Kétharmadot mindenáron

Bosszúhadjárat plakáttörvénnyel: kit tud végül táncba vinni a Fidesz?

Szerető Szabolcs
2017. 06. 22. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha násztáncba kezdett volna a hét elején az MSZP és a Fidesz. A parlamenti ülésszak végén elbukott plakáttörvény ügyében a szocialisták saját javaslattal álltak elő, amely ugyanazt a logikát követte, mint a Fidesz tervezete. Vagyis lényegében betiltotta volna a pártok számára a köztéri felületek használatát kampányidőszakon kívül. Nem meglepő, hogy Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője ezúttal nem a szokásos kioktató, elutasító módon reagált az ellenzéki felvetésre. Az már nem annyira világos, miért lenne ez jó a szocialistáknak, azt leszámítva, hogy borsot törnének vetélytársuk, a Jobbik orra alá. 

A fideszes indoklás a pártfinanszírozás rendbetételéről fedőtörténet – hét év kormányzás alatt eddig ez nem különösebben érdekelte őket –, amely aligha alkalmas a valódi szándék leplezésére: a miniszterelnök Simicska Lajossal szembeni személyes bosszújának eszköze a javaslat, amellyel a kormány által legfőbb ellenségként kezelt Jobbik kellemetlen plakátjait is ki lehet takarítani az országból. Különös és megmagyarázhatatlan lenne, ha ehhez bármelyik ellenzéki erő asszisztálna.

A kormányváltást akarók 2018-ban az alapján döntik el, ki mellé húzzák be az ikszet, hogy melyik pártról gondolják azt: valóban le akarja győzni Orbán Viktort. Akire a gyanú árnyéka vetül, hogy egy vegytisztán hatalomtechnikai kérdésben lepaktál a Fidesszel, legfeljebb az őfelsége ellenzéke titulusra lesz méltó. A züllött fideszes zsargont használva: a hatalom csicskapártjává válik. Botka László és az MSZP életösztönnel megáldott politikusai végül behúzták a kéziféket, belátva, nem ez az a pillanat, amikor konstruktív ellenzéket kell játszani. Most úgy néz ki, a násztánc nem jut el a beteljesülésig. Ám ahogy a kétharmados részekről szóló múlt heti szavazásnál, most pénteken – illetve ahányszor még a téma a Ház elé kerül – minden szem az ellenzéki padsorokra szegeződik. Lesz-e néhány félrenyomó, a szavazástól távol maradó, beteget jelentő honatya, aki kisegíti a Fideszt?

Bárhogy végződik, az ügynek van önmagán túlmutató tanulsága is. Több mint két éve, hogy a Fidesz–KDNP időközi választáson elszenvedett vereségeivel elveszítette kétharmados többségét. Bár az elmúlt évtizedekben láttunk stabilnak mondható kormányzást akár egy-két mandátumos többséggel is, és az ország ügyeinek intézése alapesetben megoldható feles döntésekkel, a kormányoldal mintha kétharmadelvonási tünetekkel küszködne. Meggyőződésem, hogy a Fidesz azért járatja csúcsra folyamatosan a kampánygépezetét, és azért próbálja az eszközökben nem válogatva kicsinálni potenciális kihívóit, mert a miniszterelnök jövőre mindenképpen szeretné visszaszerezni a kétharmadot. Attól remélheti ugyanis, hogy visszafordíthatatlanná válik a hatalomgyakorlási modell kiépítése, amely a parlamentáris demokrácia kulisszáit megőrizve a teljes közjogi-állami intézményrendszer működését egyetlen akaratnak rendeli alá.

A Fidesz akkor is nekifutott kétharmados döntést igénylő ügyeknek, ha egyetlen ellenzéki párt támogatásának elnyerésére sem látszott esély. A leglátványosabb próbálkozás az úgynevezett felhatalmazási törvény volt, aminek lényege: a kormány terrorveszélyre hivatkozva szükséghelyzetet rendelhet el, annak idejére pedig számos alapjogot korlátozó intézkedést bevezethet. Bár a propagandagépezet próbálta meggyúrni az ellenzéket azzal, hogy a javaslat elutasításával adott esetben védtelenül hagyja az országot, az átlátszó akció nem vezetett eredményre.

Persze nem ördögtől való, ha bizonyos ügyekben a Fidesz kér és kap is támogatást ellenzéki oldalról. Ilyen volt az LMP és a kormánypártok megállapodása, amelynek nyomán új tagokkal egészült ki az Alkotmánybíróság. Bár az LMP – amelyet fundamentalista balliberális körök régóta gyanakodva szemlélnek és kollaborációval vádolnak – kapott érte hideget-meleget, védhető álláspontot képviselt. A múlt héten pedig a kormány néhány átszavazóval oldotta meg újabb magyar katonák Irakba küldését az Iszlám Állam elleni harcra hivatkozva. A javaslatot három független képviselő, köztük Fodor Gábor és Szelényi Zsuzsanna is támogatta. Némi ferdítéssel, médiafelülettel, sulykolással könnyen le lehetne ezt fordítani úgy, hogy lám, összeállt a nosztalgiakoalíció, az eredeti, liberális, Soros György pénzelte, atlantista Fidesz, hogy lihegve kiszolgálja az amerikai érdekeket.

A plakáttörvény kétharmados részeiről döntő szavazáson egyetlen vokson bukott el a Fidesz terve. Az értelmezhetetlenné vált jogszabályt nem vonta vissza az előterjesztő, ami így az államfő elé került, aki azonmód vissza is küldte azt a feladónak. A Fidesz szándéka épp az volt, hogy az ügy végére még ne kerüljön pont. Kiderül majd, mi az erősebb: a miniszterelnök makacssága vagy az ellenzék állhatatossága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.