendelkezések ellen, tűrték, hogy karámban tartsa őket a rendőrség. Bár szebb is, hasznosabb is lett volna, ha a tüntető tömeg az Andrássy út egészét foglalhatja el, de a kormány és az autósok érdeke erősebbnek bizonyult a gyülekezési szabadság alkotmányos jogánál. Kelet-európai diktatúrákban már csak így szokott ez lenni. Két sáv az ellenzéknek, többet nem érdemel.
Többet kérni sem merünk, nehogy magunkra haragítsuk a hivatalos urakat, a felsőbb hatalmakat – inkább szépen meghunyászkodunk a nekünk rendelt térben. Ha a mellékutcában, akkor ott, ha két sávban, akkor meg amott. Csak a kormány, csak a hatalom érdeke ne sérüljön. Kelet-Európában az állam a rendőr integető botját, kioktató hangnemét jelenti. Mi vagyunk az államért, s nem ő miértünk. Reflexszerűen örülünk már, ha jut két sáv. Ezen a kora őszi délutánon azonban ez is soknak bizonyult. Azonosító szám nélküli „rendőrök” arra kérték a csendben vonuló tömeget, legyen olyan kedves, és húzódjon vissza egy sávra.
Elég az a húszezer embernek, még tán sok is. És a húszezer ember többsége szó nélkül húzódott le a kijelölt egy sávra. Mert az alternatíva talán a gumibot vagy a gumilövedék lett volna. Ahogy azt a demokrata megkóstolhatja Putyin Oroszországában, Lukasenko Belorussziájában vagy Gyurcsány Magyarországán. „Húzódjanak vissza a záróvonal mögé” – ordítja egy „rendőr”. És mi húzódunk. Megszoktuk. Ezer éve csak húzódunk, egyre visszább, egyre hátrább. Mert Magyarországon soha nem volt demokrácia. Mindig megvolt a záróvonal, amit nem illett, nem szabadott átlépni. És lassan-lassan kikopott a magyarságból Vazulnak vére, elveszett a kurucvirtus, és elfogadtuk a megváltoztathatatlant. Hogy a hatalom úgyis erősebb. És néhányan még azt is elhitték, hogy a hatalomnak úgyis mindig igaza van. Ferenc Jóskának, Horthy őméltóságának, Rákosi Mátyásnak vagy Kádárnak.
A nép kezdetben csak félt, majd később csendben be is hódolt. A mai Magyarország nem 1956 októberének, hanem 1957 májusának örököse. A mai Magyarországon pár tíz-, na jó, néha százezernyi polgár akad csupán, aki mer szembeszállni a hatalommal. Aki mer a jogaiért kiállni. De még ők is leterelhetők a belső sávba, még ők sem lépik át a záróvonalat. Azt a történelmi záróvonalat, amely elválaszt bennünket Nyugat-Európától. Bibó elcsépelt félmondata, hogy a demokrata nem fél, nem igaz ma.
A demokrata igenis fél, megszeppen, s a záróvonal mögül kiabál csak. És ha a demokrata fél, akkor nincs demokrácia. Hatalom van csak, sunyi lenézés, pökhendi arrogancia. Néha csak otrombán hazudnak, néha kivonulnak a sajtótájékoztatókról, néha bojkottálnak, néha pedig lövetnek. Közben pedig kormányoznak, eladnak, tönkretesznek, záróvonalakat húzogatnak.
Egyre kisebb területre szorítják vissza a polgári Magyarországot, egyre szűkebb lesz a záróvonal határolta terület. Szomorú látlelet a ma Magyarországáról, hogy egy azonosíthatatlan közrendőr felhívásának minden ellenkezés nélkül engedelmeskedik húszezer ember. Hogy Magyarországon bármit parancsolhat a hatalom, mi morogva, duzzogva, de végül is meghajolunk. Ferenc József a szerelmével, Schratt Katalinnal folytatott levelezéseiben is gunyorosan jegyzi meg, hogy a magyarokkal könnyű megegyezni: egy ideig dühöngenek, tüntetnek, de aztán hazamennek, s mindent elfogadnak. Igen, mert mi mindig „hazamegyünk”. Gumiboton nevelt nemzet vagyunk. És egy idő után már kívánja is e nép a gumibotot, a hatalmi szót. A többség ma is hazug békét akar. Kifizeti a gázszámlát, a vizitdíjat, a tandíjat, mindent, amivel a kormány által elherdált pénz pótolandó, és tűr, és hallgat.
A húszezer polgár pedig menetel a záróvonalon belül. Mert a törvény az törvény, a rendőr szava meg szent. Ott, az Andrássy úton gyalogolva fájó volt látni a polgárság félelmét. Pedig tán nem kellene mindig szolgalelkűen betartani azokat a normákat, amelyeket nem mi szabtunk ki, csak nekünk írtak elő. Ha a koszovói albánok, a horvátok vagy a palesztinok is mindig a törvényekhez, a fennálló hatalmak beleegyező bólintásához igazították volna cselekedeteiket, ott tartanának, mint mi vagy erdélyi sorstársaink. A külföld értetlensége és a hatalom fokozódó szigora jellemezné az ő harcaikat is. Tőkés László vagy Markó Béla szánalmasan bizonygatja, hogy az erdélyi magyarság mindig a román törvények szerint küzdött jogaiért. És bele sem gondolnak, hogy talán ezért nincs állami egyetemük. Talán a Lajtán túl ezért nem hallottak még róluk.
Kinek akarunk tetszelegni, amikor kényszeredetten vagyunk hűségesek egy hazug rendszerhez? Gyurcsány országát vagy a rendszerváltás hazug kompromisszumait a kereteken belül sohasem fogjuk tudni leváltani. Mert a keretek is hazugak. Mert a keretek a mi szabadságunk rácsai. Félünk, mert a záróvonalon túl az erőszakos hatalom kezdődik. Félünk, mert Mohács óta nincs magyar államiság, és sohasem volt demokrácia. Félünk, mert a „szabadság kis körei”, a záróvonalon belüli ellenzéki szigetek is egyre kisebbek, gyengébbek, jelentéktelenebbek. De a záróvonalon belül maradva sohasem küzdhetjük le félelmünket, sohasem dönthetjük meg annak okát. A záróvonalon belül csak ordibálni, tüntetni, szónokolgatni tudunk. Csodás szavakkal már teli van a padlás. Egy évvel ezelőtt azonban elkezdődött valami. Néhányan átlépték a záróvonalat. Vér és fájdalom kísérte tettüket, de a civil szféra mindenütt Európában az utcán született meg.
A kilőtt szemű munkás vagy a kivert fogú egyetemista egyszer még a történelem hőse lesz: tettük a civil ellenállás megható példája volt, amely bukásában is többet használt a polgári forradalom ügyének, mint tizenhét év bármely illedelmes gondolata. A hallgatag többségen múlik, hogy 2006 áldozatainak szenvedései ne legyenek hiábavalók. Merjük egyszer mi is átlépni azt a bizonyos záróvonalat. Mert kormányt buktatni és a megkésett polgári forradalmat befejezni csak a záróvonalon túl lehet.

A szerző joghallgató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.