Trócsányi a történelemben

A polgári Magyarország összetevői közé biztosan nem illik a Fidesz–KDNP-kormányzat kétkulacsos igazságügyi minisztere.

Horváth Csaba László
2017. 07. 13. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégis igaza lehet G. Fodor Gábornak, aki egy őszinte pillanatában politikai terméknek nevezte a polgári Magyarország Orbán Viktor által meghirdetett eszméjét. Az „okoskodó elemző” nem lőtt mellé. Az emlegetett árucikk kizárólagos tulajdonosa a Fidesz zártkörűen működő részvénytársaság, amelynek felelőssége nagymértékben korlátolt – vagy nincs is. Nem elhanyagolható az sem, hogy a narancssárga színű csomagoláson valaha egészen más szerepelt, mint amit ma a választópolgárok a (köz)pénzükért kapnak. A polgári Magyarország összetevői közé biztosan nem illik a Fidesz–KDNP-kormányzat kétkulacsos igazságügyi minisztere, akinek ügyvédi irodája számos aggályos állami, illetve az állam érdekeivel ellentétes megbízást teljesít. A kettős mérce sem stimmel, amivel a kabinet Trócsányi Lászlót méri.

Ahhoz, hogy tűpontosságú képet kapjunk arról, hogy a Fideszben fittyet hánynak a keresztény, konzervatív, polgári erényekre, 2003-ig kell visszalapoznunk. Tizennégy évvel ezelőtt, Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök kormányázása idején hatalmas politikai botrány pattant ki. Kiderült, hogy az MSZP kancelláriaminiszterének ügyvédi irodája több állami megrendelést is elvállalt kinevezése után. Kiss Elemér azonnal lemondott, a miniszterelnök látványosan megszidta kormányát. Az akkor ellenzékben politizáló fideszes képviselők nem győzték hangsúlyozni, mennyire lelkiismeretlenek a szocialisták, és mennyire összeférhetetlenek voltak a távozó miniszter tisztségei. Az ügyet Szijjártó Péter – a jelenlegi külügyminiszter – robbantotta ki. Azt mondta: bebizonyosodott, hogy a szerződéskötés etikátlan volt, és nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány retorikájával ellentétben kapcsolatok révén hozzá lehet jutni állami pénzekhez. Szijjártó azt is hozzáfűzte: „A szó jó értelmében óriási élmény számomra, hogy a miniszterelnök első helyettesét sikerült lemondatnom.”

A Fidesz ifjú reménysége akkor még aligha gondolta, hogy a történelem megismétli önmagát. Több mint egy évtizeddel később a Fidesz igazságügyi miniszterének ügyvédi irodája szintén állami megbízásokhoz jut, méghozzá megszámlálhatatlan mennyiségben. A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodához fék nélkül érkeztek a miniszteri pozícióval összeférhetetlen állami megbízások, köztük olyan is, amit 30 évre titkosított volna a kormány. Igaz, nem sikerült neki. Ugyanakkor a Fidesz mély hallgatásba burkolózik Trócsányi szerepét illetően. Egyetlen kormánypárti politikus sem követeli a miniszter lemondását. Pedig nincs különbség a szocialista és a fideszes miniszterek esete között. Sőt: Trócsányi helyzete még súlyosabbnak mondható, hiszen ha kell, a nevével fémjelzett ügyvédi iroda az állam és az állampolgárok érdekeivel szemben is fellép. Nyilván jó pénzért.

A Magyar Nemzet derítette ki, hogy Trócsányi László ügyvédi irodája már a 2014-ben elfogadott devizahiteles „adósmentő” törvénycsomag előtt az adósokkal szemben, azaz a bankok érdekében lépett fel. A Nagy és Trócsányi az osztrák Erste Bank, az olasz Unicredit Bank és a legnagyobb hazai pénzintézet, az OTP Bank képviseletét is ellátja devizahiteles-perekben, utóbbit egy ügyben 2011 óta. Ez azért húsbavágóan fontos dátum, mert így muszáj feltenni a kérdést: pontosan milyen érdekek alapján készültek Trócsányi vezetése alatt a három évvel később hatályba lépett devizahiteles jogszabályok. Miközben ugyanis a miniszter az állampolgárok képviseletére esküdött fel, ügyvédi irodája sikerében is érdekelt. Csakhogy az iroda – mint kiderült – a bankokat szolgálja ki.

Ugyanez a kérdés merül fel a másfél hónappal ezelőtt elfogadott választott bírósági törvény esetében is, amit szintén Trócsányi terjesztett a parlament elé. Jelenleg hét olyan választott bírósági eljárás van folyamatban, amelyben a miniszter ügyvédi irodája a négyes metró alagútépítő kivitelezőjét képviseli a fővárosi BKV Zrt.-vel szemben. Állami kártérítésért. Úgy látszik: ha pénzről van szó, a miniszter irodájának semmi sem drága. Ráadásul a francia–német–osztrák és magyar cégek alkotta Bamco konzorcium peres ügyeinek többségében a Nagy és Trócsányi 2014 második felében, illetve 2015-ben nyújtotta be kereseteit. Vagyis Trócsányi László 2014. június 10-i miniszteri beiktatása után. Trócsányi a miniszteri posztra lépve az állam és az állampolgárok, így a devizahitelesek képviseletére esküdött fel, miközben irodája állami kártérítésért kezdett pereskedni.

Jó lenne megtudni, a kormányzat hogyan vélekedik ezekről az esetekről. Ha még komolyan vennék a polgári Magyarországot, Trócsányit azonnal leváltanák. Ha csendben maradnak, az eddigieknél is egyértelműbb lesz, hogy valóban politikai termék volt csupán az a bizonyos polgári Magyarország. Annak is elég silány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.