Az aradi tizenhatodik

Az osztrák származású Ludwig Hauk honvéd alezredest 1850. február 19-én vezették a bitófa alá.

2015. 10. 06. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár „csak” tizenhárom aradi vértanúról szoktunk beszélni ilyenkor, október 6-án, a valóságban az 1848–49-es szabadságharc tizenhat tábornoka, illetve főtisztje végezte be életét a szomorú városban. Haynau először Ormai (Auffenberg) Norbert honvéd ezredest akasztatta fel még a tizenhármak előtt, 1849. augusztus 22-én. Kazinczy Lajost, a nyelvújító Kazinczy Ferenc fiát október 25-én lőtték agyon a várkapu melletti sáncnál.

Az osztrák származású Ludwig Hauk honvéd alezredest 1850. február 19-én vezették a bitófa alá. Legkevesebbet róla tudunk. Az egykori császári tiszt mindkét bécsi forradalomban részt vett, emellett számos újságcikkben biztatta a felkelőket. A bécsi bukás után Magyarországra menekült, s csakhamar Bem seregében harcolt. Helytállásáért ezredesi rangot kapott. Az összeomlás után, menekülés közben fogták el. Balszerencséjére megtalálták nála „A [Habsburg-] ház utolsó órái” című cikkének kéziratát – valójában ez okozhatta a vesztét. Bár a bécsi forradalmakban játszott szerepéért távollétében már 12 év fogházra ítélték, Haynau (aki időközben – 1849. november 20-án – fölavatta a Lánchidat!) elrendelte, Aradon tárgyalják újra Hauk ügyét. Felségárulásért és fegyveres lázadásért halálra ítélték. Bár az osztrák kegyetlenkedések miatti nemzetközi felháborodás nyomán akkorra már felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását (Schwarzenberg miniszterelnök most is ezt javasolta Haynaunak), a vérgőzös táborszernagy nem kegyelmezett. Ludwig Hauknak is követnie kellett tábornoktársait. Hermann Róbert történész írja, hogy – a legenda szerint – a halálraítélt épp fogolytársaival kártyázott, amikor a hóhér közölte vele, sürgősen el kell utaznia. Ha Hauknak nincs ellenére, egy nappal korábban kivégezné Hauk nemcsak bátor, de udvarias ember is volt, aki halni sem félt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.