A múltat eltörölni

Az abszurd címercsere csak egy újabb példa a dilettáns és koncepciótlan klubirányítás világából.

Ambrus Vilmos
2017. 06. 30. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajmeresztő kezdeményezéssel állt elő a héten az Újpest FC vezetése. A Roderick Duchatelet belga tulajdonos jobbkezének számító Gyarmati Eszter ügyvezető bejelentette, új címertervet készítenek a klubnak. A három változatot a futballklub honlapján tették közzé – és ezzel gyakorlatilag hadat üzentek a szurkolóknak. A tervek ugyanis minden elképzelést felülmúlóan ötlettelenek, igénytelenek, silányak, kimondottan primitívek. Inkább tűnnek gyermeki rajzocskáknak, mint egy 132 éves klub hagyományaihoz méltó jelképeknek. A vezetőség a szurkolókkal szavaztatná meg, melyik legyen a három közül az új címer. Ám azt a többi lila-fehér szakosztályt magában foglaló UTE hozzájárulása nélkül nem lehet jogszerűen megváltoztatni. Márpedig a sportegyesület jelezte, hallani sem akar a címerváltásról. 

Eleve érthetetlen, miért kellene új címer a klubnak, amelynek átalakítására utoljára 1950-ben, a Rákosi-korszakban volt példa, amikor az egyesület nevét Dózsára változtatták. Persze aki figyeli az Újpesttel kapcsolatos híreket, sejtheti: az UTE-val való rossz viszony állhat a szándék hátterében. Az 1885-ben alakult Újpesti Torna Egylet neve és az alapítás évszáma ugyanis a címer meghatározó eleme, feltehetően ezt akarja most eltüntetni a klubvezetés. Duchatelet és az UTE konfliktusának hátterében olyan, egyáltalán nem kis jelentőségű kérdések állnak, mint a taopénzek és az utánpótlás-nevelés.

A címercsere képtelen ötletén túl azonban az új tervek elképesztően gyenge minősége is felbőszítette a szurkolókat. A klub Facebook-oldalára néhány óra alatt több száz felháborodott hozzászólás érkezett, ami mindennél jobban mutatja, mit gondolnak a szimpatizánsok a klubvezetés tervéről.

Az újpesti címervita mindemellett kiválóan érzékelteti azt is, hogyan működik a belga tulajdonos irányította klub. Tavaly az Újpestet egy évre kizárták az átigazolásokból egy korábbi szabálytalanság miatt. A szezon közben a csapatnak otthont adó Szusza Ferenc Stadion felújításának hiányosságai borzolták a szurkolók kedélyeit. A munkálatok hónapokat csúsztak, és bár a klub terjedelmes hibalistát készített a rekonstrukcióról, valamint a hiányosságokat jelezte is a kivitelezőnek, mégsem tett semmit azért, hogy a 800 millió forintos beruházásnak a pályafűtés is a része legyen. Tudniillik az MLSZ előírásai értelmében ez a feltétele annak, hogy a csapat első osztályú mérkőzésekre használhassa a stadiont. A klubnak ismernie kellett a beruházás részleteit akkor is, ha nem tulajdonosa, hanem csak bérlője a létesítménynek.

A vezetés stadionügyben nyújtott teljesítményénél is volt lejjebb. Az Újpest tavasszal 14 mérkőzésből hetet elveszített, és négyet tudott megnyerni. A szezon végén még annak a veszélye is felvillant – jóllehet csak matematikailag –, hogy a csapat kiesik az első osztályból.

Mindeközben értékelhető támogatók, szponzorok nincsenek, a marketing ismeretlen fogalom. De miért is lenne érdeke a tulajdonosnak a sikeres Újpest? Számára a játékosok adásvételéből származó nyereség a fontos, a klubot a lehető legminimálisabb ráfordítással üzemelteti. Az Újpestnél az utóbbi néhány évben többtucatnyi játékos fordult meg, a legjobbakat Duchatelet vagy rivális csapatoknak – például a Videotonnak és a Felcsútnak –, vagy külföldre passzolta tovább. Az sem igaz, amit Gyarmati Eszter a címerváltás kapcsán emleget: hogy tisztelnék a hagyományokat. Erről annyit, hogy a klub egyik legendája, Szusza Ferenc közelmúltban felállított szobrának avatásán sem Duchatelet, sem Gyarmati nem volt jelen.

Az abszurd címercsere tehát csak egy újabb példa a dilettáns és koncepciótlan klubirányítás világából. A kísérlet nyilvánvalóan el fog bukni. Duchatelet és Gyarmati Eszter azonban továbbra is a klubnál marad, mert őket nem lehet lecserélni. Holott az Újpest számára – futballnyelven szólva – a legnagyobb erősítést a távozásuk jelentené.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.