Mi lett volna a ligetnépszavazás tétje?

Ma is egy szűk kör dönt odafönt a köztulajdonról, a közvagyonról.

Gulyás András
2017. 05. 08. 5:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor 2013 decemberében, néhány nappal karácsony előtt Papcsák Ferenc fideszes politikus, aki jelenleg milliós havi díjazású jegybanki jutalomállásban dolgozik, vasárnap este benyújtotta a városligeti törvényjavaslatot, valószínűleg nem gondolta, mekkora vihart kavar majd ez évekkel később. Minden nagyon gyorsan, gördülékenyen zajlott. Rá egy napra, hétfőn volt a bizottsági vita, kedden pedig már az Országgyűlés is megvitatta. Így került 99 évre a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonkezelésébe a liget, és így vonták ki a parkokat védő szabályozások hatálya alól. Az időzítés ugyanazt szolgálta, mint maga a törvény: minél kevesebb közösségi ellenőrzéssel, szakmai vagy társadalmi vitával, a meglévő korlátozásokat megszüntetve egy szűk kör kezébe juttatni a kétszáz éves közparkot.

Ugyancsak 2013 végén született egy szerződés, amelyet Baán László írt alá. Tíz értékes képet adott kölcsönbe a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből jelentéktelen összegért három évre egy Habony Árpádhoz közeli cégnek. Később kiderült, a képek biztosítva sem voltak. Mivel az ügy túl nagy nyilvánosságot kapott, végül fel kellett bontani a szerződést. Baán László azzal érvelt, filmforgatáshoz kellettek a képek. Elég különleges film lehet az, amelyet három éven át forgattak volna.

Mi a közös ebben a két történetben? Ki tudja, hány múzeum, és ki tudja, hány kiváló muzeológus, kutató végzi a feladatát Magyarországon lehetetlen anyagi körülmények között. Nem tudjuk, milyen szerepet játszott Baán László Habony Árpádhoz fűződő közeli kapcsolata abban, hogy sorra szerzi meg a múzeumokat, és grandiózus terve, a Liget projekt elindulhatott. De nem véletlen, hogy éppen Baán László kapott kétszázmilliárdos utalványt a kormánytól a terveihez. Hiszen amikor arról kérdezték, ugyan hogyan adhatta oda ingyen Habony Árpád lagzijára – amelyen ő maga esküvői tanú volt – a Szépművészeti Múzeum egyébként milliókért bérelhető termét, így válaszolt: kell a támogatói háló.

Ilyen ez az ország régóta. Nem a tudományos munka, az Oxfordban vagy a Sorbonne-on megszerzett doktori fokozat a lényeg, hanem a támogatói háló. Csak ez biztosítja a döntés lehetőségét még a múzeumok jövőjéről is. Így volt ez mindig, legyen szó baloldali, jobboldali vagy épp liberális kormányról. Jó kapcsolatok kellenek, s mindent vihetsz. Még egy közparkot is, vagy képeket a közgyűjteményből, termet a lagzihoz.

Ez a polgárinak és nemzetinek hazudott világ akkor lenne polgári, ha az alattvalói hűség és a jó kapcsolatok helyett az önálló erőfeszítés, a teljesítmény számítana. Nemzeti pedig akkor, ha nem egy szűk kör sajátítaná ki a döntéseket, a közvagyont. Hiába tiltakozott fél tucat szakmai szervezet, nem számított, ahogy a számtalan petíció, kérvény sem. Közel négyszázmillió forint közpénz a Liget projekttel kapcsolatos megtévesztő reklámkampányra úgyis elnyomja majd a tiltakozók hangját. Baán László jól tudhatta ezt, hiszen a kapcsolati tőkéjét biztosító Habony Árpád nagymester a kommunikációs gépezet működtetésében. Nem vita kell, elég a reklám is.

Az egyetlen nehézséget a Ligetvédők okozták. Minden lelassult, nehezebbé vált. Míg a szakmai érvelést figyelmen kívül lehetett hagyni, a Ligetvédők áttörték a kommunikációs falat. Ekkor szerzett tudomást Budapest lakossága arról, hogy az általuk megválasztott képviselők mire készülnek a közparkkal. Évekkel korábban már elkészült ugyan egy tudományos felmérés arról, mit akarnak maguk a kétszáz éves park használói. Ha ez számított volna, nem lett volna szükség Ligetvédőkre sem. De az utóbbiakra is volt megoldás: néhány lejárató cikk, a jól ismert kopaszok, nyolcórás magánzárka, gyomrozás, csonttörés, rabszállító kocsi, majd bírósági tárgyalások, 60 órás közmunka, 50-70 ezer forintos bírságok, pszichiátria. És mindezt miért? Mert kiálltak a közpark megóvása mellett.

Mi lett volna a Moldován László által benyújtott és pár napja a Kúria által is elutasított népszavazási kérdéssel induló aláírásgyűjtés igazi tétje? Lehetne a zöldfelületről beszélni, és ez fontos is. Lehetne arról is írni, hogy kulturális örökségünk, az első városi közpark jövőjéről van szó, ez is igaz lenne. Folyhatna vita magukról a múzeumokról, a megfelelő helyszín kiválasztásáról, a múzeumi negyed koncepciójáról is. És persze a fák sorsa is fontos. De mindezen túl volt a Városligetről szóló népszavazási kezdeményezésnek egy sokkal általánosabb üzenete is. Ne hagyjuk, hogy a köztulajdonról, a közvagyonról egy szűk kör döntsön! Nem azért volt rendszerváltoztatás, hogy más jelszavakkal, de ugyanúgy odafönt dőljön el minden. 2010-ben azért zavarták el a szavazók a Gyurcsány–Bajnai-kormányt, hogy egy olyan korszak jöjjön el, amelyet a párbeszéd, az értelmes vita fog jellemezni. Sokatmondó tény, hogy Baán László mellett a Liget projektet az a Persányi Miklós képviseli, aki karrierje elején, még a pártállami időkben minisztériumi munkatársként a Duna körösökkel szemben védte a bős–nagymarosi erőművet, később pedig a Gyurcsány-kormány minisztere volt, mielőtt az Orbán-kormány miniszteri biztosa lett. – A rendszer változatlan, a változás rendszertelen – írta Lányi András. És valóban, Persányi Miklós karrierjét elnézve nehéz nem egyetérteni ezzel a megállapítással.

Aki a népszavazást támogatta, nem arról döntött, támogatja-e a Liget projektet, vagy sem. Erről a népszavazáson lehetett volna dönteni, ha eljutottunk volna odáig. A kérdés az volt, elutasítjuk-e ezt a módszert, ezt a hozzáállást. Az volt a kérdés, olyan világban akarunk-e élni, ahol a jó kapcsolatok továbbra is mindent visznek, ahol százmilliós reklámkampány írja felül a szakmai, társadalmi párbeszédet. Persze egyenlőtlen verseny lett volna, hiszen az aláírásgyűjtés és a népszavazás előkészítéséhez nem állt rendelkezésre korlátlan mennyiségű forrás. De ez lett volna az egyetlen esély arra, hogy demokratikus keretek közé kerüljön a Városliget ügye.

Mi lesz így a megoldás? A parkhasználati kutatásból kiderül, mit akarnak maguk az érintettek – most sem volna késő meghallgatni őket. A tájépítészeti pályázat győztese benyújtott egy alternatív tervet is, amely a Városligetet közparkként, épületek nélkül újítaná meg. De azt sem lenne késő megvitatni, hol a méltó helyük múzeumainknak. Javára válna mindez nemcsak a ligetnek, de közéleti kultúránknak is.

A szerző egyiptológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.