A Gutenberg téri al-Aksza mecset

Talán érdemes lenne megkérdezni, mire is költi a kormány a súlyos tízmilliárdokat terrorelhárítás címén.

Torba Tamás
2016. 09. 03. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros VIII. kerületében, a Gutenberg téren iszlám kulturális központ jön létre. Az intézménynek otthont adó, több mint 550 négyzetméteres helyiséget 30 millió forintért adta el a kerületi önkormányzat egy magánszemélynek, aki a jelek szerint továbbadta a kulturális központ létrehozójának, a Jótékonysági Béke Alapítványnak.

Az ügy már ebben a szakaszban is kérdéseket vet fel. Az első mindjárt a vételár. Hogyan lehetséges, hogy a Budapesten tomboló ingatlanpiaci fellendülés semmilyen hatással nincs egy igencsak frekventált környéken található ingatlan árára? Az ötvenezer forintos négyzetméterenkénti ár hihetetlenül alacsonynak tűnik, s bár az önkormányzat árverésről beszél, szinte kizárt, hogy ez nyilvános és nyílt lett volna. A továbbértékesítés pedig az V. kerületi ügyekkel mutat rokonságot, csak éppen más aspektusból.

Míg a Belvárosban maximum néminemű nyereségre tettek szert egyes, korábbi bérleti jogviszony révén előnyös helyzetben lévő vevők, addig itt felvetődik a nemzetbiztonsági kockázat egyáltalán el nem hanyagolható szempontja. Az önkormányzat – és az érintett hatóságok – ugyanis vélhetőleg semmilyen formában nem ellenőrizték a végső vevő személyét és a vételár forrását. Mindezt abban a kerületben, ahol az a Kocsis Máté a polgármester, aki szűk egy évvel ezelőtt nyilatkozatok sokaságában kelt ki a városrészben megjelenő ellenőrizhetetlen hátterű, okmányokat felmutatni nem tudó, állítólag terrorveszélyt jelentő migránsok ellen.

Pedig Kocsis jobban tenné, ha nem menne el szó nélkül a fent említett alapítvány és annak vezetője, Száleh Tajszír munkássága mellett. A „palesztin fogorvos” Tajszír ugyanis 2009-ben már megkísérelt egy hasonló projektet tető alá hozni a Budaörsi úton. A kulturális központ – beleértve egy mecsetet, szállodát és konferencia-központot – terve akkor megbukott. Az önkormányzati engedély utolsó pillanatban való visszavonásában pedig a döntő szerepet nem az aláírásgyűjtések vagy a lakossági fórumok játszották, hanem az a tény, hogy a jó doktor által mozgósított pénzügyi források olyan szervezetektől érkeztek, amelyek szerepeltek a nemzetközi terrorizmust, konkrétan az al-Kaidát támogató szervezetek listáján. Nem teljesen véletlen, hogy Tajszír doktor 2004-ben pont Mose Kacav izraeli elnök budapesti látogatása idején került néhány hónapra előzetes letartóztatásba, terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. Mára azonban a régi bűnök, úgy tűnik, elévültek. Legalábbis a VIII. kerületben. Egyébként is, Tajszír doktor ellen a vádakat ejtették, még kártérítést is kapott. Így már érthető és jogi szempontból támadhatatlan az ügy, ugye, polgármester úr?

Iszlám kulturális központot annak idején Hollandiában is létrehoztak, megépítve a jeruzsálemi al-Aksza mecset mását, ahol aztán mindennapos vendégnek számítottak a radikális hitszónokok, komoly fejfájást okozva a holland terrorelhárításnak. A Gutenberg téri központ ügyében feltűnően hallgat az önkormányzat, és eddig az illetékes nemzetbiztonsági hatóság sem nyilatkozott. Utóbbinak nem is az a dolga. Ámbár a média tele van különféle, a hazánkat fenyegető terrorveszélyt taglaló nyilatkozatokkal. Nem telik el nap, hogy a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója ne tűnne fel a képernyőn ebben a tárgyban. Talán érdemes lenne megkérdezni, mire is költi a kormány a súlyos tízmilliárdokat terrorelhárítás címén.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.