Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Az azonnali cserben hagyás szabadsága

Nem árt odafigyelni, hogy a piac csak észszerű korlátok között kapjon szabad kezet.

Csécsi László
2017. 08. 02. 15:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki tíz-tizenöt évvel ezelőtt péntek délutánonként a szegedi Mars téren járt, annak feltűnhetett, hogy a buszpályaudvar néhány kocsiállásán ilyenkor a szokásosnál is nagyobb volt a tömeg. A várakozók között mindenféle ember akadt, de főleg diákok és nyugdíjas nénik zsúfolódtak össze azon a ponton, ahol a busz ajtajának nyílnia kellett. Mindannyian hatalmas bőröndöket és hátizsákokat támasztottak. A beszélgetésekbe időnként szerb szavak keveredtek: ezek az utasok ugyanis a Szabadkára, Zentára, Kanizsára vagy Kikindára tartó buszokra vártak. Fáradtan és türelmetlenül.

Hiába esik közel Szeged a határ túloldalán fekvő városokhoz, az utazás és a vele járó bizonytalanság idegőrlő volt. A röszkei határátkelőn gyakran fél óránál is többet várakozott a busz, a vámosok pedig rendszeresen leszállították az utasokat, hogy sorba állítsák őket, és egyenként vizsgálják át a csomagjaikat. Azokat, akiknek nem jutott ülőhely, a sofőrök letessékelték a határ előtt, mert álló utasokat nem vihettek, majd a szerb oldalon ismét felvették őket. A pecheseknek több száz métert kellett gyalogolniuk csomagjaikkal, akár hét ágra sütött a nap, akár szakadt az eső. Érthető, hogy mindenkinek elege volt az efféle kényelmetlenségekből, de mit lehetett tenni, aki haza akart jutni, állta a sarat.

Egészen addig, amíg néhány leleményes vajdasági meg nem látta a türelmetlenül tolongó emberekben az üzleti lehetőséget. Akkoriban sokan jártak át Szegedre vásárolni, és közülük néhányan úgy gondolták, pénzkidobás félig üres autóval visszaindulni. Inkább megálltak a buszpályaudvar mellett, és a várakozók közül toboroztak utasokat. Nem kértek többet a buszjegy áránál, általában gyorsan átjutottak a határon, és ha tehették, az utcaajtóig szállították a szerencséseket. Mindenki jól járt.

A példa ragadós volt. Egyre több vajdasági magyar látott fantáziát a személyszállításban. Átjöttek, bevásároltak, a benzinköltséget kifizették helyettük az utasok. Alig telt el néhány hónap az első magánzók megjelenése óta, és a buszmegállóban várakozók száma megfeleződött. A járatokon, amelyeken korábban álmodni sem lehetett ülőhelyről, a táskáját is maga mellé ültethette az új divatra érzéketlen utazó.

A helyzet hamarosan odáig fajult, hogy a busztársaságok kénytelenek voltak ritkítani vagy megszüntetni a járataikat, mert a korábban jól jövedelmező útvonalakra nem érte meg buszt indítani. Ez azonban csak keveseknek tűnhetett fel, hiszen ekkor már sokaknak saját taxisuk volt, akivel telefonon egyeztette, mikor van szüksége fuvarra.

A szabadpiaci rendszer gördülékenyen működött, egészen egy december végi péntek délutánig. Ezen a napon rengetegen indultak haza Magyarországról az ünnepekre. A karácsony szépnek ígérkezett, a déli határszakaszon napok óta havazott. Ezen a pénteken különösen bőre sikerült az égi áldás. Az utakat hótorlaszok tették nehezen járhatóvá. Rég nem volt akkora tömeg a Vajdaságba induló buszok megállóiban, mint akkor. A magánzóknak ugyanis eszük ágában sem volt elindulni otthonról ilyen időben, hiába hívogatták őket kétségbeesetten a Szegeden rekedtek. A menetrend szerinti járatokra csak az utasok töredéke fért fel, félő volt, hogy sokaknak a Mars téren kell tölteniük az éjszakát. A válságot végül a szegedi Volán oldotta meg. Szabaddá tettek néhány buszt, azokkal szállították haza a kétségbeesés határán álló tömeget.

Ez a régi történet minap jutott az eszembe. Akkor, amikor arról olvastam a százegyedik lelkesült cikket, hogy a hagyományos üzleti modellek ideje lejárt, kisebb, gyors, alkalmazkodásra képes vállalkozások veszik át a becsontosodott monstrumok helyét. Könnyen lehet, hogy tényleg így lesz. Arra viszont nem árt odafigyelni, hogy a piac csak a törvényi kereteken belül, észszerű korlátok között kapjon szabad kezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.