Szemben az árral?

Nyugat-Európában egyre több országban tartanak nyitva a boltok vasárnap.

Szabó Anna
2015. 05. 12. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományosan vallásos és kifejezetten erős szakszervezetekkel megáldott Olaszországban 2012-ben engedélyezték a vasárnapi nyitva tartást a Mentsük meg Itáliát! nevű gazdaságélénkítő program keretében. A cél a munkahelyteremtés volt, és az első két év eredményei igazolták a döntés helyességét. A franciák nemrég lazítottak a vasárnapi zárva tartás 1906-ban (!) elrendelt tilalmán, az unió 16 tagállamában pedig szabad a vásár vasárnap. Nálunk eközben egy gazdaságilag irracionális törvényt fogadott el a parlament, amely az üdülőhelyekre és a világörökségi területekre is kiterjesztette a nyaralási szezonban is érvényes kötelező vasárnapi zárva tartást. Ezt a tilalmat négy évvel ezelőtt még a Fidesz is ellenezte, arra hivatkozva, hogy amíg nem lehet megélni öt munkanapból, addig nem aktuális a kérdés. A kereszténydemokraták akkor elfogadták az érvelést, és levették az ügyet a napirendről.

A kötelező vasárnapi zárva tartásról szóló, december óta módosítgatott törvény sorsa immár követhetetlen: most épp azok a hazai kisvállalkozók tiltakoznak ellene, akiknek érdekeire a polgári pártok hivatkoznak. A Balaton-parti települések, Hajdúszoboszló, Velence és több más érintett önkormányzat józan érveket felsorakoztatva kérték a zárva tartás alóli mentességet – mindhiába. Pedig a kormány most tekintélyveszteség nélkül kihátrálhatott volna a törvény ésszerűtlen paragrafusai mögül – nem tudni, miért nem élt a lehetőséggel. Az amúgy is számos sebből vérző, társadalmi egyeztetés és előzetes hatástanulmányok nélkül elrendelt tilalmat inkább ráerőltették az üdülőövezetekre és a világörökségi területekre is, és egyelőre nem látni, kik lennének a döntés nyertesei.

A szigorítás elleni jogos érvek figyelembevétele megerősíthette volna, hogy a társadalmi párbeszéd valóban fontos a kormánypártoknak. Talán nem olyan kényszerű, utólagos álkonzultációkkal kellene foglalkozni, mint az internetadó kérdése, akármilyen lelkesen is végzi feladatát az ügy miniszterelnöki biztosává ütött Deutsch Tamás. Az adónem átalakításának előkészítésével megbízott, nyolc- tagú titkársággal (!) működő hivatalban öt hónap alatt addig jutottak, hogy elkészült az a kérdéssor, amelyre lehet majd válaszolni A közel nyolc és fél millió 14 éven felüli magyar állampolgárhoz intézett felhívásra mindössze 4618-an reagáltak, amit „sikeresnek és eredményesnek” minősített a miniszterelnöki biztos, de arra azért ne vegyünk mérget, hogy ezt mindenki így látja. A megszólítottak 0,013 százaléka javasolt – az eredeti célnak megfelelően – konkrét kérdést, ami a korábbi konzultációkhoz képest meglehetősen apatikus közhangulatot jelez.

Ezzel párhuzamosan zajlik egy másik társadalmi párbeszéd a bevándorlásról és a terrorizmus veszélyéről, amelynek jó szándéka megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor tény, hogy a menedékkérők zöme nem Magyarországon szándékozik letelepedni, a menekültügyre fordított kiadások oroszlánrészét pedig az unió állja. Nem lebecsülve a probléma súlyosságát, a legutóbbi statisztikai adatok szerint jelenleg hazánk „lakónépességének 1,4 százaléka külföldi állampolgár, háromnegyedük pedig az unióból érkezett”.

Felmerül a kérdés, miért nem került sor hasonló konzultációra a lakosság hétköznapi életét közvetlenül érintő kereskedelmi szabályok megváltoztatása előtt? Miért nem kérték ki a leginkább érintettek véleményét? Legalább a szakmai szervezetekét. Mert ők bizony tiltakoznak, és nem is alaptalanul. Az 530 ezer vállalkozást képviselő kereskedelmi és iparkamara szerint a kötelező vasárnapi zárva tartás politikai (vagyis nem gazdasági) döntés, az üdülőhelyekre kiterjesztett tilalommal nem értenek egyet, és korrekciót kértek. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is ellenzi az új rendet, olyan érveket felsorakoztatva, amelyekkel nehéz vitába szállni. Szerintük megtévesztő néhány külföldi példára hivatkozni, mert az uniós tagállamok többségében engedélyezett a vasárnapi nyitva tartás, ahol pedig korlátozás van még érvényben, ott is mentességet kaptak a turizmus miatt kiemelt övezetek.

