Külpolitikai tájkép, előtérben az elnökkel

Emmanuel Macron gúzsba kötött Franciaországot vesz át elődeitől.

S. Király Béla
2017. 06. 17. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most kezdjük megismerni Macron elnököt, és az első benyomások jobbak, mint vártuk – árulta el Tar Pál, hazánk volt washingtoni, majd vatikáni nagykövete, Antall József miniszterelnök barátja, aki Dél-Franciaországban él, ezért jól ismeri a francia belpolitikát. Úgy véli, az új francia elnök „magabiztosan kezeli a világ nagy ügyeit, mintha már régen bennük élne. Persze mindez nem azt jelenti, hogy biztosan ki fogja húzni Franciaországot a kátyúból, de kezdetnek nem rossz. Mindenesetre szétverte a szocialista pártot, ami megkönnyíti a helyzetét. Tulajdonképpen a jobbközépen foglal helyet, talán Giscard d’Estainghez hasonlítanám, akinél pragmatikusabb, de legalább olyan jó feje van. Úgy tűnik, hogy az új pártja megnyeri a parlamenti választásokat, de őket sem fogják megkímélni a botrányok, amelyek máris jelentkeznek”.

Emlékeim szerint – hála a tanácsadóknak és a hopmestereknek – mindegyik francia elnök jól kezdte mandátuma első hónapját. Hollande viszont később – a Maliban történt fegyveres beavatkozást leszámítva – olyan jellegtelen, követő külpolitikát folytatott, hogy már csak ezért is meglepődünk Macron fellépésén. A neheze viszont most jön. Az értelmezési keretet a római szerződésig tágíthatjuk, amelyet éppen hatvan éve írtak alá az alapító tagországok. A megemlékezések az elnökválasztási kampány résztvevőit láthatóan feszélyezték: Macron és Francois Fillon nem szívesen beszélt arról, hogy külön-külön mindketten elugrottak Berlinbe az ünnep kapcsán Angela Merkelhez. Benoit Hamon, illetve Jean-Luc Mélenchon nem vallották be, hogy a francia baloldal rendre elárulja a szocializmust az unió miatt. Marine Le Pen is hallgatott arról, hogy az elnöki székig tartó rögös úton az eurózónából való kilépés emlegetése a legnagyobb akadály.

A franciák szerint az Európai Unió francia ötlet, és visszamennek egészen Victor Hugóig, vagy azon is túl. Charles de Gaulle elnökségének első éveiben Franciaország vezényelt a hatok koncertjén. Akkor még volt külső határa a gazdasági közösségnek, és a francia mezőgazdaságot a partnerek még szubvencionálták is. A tábornok távozása után az angolok befordulhattak a kontinens konyhájába, és rágyújthattak a pipájukra. Néhány év után mindenki angolul beszélt – konyhanyelven. A franciákat még másfél évtizedig lelkesítették az illúzióik, de a berlini fal leomlása az álom végét jelentette. A keleti nyitás mindenekelőtt német érdekeket szolgált, és az unió gravitációs centruma Párizsból Berlinbe költözött. Az angol–amerikai neoliberális eszmék akadály nélkül terjedtek a technokrata politikusoknak, az emberi jogokkal fenyegetőző ügyvédeknek és a washingtoni konszenzus kátéját felmondó közgazdászoknak köszönhetően.

A neoliberális propaganda nyomán felszámolták a határokat, Európa kinyílt a kínai kereskedők és az afrikai bevándorlók előtt. Odalett a közös agrárpolitika is. Az emberi jogok elektromos sokkolóját alkalmazva a mindenható és senki által fel nem hatalmazott bürokraták ideológiai pórázon tartották a többségi társadalmat, amelyet – végső érvként – fasizmusra hajlamos tömegnek tartottak, azt sulykolva, hogy a világháborúk oka a nemzeti érzés, amelynek nacionalizmus a neve. A nemzeti identitás hangoztatása egy bizonyos szint fölött Nyugaton ma is kiközösítést von maga után. Az euró egy olyan központi bank fennhatósága alá került, amelyet a német Bundesbank mintájára terveztek. Sarkosan fogalmazva: az oligarchák rátették a kezüket Brüsszelre.

Ha nemzeti szempontból tekintjük a történteket, az idős franciák már nem ismerik fel egykori gyermeküket. Európa mára egy nagyra nőtt Németország lett, amely virtuális tagállamaiba afrikai, ázsiai bevándorlókat telepít ahelyett, hogy családsegítő programokkal ösztönözné az európaiak gyerekvállalását. A francia elnökök a fő kérdésekben a német kancellárral egyeztettek, sőt, több elemző is úgy véli, Berlinből parancsok is érkeznek. Közben a német ipar tönkretette francia és olasz versenytársait. Későn kaptak észbe a megkötött kezű érdekeltek, hogy a frank vagy a líra leértékelése – amelynek gyakorlatát annak idején leszólták a vezető európai napilapok – a német Panzerdivision hatékony ellenszere volt. Szemet szúr az is, hogy Európába érkezve Barack Obama csak Berlinben időzött, és hogy Merkel egyedül tárgyalt a „mi nevünkben” Erdogannal.

A brit–német gazdasági modellt jól helybenhagyta 2008 pénzügyi válsága, és azóta visszatérőben a francia protekcionizmus gyakorlata. Csakhogy mások gyakorolják szerte a világon, nem a gúzsba kötött franciák. Az V. Köztársaságot alkotmányával, intézményeivel együtt egy nemzetre szabta Charles de Gaulle. Kíváncsian várjuk, hogy Macron – a posztnacionális multikulturalizmus heroldja – mit kezd majd vele. Kampánya során azt nyilatkozta, hogy nincs francia kultúra, csak kultúrák Franciaországban. Londonban még rá is tett egy lapáttal: francia művészetet ő sosem látott, csak franciaországit. Újabban a nyilvánosságnak szánt beszédeit – kamaszos hiúsággal – angol nyelvű betéttel fűszerezi, országát pedig a világkereskedelemben akarja feloldani.

Akár egy bizánci mozaikon, úgy illeszkednének egymás mellé szerinte a különböző kultúrájú közösségek – ezek közül a katolikus kereszténység csupán az egyik. E mozaikpadlón sétál majd a befektetők hada, valamint a kereskedelmi tévék szubkultúráján felnövekvő ifjúság, akik – hála az iskolai reformoknak – már semmit sem tudnak őseikről. De találkozhatnak sápadt arcú zombikkal az új Tintin-képregényekben!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.