Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A pokol felé, német segítséggel?

A német adófizető polgároknak nem kell aggódniuk a görög válság miatt.

Torba Tamás
2017. 08. 16. 11:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa jövőjével kapcsolatban adott interjút az Alapblog.hu-nak Philippe Legrain, az Európai Bizottság korábbi elnökének főtanácsadója, a London School of Economics (LSE) tanára. Több témakört is érintett, én elsőként a továbbra is adósságcsapdában vergődő Görögországról megfogalmazott elemzést emelném ki. A professzor kifejti, hogy a görög adósság leírása ma sincs napirenden, mert egy ilyen lépést az eurózóna országainak kormányai otthon nem tudnak „eladni”. Ezért Legrain szerint előbb-utóbb elkerülhetetlen a csőd, és a görögök eurózónából való kilépése vagy kizárása.

A vélemény több szempontból is vérlázító. Először is, mára egyértelműen világossá vált, hogy az IMF/ECB/Eurogroup trojka által erőltetett megszorításoknak az égvilágon semmiféle pozitív hatása nincs, az ország Legrain álláspontja szerint gazdasági élőhalottnak tekinthető. Ha ezt elismerjük, akkor felmerül a kérdés, miért nem lehet alkalmazni azokat a létező eszközöket, amelyek az adósság részleges elengedését, a lejáratok meghosszabbítását, az adósságcserét teszik lehetővé? 2015-ben ezeket a lehetséges módszereket a Sziriza-kormány pénzügyminisztere, Janisz Varufakisz, egy, az IMF(!) és vezető közgazdászok megítélése szerint is megalapozott, szakmailag kifogástalan tervezetben foglalta össze. Ezeket a módszereket egyébként Ukrajna esetében, amely sem az eurózónának, sem az uniónak nem tagja, a mai napig alkalmazzák!

Görögország, a görög nép ezek szerint nem méltó arra, hogy az eurózóna többi tagja szolidáris legyen vele, miközben ugyanezen országok politikusai és véleményvezérei fennen hajtogatják a szolidaritás mint európai alapérték fontosságát. Itt megjegyzendő, hogy a trojka a megszorítások hevében radikálisan lecsökkentette a görög adóellenőrök létszámát, és elvetette az elektronikus adóbeszedés és -ellenőrzés terveit, ily módon akadályozva az adóelkerülés elleni eredményes fellépést. A jogász végzettségű német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble pedig olyan hecckampányt folytatott a „lusta, pazarló” görögök ellen, ami példa nélküli az unió történetében – miközben egyetlen görög oligarcha, a hiteleket felvevő kormánytag vagy banktulajdonos sem került bíróság elé. Az ő felelősségre vonásukat pontosan a trojka akadályozta meg, a terheket pedig áttolta a görög népre.

Ne feledkezzünk meg továbbá arról a tényről, hogy a legelső görög mentőcsomag (a Sziriza-kormánynak a harmadikat kellett volna aláírnia) az országot felelőtlenül, az Európai Központi Bank jóváhagyásával hitelező német és francia bankokat mentette ki szorult helyzetükből. Tehát a német adófizetőknek vajmi kevés aggódnivalójuk van – különös tekintettel arra a dokumentált tényre, hogy Németország (és az IMF) jócskán profitált a görög válság úgymond kezeléséből. Ezzel kapcsolatban szintén Varufakisz tette azt a megjegyzést, hogy minden bedőlt adós mögött ott áll egy felelőtlen hitelező. Ezt a görögök esetében egyszerűen nem akarják elismerni.

A görög néppel való természetes szolidaritás helyett Legrain a migránsokban/menekültekben látja az unió munkaerőhiányának és demográfiai problémájának megoldását, akik majd betöltik azokat a (német) munkahelyeket, amelyekre európai jelentkező nincs. Érdekes elmélet annak fényében, hogy az általa említett mediterrán európai országokban a munkanélküliség magas, a fiatalok körében akár a 40 százalékot is meghaladja. Vajh’ miféle munkakörök azok, amelyeket sem ők, sem a kelet-európai EU-tagországokból, sem az Ukrajnából érkezők nem tudnak betölteni? Gályákra evezősöket felveszünk, jelentkezés Hamburgban? Példának hozza az idősgondozást(!). Nem akarok demagóg lenni, de kíváncsi leszek, mikor fogja a derék sváb polgár idős édesanyjának gondozását frissiben érkezett menekültre bízni.

