A labdarúgás piti bűvészei

Nemcsak stadionokat kellene létrehozni, hanem futballkultúrát is.

2016. 03. 09. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tragikus és nevetséges egyszerre, hogy a hazai élvonalbeli futballmeccseken gyerekjáték egyesével megszámolni a nézőket – a klubok tulajdonképpen akár név szerint is köszönthetnék szurkolóikat a találkozók előtt. A 444.hu munkatársai döntöttek úgy, hogy szembesítik a hivatalosan megadott nézőszámokat a valósággal: a legutóbbi fordulók egyikének összes mérkőzésén lefotózták a lelátókat a hatvanadik perc környékén – ekkor már mindenki visszajött a büféből, és még nem indult el haza –, majd nemes egyszerűséggel megszámolták, hány fejet látnak a képeken.

Talán mondani sem kell, hogy mindenütt kisebb, egy meccset leszámítva ráadásul nagyságrendekkel kisebb szám jött ki, mint amekkorát a rendező klubok megadtak; akadt ötvenszázalékos eltérés is. Valahol a vicc kategóriájába tartozik, hogy az MTK–Békéscsaba mérkőzés esetében 506 nézőt hazudtak a valójában jelen lévő 316 helyett, mintha az 506 nem lenne ugyanolyan szánalmas.

Ez a bűvészkedés egyébként nem új találmány. Kereken húsz évvel ezelőtt lettem egy fővárosi, az élvonalban kérészéletűnek bizonyult klub sajtófőnöke, és a vezetők a munkámat annak alapján ítélték meg, hogy a hazai mérkőzésről az újságok mekkora nézőszámot írtak. A csapatnak minimális múltja sem volt a legjobbak között – előtte nevelőegyesületként szerzett magának tekintélyt –, így hagyományos szurkolótábora sem lehetett, ezért olykor arra kellett rávennem a tudósítókat, hogy összeadás helyett szorozzanak, úgy mégiscsak barátságosabb szám jön ki Egyes kollégák azzal kezdték, amikor beültek a sajtóhelyre, hogy mondjak egy számot, bármekkorát, és ők azt diktálják majd be. Egy ízben a szakosztály vezetése úgy döntött, az ifisták minden kapunál megszámolják a bejövő embereket, az adatokat összeadjuk, és pontosan tudni fogjuk, hányan vannak a lelátón. Így is történt, a szünetben kiírattam a számot az eredményjelzőre, majd a második félidő közepén az egyik vezető közölte, hogy ki vagyok rúgva, amiért nem a dupláját közöltem a sajtóval. Amikor mondtam neki, hogy ha hazudni akarunk, minek fárasztjuk magunkat a számolással, azt felelte, igazam van, maradhatok, de legközelebb tényleg ne számoljunk.

Azóta a helyzet annyit változott, hogy még kevesebb a néző a meccseken, mint akkoriban volt, és a számok még kínosabbak. Az MLSZ 2011-ben indított tízéves stratégiai programjának egyik célkitűzése volt, hogy a mérkőzésenkénti átlagos nézőszám a 2009-es 2800-ról 2014-ben hatezerre, 2018-ban pedig tízezerre növekedjen. Ezzel szemben a szomorú valóság az, hogy a jelenleg zajló bajnokságban továbbra sincs meg a meccsenkénti háromezer néző, azaz ugyanott áll a sportág, mint hét évvel ezelőtt. És ha belegondolunk, hogy ez is alaposan kozmetikázott adat, a helyzet több mint lehangoló.

Pedig a szövetség nyomására a televízió fordulónként mindössze két mérkőzést közvetít – nyárig csak egyet nem közvetített –, hátha így többen kimennek a stadionokba, de ez finoman szólva nem jött be, keményebben fogalmazva pedig hatalmas öngól volt. Aki kitalálta, nincs tisztában a magyar labdarúgás világával. Nálunk a profi futball elvesztette a közönség érdeklődését, évtizedek során sikerült felszámolni a másutt manapság is virágzó klubkultúrát, nincsenek lappangó tíz- vagy százezrek, akik alig várják a fordulók napját, csak éppen lusták elcaplatni a stadionba, de ha a televízióban nem láthatják a kedvenceiket, úrrá lesznek a restségükön. Éppen fordítva: akadnak, akik hajlandók a meccsre kapcsolni, és ha tetszik, amit látnak, ott ragadnak, idővel pedig talán késztetést éreznek a személyes jelenlétre is – ám a közvetített meccsek számának korlátozásával sikerült ezt az esélyt is jócskán csökkenteni. Emellett nemcsak stadionokat kellene létrehozni, hanem futballkultúrát is: nemzetközi szinten is eredményes csapatokra, kiválóan képzett játékosokra, közönségvonzó egyéniségekre lenne szükség.

Amúgy a kluboknak a nézők csak a szavak szintjén fontosak. Csak a baj van velük: olykor fütyülnek, máskor csúnyákat kiabálnak, ami miatt a klub kasszájából kell büntetést fizetni, ugyanakkor a jegyeladásból származó bevételek aránya elenyésző, a nem piaci alapon megállapított és végső soron állami forrásból fizetett televíziós közvetítési jogdíj összehasonlíthatatlanul jelentősebb támasza a költségvetésüknek. Akkor viszont a modern beléptetőrendszerek korában miért kell hazudni?

Talán szerepet játszik ebben a hiúság is, de alighanem roppant kínosak ezek a számok. A magyar futball állami emlőkből táplálkozik, manapság súlyos milliárdokat áldozunk rá közpénzből, a sportágban nem jelentős helyeken is többezres stadionok épülnek, és ekkora érdeklődés esetén nehéz komolyan vehető választ kapni arra a kérdésre, hogy mégis kiknek a kedvéért történik mindez. Csak hát a 316-ot 506-ra hazudni piti, nagyon piti...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.