Okoz-e meglepetést Le Pen?

A radikális jelölt egyetlen esélye, ha a globalizáció kérdésére összpontosít.

Stier Gábor
2017. 04. 27. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejött a papírforma, de bejön-e a második fordulóban is? Ez most a francia elnökválasztás fő kérdése. A hagyományos pártokat a körön kívül hagyva a jelenlegi elitet két különböző oldalról előző politikusok közül kerül ki Franciaország új elnöke. Az egyik térfélen Emmanuel Macron próbálja meggyőzni a többséget, hogy valami újat akar, a másikon Marine Le Pen akarja elhitetni, hogy ő képviseli a jövőt. Tagadják a hagyományos pártokat, két eltérő világképet vázolnak. S ebben fogható meg a választás lényege. Míg ugyanis Macron a globalizáció élére állna, addig Le Pen ettől elfordulva bezárkózna. Az egyik az elmúlt két évtized folyamatainak győzteseire, a másik a vesztesekre, a lemaradókra alapozná győzelmét. S ismerjük be, mindkét oldalon vannak bőven. A francia választások második fordulójában tehát ezúttal először nem a jobb- és a baloldal, hanem a globalizáció haszonélvezői, valamint az abban főképp a rosszat, a nemzet elvesztését látók csapnak össze. A legfőbb baj az, hogy ügyesebben vagy kéretlen egyszerűséggel, de mindkét oldal abszolutizálja a maga igazát. Így a kérdés nem is az, hogy egy európai Obamát vagy egy gall Trumpot látnának-e szívesebben a franciák, hanem az, melyikük tudja hitelesebben eladni az üzenetét.

Ebben Macron sokkal jobbnak tűnik. Kiválóan használja a technika vívmányait, és sokszor úgy csavarja ujja köré a csalódottakat, hogy azok észre sem veszik. Le Pen ezzel szemben nem az internet, a startupok embere, de karizmatikusabb, meggyőzőbb. Így aztán megint oda lyukadunk ki, hogy két világ csatázik, s ebben logikusan az elsőnek kell győznie. Ezt a 60:40 százalékos arányt mutatják a felmérések is, ám ezek nem igazán veszik figyelembe, hogy a Nemzeti Front szélsőségeket lenyesegető vezéralakja keresve sem találhatott volna ideálisabb ellenfelet Macronnál. Vele szemben ugyanis meghaladhatja legfőbb gyengéjét, a szélsőjobbos megbélyegzést, s neki kedvező terepen ütközhet.

Ha a globalizáció kérdése köré tudja összpontosítani kampánya fő mondanivalóját, s válaszként nem csak a bezárkózást ajánlja, akkor akár még nyerhet is – ehhez azonban ki kellene fordulnia önmagából. Ráadásul csapdahelyzet számára, hogy a viták nagy eséllyel inkább az európai integráció körül forognak majd, ami pedig egyértelműen Macronnak kedvez. Bármennyire bajban van is az Európai Unió, a franciák többsége nem fordítana neki hátat, ráadásul ezen a téren ígér Macron leginkább érdemleges válaszokat a mai kihívásokra. Le Pen leginkább a migránsok kérdésének felturbózására játszhat, ám aligha örülnénk annak, ha egy esetleges újabb terrorakcióra adott reakció, a félelem döntené el a választást. A szintén a fősodorból érkező, de a hagyományos pártokról jó érzékkel idejében leváló, s magát a demokrácia letéteményesének tartó Macron malmára hajtja a vizet, ha a kampány a kirekesztést és a Nemzeti Front hátrahagyott múltjának sötét foltjait hozza fel.

Nem kedvez Le Pennek, hogy sármos és fiatal ellenfele elhalászhatja előle a nők egy részét, mivel a radikális jelölt támogatóinak meghatározó részét éppen a gyengébbik nem tette ki. Emellett csak akkor van esélye, ha az alulfizetett munkásrétegek ugyanúgy kiállnak mellette, mint 2012-ben. Az eddiginél is nagyobb szociális érzékenységre, ideológiai értelemben további baloldali fordulatra volna szükség Mélenchon szavazóinak átcsábításához is, ami szintén azt feltételezi, hogy az ideológiák helyett a globalizáció legyen az elkövetkező másfél hét vitáinak a középpontjában. Ehhez persze Macronnak is lesz pár szava, már csak azért is, mert modern, a Trump-kampányból ismert populizmusa révén a munkásokkal is megtalálta a közös hangot.

A radikálisok jelöltjének jön jól ugyanakkor, hogy egyik gyengéjét, a kormányzóképesség kérdését nem játszhatják ki vele szemben, hiszen Macronnak is az az egyik legfőbb baja, hogy mögötte álló párt nélkül mit kezd majd a győzelmével. Ezzel szemben ha Le Pen rá tudja ragasztani ellenfelére, hogy valójában a fősodorból, annak is a leszerepelt baloldaláról jött, akkor a jelenlegi elittel szembeni elégedetlenség szavazatokat hozhat számára. A baj csak az, hogy a fősodorból kiábrándultakat Macron is elég jól fogja.

Egy szó, mint száz, Le Pennek minden gyengéje ellenére lenne esélye arra, hogy áttörje az üvegplafont, ha a kampány a globalizáció kérdése körül forogna. Erre Macronnak a legújabb kampánytechnikákat kiválóan alkalmazó csapatát látva kevés az esély. Le Pen győzelme így igazi meglepetés lenne, az elmúlt öt évben mutatott erősödését látva azonban a jövőben még bízhat. Macron ugyanis számára az ideális elnök lesz, s ha a hagyományos erők nem térnek magukhoz, a globalizáció hívei nem tanúsítanak némi önmérsékletet, ráadásul még az Európai Unió is gyengélkedik, öt év múlva jó esélyekkel indulhat. Más kérdés, hogy kell-e nekünk ennyi rossz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.