Ütőkártyák hiányában

Miközben a nagyhatalmak az észak-koreai kérdés kapcsán egy helyben toporognak, a remeteállam ütőképessége egyre fejlődik.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 07. 08. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán egyetlen más terület sem mutatja olyan jól, hogy mennyire bele tud törni Donald Trump bicskája a komoly nemzetközi bonyodalmakba, mint a renitens atomhatalom, Észak-Korea ügye. Miközben a remeteállam – úgy tűnik – sikeresen tesztelt egy olyan interkontinentális ballisztikus rakétát, amelynek segítségével atomtöltetet tudna kilőni egészen Alaszkáig, érdemes felidézni Trump korábbi, egymástól jelentősen eltérő töltetű kijelentéseit a válsággal kapcsolatban. Volt, hogy egy személyes találkozó lehetőségét sem zárta ki Kim Dzsongunnal, volt, hogy Kínára tolta a felelősséget, az utóbbi időben pedig már nyíltan beszélnek az Egyesült Államokban a katonai megoldásról is.

Bár az észak-koreai helyzet megoldásába Donald Trumpnál rutinosabb elnökök is belegabalyodtak már, az a helyzet, hogy a Fehér Ház jelenlegi első embere úgy mutatott hamis magabiztosságot megválasztása óta, hogy valójában ő és szövetségesei egyre inkább kifogynak a lehetőségekből. A tisztánlátás kedvéért persze muszáj felidézni, hogy Trump egy már eleve elkent ügyet, és éppen ezért szinte kész helyzetet örökölt az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalások kudarcával, valamint az elődeinél is radikálisabbnak tűnő Kim Dzsongunnal.

Az új elnök viszont lassan úgy megy el a falig, hogy hiányoznak a kezéből az ütőkártyák. Egy egész amerikai armadát küldött a térségbe, csakhogy azok a hajók az elrettentésen kívül – ami, mint látjuk, nemigen működik – sok mindent nem tudnak csinálni. A katonai beavatkozás szinte katasztrofális eredménnyel járna, és ez aligha csak az amerikaiakon múlik. A Newsweek magazinnak korábban nyilatkozó elemzők úgy látták, ha háborúra kerülne sor, az minimum egymillió halálos áldozattal járna abban az esetben is, ha a konfliktusban nem vetnének be nukleáris fegyvereket.

Egy esetleges amerikai beavatkozás pillanatában ugyanis a határ közelében jó mélyre beásott észak-koreai lövegek tömegei nyitnának tüzet Dél-Koreára, elsősorban a mindössze fél-egy órányi autóútra található szöuli agglomerációra, ahol nagyjából húszmillió ember él összezsúfolva. Bár az újonnan telepített THAAD-rakétarendszerrel a rakétatámadásokat talán ki lehet védeni, Dél-Koreának nincs az izraeli vaskupolához hasonlatos védelmi rendszere, így tüzérségi lövegekkel nagyon komoly károkat lehet okozni. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a Kim-rezsim hadseregének lőtávolában vannak a Japánban található amerikai katonai bázisok is.

Mindezzel valószínűleg Trump is tisztában van, így amikor nem katonai beavatkozásról beszélt, több alkalommal is rátolta a felelősséget a kínaiakra, az egyetlen komoly hatalomra, amely még szóba áll Észak-Koreával. Csakhogy mivel Kim Dzsongun rájuk sem hallgat, ők sem tudnak sok mindent kezdeni a helyzettel azon túl, hogy egyre-másra elítélik az újabb, tömegpusztító fegyverekkel való kísérleteket. Az Észak-Korea megfékezésére tett erőfeszítéseiben Kína partnerre talált Oroszországban. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő a napokban tett közös nyilatkozatot a Kim-rezsim úttörő rakétakísérletével szemben, és állt elő egy tervszerűséggel, ami egyszerre sürgeti az észak-koreai nukleáris leszerelés és az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatok térségbeli beszüntetését. Bár a Kínához közeledés Oroszország szempontjából logikus akkor, amikor a Nyugattól távolodik, kétséges, hogy az általuk támasztott követelményeknek az amerikaiak meg akarnának felelni. Az pedig még inkább, hogy a Kínától is teljesen független Phenjan mennyire hallgat a két nagyhatalomra.

Az atomhelyzet egyre veszélyesebbé válását és Trumpék ötlettelenségét mutatja, hogy sok esetben figyelhető meg a kapkodás. Éppen a napokban fenyegették meg kereskedelmi retorziókkal azokat az országokat, amelyek még üzletelnek az észak-koreaiakkal. Gondot csak az jelent, hogy aki kereskedik is velük, az – Kínát leszámítva – minimális, néhány tízmillió dolláros forgalmat könyvelhet el. Kína esetében ugyanez hiába milliárdos nagyságrendű, nehéz elképzelni, hogy a világgazdaságra ezer szállal kapcsolódó távol-keleti óriással szembeni bármilyen retorzió milyen katasztrofális következménnyel járhatna.

A probléma az, hogy miközben a nagyhatalmak az észak-koreai kérdés kapcsán egy helyben toporognak, a remeteállam ütőképessége egyre fejlődik, és hiába tartja fenn a világ egyik legelnyomóbb politikai rendszerét, ennek ellenére – vagy éppen ezért – jelenleg nem látszik annak a lehetősége, hogy az észak-koreaiak tömegesen lázadjanak a rezsim ellen. Eközben Kim ereje növekedésének ismeretében, valamint tudva azt, hogy az idő neki dolgozik, egyre vakmerőbb lépéseket tehet, és egyre-másra lépheti át a nemzetközi közösség által kimondva-kimondatlanul felrajzolt „vörös vonalakat”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.