Újfajta kirakatadót talált fel a Népszabadság

Rá akarta tukmálni a kirakatadót Belváros-Lipótvárosra a Népszabadság. A baloldali lap pechje, hogy létezik már ilyesmi, csak persze nem abban a formában, ahogy ott elképzelték.

Tompos Ádám
2013. 03. 30. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A falakon belüli rész után építményadót szednek, a falakon kívül kirakatadót és közterület-foglalási díjat – háborog egy a neve elhallgatását kérő üzlettulajdonos. A Népszabadságban jelent meg ez a mondat, és hangozzék akármennyire hihetetlenül, de attól még igaz: az igeidők jelentik benne a legnagyobb izgalmat. Szögezzük is le mindjárt az elején, hogy a „szednek” szó jelen idejű. Nem ér röhögni: tényleg ez a lényeg.

Történt ugyanis, hogy egy csütörtöki cikkében a baloldali napilap arról számolt be kész tényként, hogy az V. kerületben kirakatadót tervez bevezetni a városvezetés, amely alól egyedül Rogán Antal polgármester adhat felmentést. Az írás egy neve elhallgatását kérő tulajdonos megszólításával kezdődik, aki úgy látja: ez aztán tényleg betenné a kaput a belvárosi üzleteknek. Majd jön a már idézett névtelen boltos panasza, amelyből az derül ki, hogy ez az adónem már létezik.

És ez így is van, csak hát azok a fránya részletek Rogán Antal kiadott egy közleményt, amelyben azt írja: „1995 óta benne van a közterület-használati rendeletben, hogy csak azok az üvegportálok kötelesek közterület-használati díjat fizetni, amelyek több mint 10 centiméterrel kilógnak a fal síkjából”. Végül hozzácsapta azt is, hogy ilyenből lehet összesen tíz darab Belváros-Lipótvárosban. A lap aztán egy pénteki cikkben visszautasította, hogy hazudott volna, és hogy, hogy nem, a névtelen megadóztatott is eltűnt a hasábokról.

Erre a cikkre is reagált a polgármester, jelezve, örül neki, hogy a Népszabadság végre elismerte: a Belváros nem fog kirakatadót bevezetni. „Amit új szabályként próbálnak eladni, arról tegnap is tudták: szó szerint ugyanaz, mint ami 18 éve, 1995 óta hatályban van”. A slusszpoén pedig az, hogy a városvezető kigyűjtötte, hogy ez alapján a rettenetesnek beállított adónak az alapján mennyi kirakatnak kellett közterület-használati díjat fizetnie. Hát, tíznél is kevesebbnek: egészen pontosan egynek sem.

Mi ebből a tanulság? Óvatosan kell bánni ezekkel a névtelenül nyilatkozó riportalanyokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.