Az eddig megjelent felmérések szerint a lakosság többsége is ellenzi a tilalmat: a hétköznapi embereknek nem tetszik, hogy beleszólnak az életükbe, a hétvégi időbeosztásukba. Ami pedig a kisvállalkozókat illeti: azt sérelmezik, hogy az érdekükben (?) elrendelt változtatás „arra kényszeríti őket, hogy alkalmazottak helyett minden vasárnap családtagjaik segítségével bonyolítsák le a forgalmat”. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének tiltakozása értelemszerű, de mit kezdjünk azzal, ha a bolti alkalmazottak is háborognak? Kifogásolják, hogy hétfőtől szombatig korábban kell kezdeniük, és este csak egy órával később indulhatnak haza. Hiányzik a családi kasszából a hétvégi pótlék, ami a szemérmetlenül alacsony fizetésük mellett nekik nagyon is számít. A 74 települést képviselő Balatoni Szövetség is kéri a tilalom feloldását, mondván, „nem a multik, hanem elsősorban a kis üzletek üzemeltetői kifogásolják a szabályozást”.

Valóban nem a nagy kereskedelmi láncok járnak pórul az üdülőövezetekre kiterjesztett szigorítással, hanem a kicsik, akiknek létkérdés a májustól szeptemberig tartó szezon árbevétele. Az évente 700 milliárd forintos forgalmat lebonyolító Tescónak meg sem kottyan a változtatás: 220 üzletéből mindössze négy található a Balaton partján. A Sparnak sem életbevágó a balatoni zárva tartás: 400 boltjukból csupán hat működik a tó közelében. A Penny Marketnél és a Lidlnél is hasonlók az arányok, a Metro és az Auchan nem is érintett. Az üdülőövezetek kisvállalkozói eközben okkal panaszolják, hogy számukra „gyakorlatilag megoldhatatlan”, hogy csak a családtagok dolgozzanak minden hétvégén. A balatoni települések azzal is érvelnek, hogy a jelenlegi kis üzletek nem képesek a szükséges ellátást biztosítani.

A törvényt elfogadó honatyák ugyan engedélyezték, hogy már reggel fél ötkor kinyithassanak a boltok, ám mennyire életszerű, hogy a pihenni vágyók kapva kapnának ezen a lehetőségen? Nem elvitatva, hogy a korai nyitás a vidéki településeken dolgozók számára előnyt jelenthet, érdemes figyelembe venni a nyaralók életritmusát. Az új előírás egyébként is olyan, mintha például az önkormányzati tulajdonú állatkertek csak akkor üzemelhetnének vasárnap, ha a település polgármestere (mint a kötelezően jelen lévő tulajdonos) szedné a belépőjegyet. Érthetetlen, kiket képviseltek (vagy nem képviseltek) az üdülőtérségek parlamenti képviselői, amikor megnyomták az igen gombot. Legalább nyolc-tíz tiltakozó vagy legalább tartózkodó szavazatnak lennie kellett volna a kormányoldalon! A bolti alkalmazottak hétvégi pluszbérét féltő honatyák aggodalma pedig akkor lenne igazán hiteles, ha korábban már rendezték volna az orvosoknak és ápolóknak járó hétvégi túlórapénz-tartozásokat.

A tilalom bevezetésének kommunikációja azért is sántít, mert megpróbálja áthárítani a teljes felelősséget a kereszténydemokratákra, holott nem tűnik életszerűnek, hogy a párt 16 képviselője rákényszeríthette volna akaratát a 131 fős képviselőcsoportra. A külföldi példák pedig azért nem meggyőzők, mert számos nyugat-európai állam épp a munkahelyteremtés miatt engedélyezte a vasárnapi nyitva tartást, vagy – ahol fennmaradt a tilalom – lazított a szigoron.

Most csak annak a reménye maradt, hogy az előttünk álló üdülési szezon tanulságait levonva, az érintettek szempontjait figyelembe véve, a gazdasági adatok alapján ősszel módosítanak a törvényen. Sosincs késő az önkorrekcióhoz. Eddig mindig megérte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.