Szurkolunk a hazaiaknak

Ne az idegenlégiósokkal sikert arató Győr és Veszprém BL-győzelme legyen a kizárólagos cél.

Arday Attila
2017. 05. 19. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hete Budapesten a Győr nyerte meg női kézilabdában a Bajnokok Ligáját, két hét múlva Kölnben férfiszekcióban a Veszprémnek is sikerülhet ez. Ha így lesz, klubszinten a sportág olyan magasra juthat, mint eddig csak egyszer, 1982-ben, amikor a nőknél a Vasas, a férfiaknál a Honvéd győzött a Bajnokcsapatok Európa-kupájában, a Bajnokok Ligája elődjében.

Kétségtelenül varázslatos érzés ott lenni egy ilyen fináléban. Telt ház, tizenkétezer néző a Papp László-arénában, egyetlen perc van hátra a mérkőzésből, egyetlen gól az előny – még bármi megtörténhet. A tét a legrangosabb európai kupasorozat trófeája, a közönség pedig ezt már nem bírja ülve. Mi, újságírók is egymásra néztünk, és élveztük a pillanatot, örültünk, hogy itt lehetünk.

Az is kétségtelen, hogy a hangulat alapja az a fajta fanatizmus, amely a Győrt – és a Veszprémet – kíséri. Természetes, hogy ilyenkor ezrével érkeznek a győri drukkerek a fővárosba, tőlük hangos az aréna. Az pedig különleges, hogy a veszprémiek Európa talán leglelkesebb szurkolótáborát alkotják, mindenhová elkísérik a csapatukat. Június első hétvégéjén Kölnben is igyekeznek majd hazai légkört teremteni kedvenceiknek.

Arról már megoszlanak a vélemények, jót tesz-e a magyar kézilabdának, hogy kirakatcsapataink elsősorban külföldi játékosokra épülnek. A két városban ez talán kevesebb embert zavar, az ország más részén élők közül alighanem többet. Amikor legutóbb dolgozhattam a Veszprém Arénában, a mögöttem lévő sorban egyszer csak idegesen felpattant egy középkorú hölgy, és a pályára kiáltott: „Gulyás, egyszerűen senki vagy!” Ordította ezt annak a harminchárom éves sportolónak, Gulyás Péternek, aki lehet, hogy nincs élete formájában a visszavonulás küszöbén, de egész pályafutása során egyetlen klubot szolgált szívvel-lélekkel: a Veszprémet.

Ha engem kérdeznek, éppen az olyan sportemberekért tudok szurkolni a Bajnokok Ligájában a Veszprémnek, mint Gulyás Péter vagy éppen Iváncsik Gergő, aki szintén nem tartozik már a posztján a világ legjobbjai közé, mégis egyet jelent a klubbal, kötődik hozzá jóban-rosszban. Másfél évtized alatt háromszor is részese volt már elveszített BL-döntőnek, senki nem érdemelné meg jobban, hogy övé legyen a trófea.

Gulyást és Iváncsikot nem látjuk már túl sokáig a pályán, és majdnem nullára csökkent az esélye annak, hogy magyar kézilabdázó a következő években hasonló pályát fusson be a Veszprémben vagy a Győrben. A tavasszal bejelentett új szerződések alapján mindkét csapat még erősebb lesz, még több külföldi sztár szórakoztatja majd a közönséget, Európa éllovasa maradhat mindkét együttes. Sokan azt mondják, a nagy csapatok a kontinensen máshol is idegenlégiósokra épülnek, és ez részben igaz is, ha számunkra Németország a minta. Az viszont majdnem egyedi jelenség, hogy nemzeti válogatottjaink, amelyekért az egész Kárpát-medencében rajonganak, lemaradtak a legerősebb klubokhoz képest. Ilyenre csak Macedóniában van példa, ahol az igenlégiósoktól hemzsegő szkopjeiek a nőknél és a férfiaknál is résztvevői a Bajnokok Ligája négyes döntőjének, a macedón nemzeti együttes viszont semmi emlékezeteset nem produkál.

Skandináviában vagy Horvátországban a válogatott szent, a klubérdeket a nemzeti érdek alá rendelik. Franciaországban, Spanyolországban vagy Németországban a férfi- vagy a női válogatott (van, ahol mindkettő) legalább olyan szintet képvisel, mint maguk a klubok. Mindez stratégiai kérdés.

Persze a magyar szövetség is arra törekszik, hogy válogatottjaink visszatérjenek az elitbe, és a 2020-as olimpiáról már ne maradjanak le, mint a tavalyiról. De ehhez alighanem az is kell, hogy fiatal magyar játékosok komoly szerephez jussanak a legjobb csapatainkban – ne az idegenlégiósokkal sikert arató Győr és Veszprém BL-győzelme legyen a kizárólagos cél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.