Kisiklott drogstratégia

Se forrás, se koncepció nincsen a kábítószer-ellenes küzdelem mögött.

Szemán László
2016. 02. 17. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 2013-ban fogadta el az új nemzeti drogstratégiát, amelyben az a célkitűzés is szerepelt, hogy 2020-ra kábítószermentes legyen az ország. A szakemberek három éve utópisztikusnak minősítették a célkitűzést, amihez nem kellett túl nagy előrelátás, hiszen a világon még egyetlen országot sem sikerült drogmentessé tenni. A ma hozzáférhető adatok azonban azt mutatják, hogy egyenesen katasztrófa vár az országra, ha a döntéshozók nem változtatnak villámgyorsan a stratégián.

Csak egyetérteni lehet a Ténytár című blogon a múlt héten megjelent elemzéssel, amely szerint a drogkérdéshez való kormányzati hozzáállásra az elmúlt években a hozzá nem értés, az álszentség és az elavult módszerek erőltetése volt a jellemző. A drogmegelőzési költségvetési forrásokat drasztikusan megvágták. Míg 2004-ben még 1,8 milliárd forintot fordíthattak erre a célra a szakemberek, 2010-ben ez az összeg már nem érte el az egymilliárdot, és 2011-ben már csak 300 milliót, 2014-ben pedig 400 milliónál valamivel kisebb összeget költhettek megelőzésre. Ennek felhasználása is tragikus a végeredményt tekintve. Az iskolai drogprevenciós programból teljes egészében kivonult az állam, helyette – a blogbejegyzés szerint – a szcientológiai egyházhoz köthető szervezetek bukkantak fel.

A rendőrségen ugyanakkor megszüntették az önálló kábítószer-bűnözés elleni egységeket: ma más, nem önálló egységek folytatják a sziszifuszi küzdelmet. Budapesten például a BRFK különleges ügyek főosztálya alá tartozik ez a tevékenység egy sor más feladat mellett. Azt, hogy pontosan hány droggal kapcsolatos bűncselekményt regisztráltak az ország rendőrségein, nem lehet tudni. Sem az ORFK, sem a BRFK tavalyi évet értékelő állománygyűlésén nem volt szó konkrét számokról, és a nyomozáseredményességi mutatót sem árulták el. Ez mutatná meg a köznép számára, hogy a droggal kapcsolatos regisztrált bűncselekményből hányat derítettek fel sikeresen a rendőrök. Sokat elárul a BRFK tavalyi helyzetértékelése. E szerint a fővárosi rendőrség „az elmúlt évben komoly erőfeszítéseket tett a kábítószer-helyzet rendezésére, nemcsak kínálati, hanem keresleti oldalon is. Számos elfogás történt 2015-ben, amelynek mérlege: 72,2 kilogramm marihuána, 1270 tő indiai kender növényi tő [sic!], 950 gramm kokain, 13 kilogramm amphetamin, 5 kilogramm hasis, 31 300 tabletta és 2,5 kilogramm heroin.” Erről írta egy egykori kábítószer-ellenes nyomozó, hogy 1998-ban, a kábítószer-bűnözés elleni osztályuk felállítása napján 6 kilogramm heroint foglaltak le, az osztályt azonban megszüntették. Nyilván érdekeket is sértettek, hiszen egy országgyűlési képviselőt is előállítottak – kétszer is – olyan nyilvánosházból, ahol drogot is fogyasztottak. A képviselőt persze mentelmi joga miatt el kellett engedniük.

A Budapesten tavaly a rendőrség által lefoglalt kábítószer-mennyiséghez még egy adalék. 1998-ban e sorok írójának mondta egy neves szakember, hogy csak a fővárosban egy-egy hétvégén egymilliárd (!) forint értékű kábítószer fogy. Nincs okunk azt hinni, hogy azóta megjavultak a drogfogyasztók és kevesebb szert használnak, mint korábban. Sőt, az adatok szerint 2007 és 2013 között mintegy 50 százalékkal nőtt a drogfogyasztás Magyarországon. A Ténytár blog kitér a drogfogyasztás szociológiai jellemzőire is. E szerint egy fővárosi elitgimnáziumba járó, jómódú diák más drogot fog fogyasztani és más okból, mint egy vidéki, szegénységben élő fiatal. Kokaint például a jómódúak, a felső tízezer tagjai fogyasztanak, hiszen ők tudják megfizetni az adagonkénti 15–25 ezer forintot. Hallottunk valaha is arról, hogy valakit kokainfogyasztásért ítéltek el? A vidéki gettókban nyomorgók és a kispénzű diákok számára az úgynevezett biofű vagy a kristály érhető el, hiszen egy-egy adag két-háromezer forint. Igaz, az ezekkel a szerekkel élők szó szerint orosz rulettet játszanak: a drog-tiltólista miatt ezeknek a szereknek a vegyi képleteit állandóan változtatják a gyártók, hogy ne lehessen büntetni a tevékenységüket. A módosított vegyületekről azonban soha nem tudhatók, hogy pontosan mit tartalmaznak, milyen hatásuk lesz. Ilyen szereket fogyasztottak legutóbb Törökszentmiklóson is, amikor két terhes asszony is kórházba került, és azonnali császármetszéssel – idő előtt – világra kellett hozniuk csecsemőiket.

