Aláírásgyűjtés és a valódi kérdések

Egy népszavazás nem jelenti automatikusan a budapesti olimpia rendezésének elbukását.

B. Molnár László
2017. 02. 21. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevallom, csak kapkodom a fejem péntek óta, és egyszerűen nem vagyok képes felfogni, miként tudja a politika – annak valamennyi oldala – teljesen félreérteni a Momentum Mozgalom múlt héten leadott 266 151 aláírását. Ugyanis ezek az aláírások – köztük rengeteg olyan szignóval, amelynek gazdája támogatja a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia budapesti megrendezését – azt hivatottak elősegíteni, hogy a fővárosiak szeretnének egy népszavazáson véleményt nyilvánítani az olimpia megrendezésének kérdésében. Ehhez valamivel több mint 138 ezer hiteles aláírásra lesz szükség – amit ha szinte biztosnak érzünk is, jelenleg csak sejteni lehet. Ráadásul ez a népszavazást igénylő aláírásgyűjtés más demokratikus országban – Amerika (Boston), Németország (Hamburg), Svájc – nem számít hazaárulásnak. Hanem alapvető emberi jognak. Egy népszavazás nem jelenti ugyanis automatikusan a budapesti olimpia rendezésének elbukását!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezekben a hetekben méri fel a három pályázó városban – Los Angelesben, Párizsban és Budapesten –, hogy milyen a támogatottsága a 2024-es olimpia és paralimpia rendezésének. Igaz, hogy sokakban, mondjuk úgy, izgalmat kelt az a tény, hogy titokban végzett felméréseinek eredményét nem hozza nyilvánosságra a NOB, arról csak és kizárólag a döntéshozókat tájékoztatják.

Nem értem, miért kell azonnal megfutamodni, és a másik oldalt árulással vádolni ahelyett, hogy az olimpia és paralimpia rendezésének hívei, a pályázat beadói odaállnának az emberek elé, és érveikkel, valós költségvetési adatokkal meggyőznék a szavazásra jogosult fővárosiakat a maguk igazáról? Ugyanis most a demokrácia egyik alapját, a népszavazás megtartását kérte a budapestiek egy része, nem pedig azt, hogy ne legyen olimpia és paralimpia itt Budapesten. Már csak azért sem a feladás a legjobb megoldás, mert a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. megbízásából a Kód Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézet által készített felmérés megállapította, hogy a magyar lakosság kétharmada (63 százalék) támogatja a 2024-es magyar olimpiai és paralimpiai pályázatot, míg a fővárosiak több mint fele, 55 százaléka, a 18–29 éves fiataloknak pedig 71 százaléka támogatja Budapest pályázatát. Vagy ez a 266 151 aláírás egyben azt jelenti esetleg, hogy a rengeteg korábbi közvélemény-kutatás nem teljesen felelt meg a valóságnak?

Nem ördögtől való tehát az esetleges referendum, és nem azt kellene most hangsúlyoznia a kormányoldalon, hogy korábban bezzeg senkinek sem jutott eszébe ebben a kérdésben aláírást gyűjteni. (Jegyezzük meg, Tarlós István tegnap azt nyilatkozta, nem hagyja, hogy a fővárossal vitessék el a balhét.) Nos, például 2015-ben volt egy benyújtásra váró hasonló kérdés – „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?” –, ám a Kúria ezt azzal utasította el 2016 januárjában, hogy az ötkarikás játékokkal kapcsolatos pályázatról csak már a benyújtás után tudnának szavazni a választók. És akkor még nem szóltunk Erdélyi Katalin Krisztina további beadványairól, vagy Karácsony Gergelynek, a Párbeszéd társelnökének, a XIV. kerület polgármesterének korábbi kezdeményezéséről a Fővárosi Közgyűlésben, hogy írjanak ki helyi népszavazást Budapest olimpiai pályázatáról, amit a közgyűlés többsége nem támogatott.

Ha a pályázat mögött valódi akarat rejlik, abból nem következhet más, mint az, hogy a valószínűsíthető népszavazás elől nem kell megfutamodni, nem kell visszalépni, hanem a kormánynak és a fővárosnak ki kell állnia a 2024-es rendezésért, megtartva a népszavazást, nem véletlen, hogy Szilágyi Áron olimpiai bajnok is a referendum mellett érvelt! Minden más felesleges lózung, menekülés a felelősségtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.