Menekültügyben Legrain egy szót sem ejt arról, hogy az eurózóna gazdag országai teljes mértékben magukra hagyták az olaszokat és a görögöket, akikhez a menekültek nagy többsége érkezik. Az érkezők kérelmeit ezeknek az államoknak kellene elbírálniuk a dublini szerződés értelmében. Ez további óriási terheket ró rájuk. E helyütt ismételten tetten érhető a fősodorbeli közgazdászok – és eurokrata politikusok – pökhendi cinizmusa, amellyel ezeket az országokat kezelik – miközben pont ők voltak azok, akik becsalták a mediterrán régiót az eurózónába, majd a vakvilágba hitelezték őket.

Legrain szerint további probléma, hogy Európában nincs innováció, és alacsony a termelékenység. Egy ilyen kijelentést inkább ellenzéki politikustól várna az ember, gondoljunk csak a német iparra (elektromos autók), a holland vagy dán mezőgazdaságra, az olasz (igen, olasz!) divattervezésre, gyártásra és dizájnra, a francia élelmiszeriparra, a balti államok eredményeire e-kormányzat terén. A hadiiparról nem is beszélve. Legrain vélhetőleg a bizonyos gyorsan fejlődő országokban napi gyakorlatként zajló termékhamisítást, szellemi termékek és jogok ellopását értheti innováció alatt. Amely gyakorlat következtében zuhant le a Concorde Párizsban (az előtte felszálló DC–10-esről leszakadó alkatrész silány másolat volt, amit a hanyag minőségbiztosítás miatt használhattak fel).

Végül az LSE tanára megállapítja, hogy a jelenlegi helyzetnek Németország a nagy haszonélvezője. Berlin tulajdonképpen jól elvan ezzel a rendszerrel. Rövidlátóbb véleményt el sem tudnék képzelni. Ha a professzor szerint a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, az eurózónából legalább Görög- és Olaszország kikerül – Portugália és Spanyolország, majd Franciaország pedig készülhet a bajra –, akkor, könyörgöm, mit csinálnak majd a németek? Újra bevezetik a márkát? A professzor vélhetőleg a brexit lelkes híve. És az európai alapértékek lelkes semmibe vevője. Amit mond, az nem realizmus, hanem olyan ideológia, ami azon demagógok malmára hajtja a vizet, akiknek hatalomra kerülésétől oly nagyon rettegnek ugyanazok a politikusok, akik a görög népet az adósok börtönébe zárták. Ezekről a kísérletekről ismét a szemtanút, Janisz Varufakiszt idézzük.

2015 tavaszán Kína felajánlotta, hogy aukciókon vásárol 1,5 milliárd eurónyi rövid lejáratú görög kincstárjegyet, ezzel biztosítva néhány hónapnyi likviditást az újonnan hatalomra került Sziriza-kormánynak. A három aukción azonban mindösszesen 300 milliónyit vettek, mint kiderült, a trojka nyomásának engedve. Értjük, ugye? Az Európai Unió központi bankja és az IMF, valamint az Eurogroup nyomást gyakorol egy külső befektetőre, és eltántorítja őt attól a szándékától, hogy egy eurózóna-tagország kincstárjegyeiből vásároljon. No comment.

Ezek után Alexisz Ciprasz miniszterelnök Moszkvába látogatott, ahol Putyin elnök közölte vele: a görög probléma megoldása Berlinben van. Mondta ezt Vlagyimir Putyin 2015 tavaszán, az ukrán válság kellős közepén, amikor őt széltében-hosszában azzal vádolták, hogy az unió felbomlasztásán munkálkodik. Vajon miért nem adott mondjuk 10-15 milliárd eurót (ekkor még volt bőven tartalék), óriási zűrzavart okozva úgy a trojkán, mint a NATO-n belül?

A választól atlantista barátaink hideglelést kapnak. Oroszország nem egy kaotikus, széteső Európában érdekelt. Az euróövezet belügyeibe való beavatkozásnak pedig még a látszatát is kerülni akarta. Esetleg arra is gondolhatott, hogy a válság kezelésében majdcsak győz a józan ész.

Nem így lett. A németek győztek. Wolfgang Schäublétól ments meg, Uram, minket!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.