Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A szöcskeevők és az istenember

Minden gondot megoldottunk, nincs éhezés, nincs háború; ha mégis – rendszerhiba.

Jásdi István
2017. 08. 17. 14:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Melinda, Bill és Warren felelősnek érzik magukat a világ sorsáért. Alapítványuk a világ leggazdagabb jótékonysági szervezete. Sok milliárd dollár, hatalmas szociológiai, technológiai kutatóbázis, csaknem korlátlan lehetőségek állnak rendelkezésükre, hogy a leghatékonyabb eszközökkel támogassák a legszegényebbeket: a Szahel-övezet éhezőit.

Melinda, Bill és Warren segélyszervezetei feltalálták a kapirgálós csirkét és a vízöblítés nélküli budit. A kapirgálós sokkal hatékonyabb fehérjeforrás, mint az arrafelé elterjedt szarvasmarha. Elvan a kunyhó mögötti kis kertben, ha jó a kedve, tojást tojik, és amikor megöregedett, húsát adja egy finom leveshez. Csirkét és ízletes rovarokat fogyaszthatnak a szegény muszlim hitű afrikaiak. A budi sem vicc. Nem igényel drága ivó- vagy öntözővizet. Ha megtelt, kicsivel arrébb új lyukat lehet ásni, és az érett fekáliánál nincs jobb trágya a kis veteményesben. Manapság, amikor a Föld gerinces biomasszájának 90 százalékát az ember és háziállatai alkotják, nagyon nem mindegy, mit esznek azok a szapora népek!

Még télen, amikor kierjedtek az új borok, befagyott a Balaton, a cserépkályhában pedig ropogott a kidőlt és felaprított szőlőoszlopokból rakott tűz, Thomas Friedman New York Times-újságíró és Yuval Noah Harari tel-avivi történész könyveit olvasgattam az Amazon Kindle-olvasón az emberiség jelenéről és általuk elképzelt jövőjéről. (Az Amazon elsősorban New York Times- és Spiegel-bestsellereket promotál, én meg a tízdolláros vételárral hozzájárulok, hogy Jeff Bezos főrészvényes a világ leggazdagabb embere legyen.) A Pulitzer-díjas sztárújságíró (Thank you for being late) jó ember, érezhetően elégedett, hogy a liberális világrend, a globalizáció, az emberi alkotó szellem, a Szilícium-völgy és a pénz ilyen mértékig képes segíteni a legelesettebbeken.

Az a hab a tortán, a globalizáció járulékos áldása, hogy az afrikai falvakban a tévé minden kunyhóba elhozza Hollywoodot, felvillantja a fejlett világ képeit, millió dolláros villáit, kéklő medencéit, és a faluvégi dombon, ahol a legjobb a térerő, a fiatalok naphosszat nyomkodhatják okostelefonjukat. Ha kellően tehetségesek, a szerző szerint bedolgozhatnak a Google-nak, a Facebooknak, a GE-nek vagy akár az Amazonnak is.

A falvakból emberekkel teli teherautók indulnak, hogy a fiatal férfiak átszeljék a Szaharát, és az arab tavasz által káoszba döntött Líbia partvidékén a jótékony embercsempészek kezébe adják sorsukat. A faluban maradók – öregek és asszonyok – várják Gatesék csibéit, és abban bíznak, hogy fiuk eljut az ígéret földjére: Germániába. A segélyből talán már a jövő hónapban hazaküld valamennyit, mert a tévét lassan laposra kellene cserélni. Ha a gyerek berendezkedett Európában, mehet utána az asszony, aki most múlt 13 éves. Nem a Közel-Kelet gazdag államaiba, nem az álmok Amerikájába. Tacitus és Angela Merkel Germániáját fogja meghódítani! Finis Germania! (A Finis Germania egy Rolf Peter Sieferle nevű német történész könyve, amit a Spiegel nem ajánl, az Amazon nem árusít.)

Yuval Noah Harari nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy két kötetben megírja az emberi faj jelenét és jövőjét. Az első kötet, a Sapiens a homo sapiens kialakulásától napjainkig történteket tekinti át. A második, a Homo Deus a homo sapiens fajának végét jósolja. Óvatosan fogadtam a kötet egyik felütő gondolatát. Eszerint hiba volt, hogy a náci Németország vereségével szemétdombra dobták a szociáldarwinizmus, az evolúciós humanizmus tudományát is. Mert igény ma is lenne rá. Először úgy gondoltam, a szerző ironizál vagy provokál. De nem. Neki az emberi faj ma is zajló differenciálódását igazoló teóriához kell a tudományos alap. Természetesen a nácik nélkül. A világ minden gondját megoldottuk. Nincs éhezés, nincs háború. Ha van – csak rendszerhiba. Elég volt a humanizmusból, amelynek utolsó fellángolásai – a szerző szerint – a kommunizmus és a nemzetiszocializmus voltak. Az ember szupremáciája, az emberi egyenlőség, az emberi élet szentsége – hülyeség.

Az emberiség legjobb része a végső célokon dolgozhat. Halhatatlanság, legyőzhetetlen erő, korlátlan boldogság. Mint a görög istenek. Erre van piaci igény. Eszközeink a gyógyszervegyészet, a génterápia, a nanotechnika és a számítástechnika. Az agy és a test átprogramozása. Kiborggá válni – vagy tudatos géppé. Nem kell félni. Úgy fog megtörténni velünk, hogy észre sem vesszük. Mosolyogva néznek majd vissza ránk a következő nemzedékek. Mint mi Lucyra, az australopithecusra vagy a névtelen homo erectusra. Ha jobban tetszik: a neandervölgyire. Aki kimarad – lemarad.

Szép új világ! Homo sapiens rezervátumok, kapirgálós tyúkokkal, szöcskepörkölttel és vízöblítés nélküli vécékkel az egyik oldalon, a másikon pedig négy-ötszáz évig élő, programozottan különleges képességekkel bíró, programozottan boldog, programozottan zseniális, programozottan jó, programozottan nietzschei ember feletti emberek, homo deusok nemzedékei.

Az emberiség, a kutatás, a piac nem állhat meg, hogy útja ismeretlen célján gondolkodjon, ahova a maiak személyesen amúgy sem juthatnak el. Ha megáll, elesik. Olyan, mint a bicikli, a mozgás tartja az úton. Harari többször említi az olyan önkorrekciós rendszereket, mint a tőzsde. Azt remélem, titkon ő is arra számít, hogy jóslata megállás és reflexió nélkül is módosíthat az általa felvázolt pályán.

Lemegyek a pincébe. Megkóstolom a Lőczedombi és a Siralomvágó új évjáratait. Valamitől ki kell józanodnom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.