Focizgatunk Európában

A szurkolók és a futballszerető emberek tíz-húsz éve át vannak verve.

Gabay Balázs
2017. 06. 18. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szurkolók és a futballszerető emberek 10-20 éve át vannak verve. Emlékszünk még erre a mondatra? Nem Végh Antaltól vagy valamelyik hazai szakírótól származik. Szalai Ádám kezdte így emlékezetes telki beszédét négy évvel ezelőtt. Akkor épp az amszterdami 1-8-as vereség sokkjából próbált felocsúdni Magyarország, ehhez adott segítséget a válogatott csatára. Kertelés nélkül mondta ki: szemfényvesztés a szövetség és a válogatott részéről, hogy évről évre az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra való kijutást tűzi ki célul, és a fociszeretők ezt be is nyelik. Eközben nincs egy játékosunk sem, aki valamelyik jegyzett európai bajnokságban kezdőként játszana hétről hétre, és olyan edzőnk sincs, aki ezek bármelyikében ülne a kispadon. Ehhez képest a közvélemény a félrecsúszott célkitűzés nyomán rendre elvárja a bravúrt, majd amikor azt nem képes hozni a nemzeti csapat, elverik rajta a port.

A tavalyi Európa-bajnokságon nyolcaddöntőbe jutott válogatott körüli ujjongás sokak emlékezetéből kiégette Szalai intelmeit. Pedig érdemes megvizsgálni, mi változott Amszterdam óta, főképp annak tükrében, hogy múlt pénteken a válogatott a pokol újabb bugyrát is megjárta Andorrában.

Röviden: szinte semmi. Az öt legszínvonalasabb európai bajnokságban – német, olasz, spanyol, angol, francia – egy játékosunk volt állandó tagja a kezdőcsapatnak az elmúlt években: Gulácsi Péter. A Lipcse kapusa a Bundesligába feljutott csapat alapembere lett. Remekelt sokáig, a legjobbak közt is éllovas lett, végül másodikként zárt a klubban, harmincnégy meccsén mindössze harmincöt gólt kapott, ez az egyik legjobb mutató a mezőnyben.

Nagy Ádámot emelhetjük még ki, aki ingázott a kispad és a kezdő között az olasz első osztályú Bolognában. A nemzeti csapat többi játékosához képest ez is kimagasló teljesítmény. Elitbajnokságban „játszogatott” még Kleinheisler László, Sallai Roland, Balogh Norbert, Lang Ádám és Szalai, aki a Bundesliga valaha volt legeredményesebb magyar játékosa már – úgy is, hogy főleg csereként jut szóhoz a Hoffenheimben.

A válogatott maradéka a magyar, a lengyel, az ukrán, az amerikai, a szlovák, a dán, az orosz és az izraeli első osztályban futballozott vagy koptatta a padot, mások a német és a francia második vonalban vitézkedtek.

Lássuk a topbajnokságok magyar edzőit. Dárdai Pál a Hertha BSC-ből úgy csinált két éven belül kétszer is Európa-ligás csapatot, hogy klubjáé az egyik legszerényebb költségvetés a Bundesligában. Ne legyen kétségünk afelől, hogy ha Dárdai itthon ragad – kezdeti tervei szerint pár év után hazatért volna Pécsre –, jó eséllyel a válogatott kispadjának közelébe sem kerül. Ám húszéves berlini tapasztalata olyan tudással vértezte fel, amely alkalmassá tette arra, hogy a Hertha gyerekcsapatának öltözőjéből indulva rövid idő alatt szép eredményeket érjen el. Németországban a szurkolók és a játékosok az év edzőjének választották – olyanok előtt, mint Thomas Tuchel vagy Pep Guardiola. Kiemelkedő edzőinket tekintve ő a sor eleje, egyben a vége is.

Összegzésképp: míg a Szalai-beszéd idején egy elitbajnokság egy csapatánál sem játszott kulcsszerepet labdarúgónk, négy évre rá van egy Gulácsink és egy Dárdaink. Mindez nem felmentés az andorrai 0-1-re vagy arra, hogy négyszer egymás után kaptunk ki rúgott gól nélkül, negatív történelmi rekordot felállítva. Ám arra bizonyíték, hogy 2013 óta nem következett be gyökeres változás a magyar fociban, ami javíthatná kilátásainkat. A józanság viszont továbbra sem futballvezetésünk erénye. Csányi Sándor, a magyar szövetség feje volt az, aki Szalainak engedélyt adott négy éve, hogy borítsa az asztalt Telkiben. Ugyanő a norvégok elleni sikeres Eb-pótselejtezőt követő hangulatban azt mondta: mostantól minden Európa-bajnokságra kötelező a kijutás. A világbajnokságokról, igaz, nem beszélt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.