A drogfogyasztók szociológiai helyzete azonnali intézkedéseket követel. A törökszentmiklósi esetben a helyi díler 2500 forintért, illetve tűzifáért adott el egy-egy adag gyilkos szert. A városok nyomortelepein gyakorlatilag napi rendszerességgel fogyasztják az életveszélyes vegyületeket. Törökszentmiklóson is elmondták a sajtó munkatársainak, hogy rendszeres a drogozás a telepen. De elég szétnézni például Kazincbarcikán – ahogy azt a 444.hu tette –, ahol a csellengő, munka nélküli fiatalok kamerába mondták, hogy lopásból tartják fenn magukat és családjukat. Lopniuk kell, hogy legyen étel és legyen drog. Ha a döntéshozók nem dugnák homokba a fejüket, és ott vizsgálnák a droghelyzetet, ahol az valóban életbevágó, például a nyomortelepeken, talán hamarabb késztetést éreznének arra, hogy szembenézzenek a problémával. Úgy sejtem, hogy amíg közvetlen környezetükben, ne adj’ isten a családjukban fel nem bukkan a drog, kényelmesebb úgy hozzáállni, hogy amiről nem tudunk, az nincs is.

Pedig a szakemberek folyamatosan kongatják a vészharangot, de azt is hiába harsogták, hogy nem kriminalizálni kell a drogfogyasztókat, hanem segíteni rajtuk. Ma ha valaki droghasználó, és akár csak egy adag marihuánával kapják is el, akkor elítélik – egy füves cigiért akár két év is kapható. A használók kriminalizálása – napjaink megoldása – leginkább politikai haszonszerzésre törekvést jelent a politikusok részéről. Kocsis Máté például felszámolta az irányítása alatt álló VIII. kerületben a tűcsereprogramot – a drogosok persze ettől még szúrják magukat, és a drog mellett a hepatitis vagy az AIDS is fertőzi őket. A Józsefvárosban lakó egykori kollégám sokat tudna mesélni a kerület droghelyzetéről: arról, hogy a szerektől szó szerint eszüket vesztő emberek milyen hatással vannak a közbiztonságérzetre. De ettől még a drogosok elsősorban szenvedélybetegek, kezelésre szorulnak, nem börtönre.

Apropó, börtön: emlékszik valaki arra, mikor fogtak el a hatóságok drogot nagy tételben elosztó maffiózót? Kisebb halakat, vagyis a maffiahierarchiában alul álló dílereket időnként el-elfognak és – helyesen – el is ítélnek, de a többmilliárdos hasznot hozó drogüzletből a legnagyobb részt kihasító „nagykereskedőknek” se hírük, se hamvuk.

A törvényalkotók – szó szerint halálos – vétke az is, hogy nem tudnak mit kezdeni a dizájnerdrogokkal, pedig azok fokozatosan kiszorítják a klasszikusnak mondott drogokat. Az olcsó, ám életveszélyes szereket postán is meg lehet rendelni – legálisan. Mint arról korábban szó esett, ezeknek a szereknek az összetételét, „képletét” folyamatosan módosítják, így az új szerek nincsenek rajta a drogtiltólistán, a Btk. sem tud mit kezdeni velük. Ismét a Ténytár blogot idézve: „A kormány tiltó-büntető politikája ezáltal pont hogy ellentétesen sült el, hiszen a fogyasztók találtak más megoldást, hogy drogozzanak, kvázi legálisan.”

S hogy mit okoznak ezek az új szerek? Érdemes felidézni azt a két budapesti esetet, amikor a dizájnerdrog hatására egy-egy fiatalember fényes nappal meztelenre vetkőzött a főváros kellős közepén, és úgy őrjöngött, míg a rendőrök meg nem fékezték. Szerencsére mindketten élnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.