Harangok zúgtak

Békeszerződés? Már ez sem volt igaz.

2015. 06. 04. 6:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán szerződés is lehetett volna diktátum helyett, csak hát a magyar fél nem vehetett részt az érdemi tárgyalásokon (történészek szerint szelídebbre tervezték a békekötés forgatókönyvét), mert idehaza tombolt a tanácskommün, és az antant nem volt hajlandó tárgyalni Kun Béla hordájával. Bár hónapokkal később – a kommün bukása után – a győztesek meghallgatták Apponyi Albert három nyelven elmondott szívszorító védőbeszédét is, addigra már készen volt a rettenetes ítélet: harmadára csonkolt ország, szétdarabolt nemzet A Monarchiából kiszakadt kisantantállamok jókorát haraphattak a vérző anyaországból. Henri Pozzi francia publicista tanulmányában ezt írja 1935-ben: „A háborús vesztesek közül Magyarországot nem büntették – Magyarországot kivégezték.”

Szólhatott-e másról Horthy Miklós kormányzó Trianon évében kezdődő negyedszázados országlása, mint a csonka és kifosztott ország testi-lelki talpra állításáról, a diktátum revíziójáról? Ezzel kezdődött minden magyar ember gondolata, álma, imája, bármelyik oldalán élt is a gyalázatosan meghúzott határnak. Károlyi és Kun Béla később szobrot kapott a diktatúrában – Horthy irredenta, fasiszta minősítést. Trianonról a kommunista évtizedekben beszélni sem lehetett. Bélyeget kapott, aki csak szóba hozta, hogyan bánt el velünk „a művelt Nyugat”. 1920. június 4-én Nagy-Magyarország-szerte egy teljes órán át szirénák szóltak, harangok zúgtak. Ennek kilencvenöt éve. De nincs vége a történelemnek!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.