Akikért nem szól a harang

Félmillióan meghaltak, de ez a háború már alig lépi át a mai ember ingerküszöbét.

Majláth Ronald
2017. 03. 18. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomorú évfordulóhoz érkezett a világ: 2011 márciusában ezekben a napokban robbant ki a szíriai háború, miután Dara városában a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A szíriai konfliktus így most már bizonyosan hosszabb ideig tart, mint a II. világháború, amihez egyre többen hasonlítják ezt a különösen brutális összetűzést. Nem túlzás ez, hiszen a helyi és a regionális szereplőkön túl napjainkra – közvetve vagy közvetlenül – az összes nagyhatalom beletenyerelt. Sőt, más országok is kaptak belőle ízelítőt, elég csak a migrációs válságra gondolnunk, amely hazánkat is érintette, vagy akár a térségből kiszivárgó, Európában aktivizálódó terroristákat is említhetjük. Mégis, ez a háború már alig lépi át a mai ember ingerküszöbét. Csak a legutóbbi példa: a hétvégén legalább 46 ember halt meg a szíriai fővárosban, miután összehangolt robbantásos támadást hajtottak végre a terroristák az iraki síita zarándokok ellen. A tragédia különösebb médiafigyelmet sem kapott. A „Je suis Damascus” feliratú profilképek is elmaradtak.

Az ember mindig elveszik a nagy számok világában. Szíriában félmillió ember halt meg, s ez a szám is kellően magas ahhoz, hogy értelmezhetetlen legyen a hétköznapi hírolvasójának. Ennél sokkal jobban érthető egy sebesült kisgyerek fényképe, így nem is tarthatjuk véletlennek, hogy ebben a konfliktusban minden eddiginél erősebben felértékelődött az aktivista-médiamunkások szerepe, akik mindig készen állnak fényképezőgépükkel, hogy a leghatásosabb pillanatokat elkapják, majd a világ elé tárják. Ebben a háborúban már nem az információhiány a probléma, hanem az információk bősége, amelyeknek a hitelessége az eddigi tapasztalatok alapján sok esetben erős kívánnivalót hagy maga után.

A számok már kevésbé hazudnak. Ugyan a nyugati sajtóban előszeretettel sugallják azt a képet, hogy a szíriai kormányerők válogatás nélkül gyilkolják a civileket, vitathatatlan tény, hogy a kormány napjainkra legalább 150 ezer katonát és rendőrt veszített. Egyszerűbben: a szíriai fegyveres erőkből majdnem minden második ember meghalt. A katonák vagy a rendőrök halála felett könnyen elsiklik az olvasó. Csak kevesen gondolnak bele, hogy ha szíriai polgárok lennének, akár a fiuk is kaphatta volna azt a behívóparancsot. 100 és 150 ezer közé teszik azoknak a lázadó fegyvereseknek a számát, akik elestek a harcokban. Valaha a legtöbben a Szabad Szíriai Hadsereg sorait gyarapították, azonban ez az ernyőszervezet napjainkra teljesen eljelentéktelenedett, így a lázadók soraiban már nagyrészt iszlamisták harcolnak.

Ma még alig akad olyan nyugati politikus, aki beismerné: hiba volt őket támogatni, egyedül azt érték így el, hogy egy teljesen reménytelen, bukásra ítélt harchoz adtak muníciót. Kevés szó esik a kurd áldozatokról is. Nem oly régen még egy emberként szorított a világ Kobani hősi védőinek, akik az Iszlám Állam hatalmas túlerejével szemben felvették a harcot. Napjainkban már csak akkor említik őket, amikor a terrorkalifátus fellegvára, Rakka elleni harcról van szó. Pedig Manbidzs felszabadítóit nem csak a terroristák gyilkolják: most a török hadsereg, illetve az általuk támogatott lázadók céltáblái lettek a Kurd Népvédelmi Egységek Aleppó tartományban. A szíriai háborúban a kurd halálos áldozatok száma már elérte a 4000-et, ebből közel félezren a törökök és szövetségeseik fegyvereitől estek el – pedig ők elvileg az Egyesült Államok szövetségesei lennének. Végül, de nem utolsósorban nem mehetünk el a civil áldozatok mellett sem: számuk ma már eléri a százezret. Amikor a sajtó az alavitákról ír, sosem felejti el megemlíteni, hogy Bassár el-Aszad elnök is ehhez a vallási kisebbséghez tartozik. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy ez az a csoport, amelyből minden harmadik fiatal férfit megöltek az egyre inkább szektariánus háborúban.

Hasonló a helyzet a menekültekkel is: amikor Angela Merkel kancellár meghívta országába a Szíriát már évek óta hátrahagyó, többnyire törökországi táborokban élő menekülteket, mindenki csak a négymillió földönfutót emlegette. Arról már kevesebben beszéltek, hogy Szíria határain belül ekkor már 7,5 millió menekült volt, ők azok, akik mégsem vágtak útnak, hogy külföldön leljenek menedékre. Ebből következően ma a szíriai a világ legnagyobb közössége, amely a saját országának határai közt kényszerült menekültsorba. És ezek a milliók a világ legveszélyesebb országában élnek.

Hosszasan sorolhatnánk még a szíriai háborúnak azokat az áldozatait, akikről ma már nem beszélnek. Pedig ebben az esetben nem a sebek felhasításáról volna szó, hanem nagyon is élő problémákról. S ha majd egyszer megszólal a harang ezekért az áldozatokért is, bizonyosan közelebb kerülünk annak a konfliktusnak a megértéséhez, amely igazán véressé tette a XXI. századot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.