Szatmárcseke

Ahol a Himnusz is szívbemarkolóbban szól, elvégre itt, ennek az épületnek a helyén álló házban fogant Kölcsey.

2015. 01. 22. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szatmárcsekén a Himnusz is szívbemarkolóbban szól, elvégre itt, ennek az épületnek a helyén álló házban fogant Kölcsey Ferenc. Itt vetette papírra a költő 1823-ban e napon, január 22-én a magyar fohász legutolsó mondatát: „Megbünhödte már e’ nép / A múltat ’s jövendőt!” Együtt énekeljük a Himnuszt – hárman vagyunk az emlékházban –, még a teremőr asszonyka is kiegyenesedik (Aligha tiszte ez – a szívéből jön.)

Verseinek javát itt, a csöpp Tisza-parti faluban írta Kölcsey Ferenc, de nincs ebben semmi rendkívüli. Öt évet kellett várnia a Himnusznak, hogy megjelenhessen. Hinnénk? A zenéjére még többet, maga a költő sem élhette meg: hat esztendővel halála után, 1844-ben nyerte el Erkel Ferenc a meghirdetett pályázatot. Az eredeti kotta nagyított változata az emlékház belső termében függ. Hosszan időz előtte a látogató: mereng, áhítattal nézi a kézzel írt hangjegyeket, dúdol.

Rögös utat járt be „A magyar nép zivataros századaiból” tudósító vers. Hitet adó soraival nem tudtak megbékülni a diktatúrák. (Az alaptörvénybe bekerült első Himnusz-sor egyeseket ma is zavar.) Csak 1903-ban ismerte el hivatalosságát az akkori parlament, de mert Ferenc József nem szentesítette, törvényes himnusszá akkor sem lehetett. Rákosi Mátyást egyenesen riasztotta a nemzet imája, „szocialista himnuszt” akart íratni Illyés Gyulával és Kodály Zoltánnal, de ők (nagy bátorság kellett ehhez akkoriban!) visszaszóltak: Nem! Még erre is képes a Himnuszunk!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.