Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Hűbérplafon

A munkát fizessük meg, semmi egyéb vagyoni előnyre a hivatal viselése nem jogosít.

Fekete-Győr András
2017. 08. 22. 17:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem az a kifogásolandó, hogy az állami vállalatok bizonyos beosztottjai is komoly bért kapnak, hanem az, hogy a kormány alkalmatlan emberek zsebét tömi: ők nem jó vezetők, csupán tehetségtelen, de hűséges pártkáderek. Vágó Gábor népszavazása azonban a gyereket is kiöntené a fürdővízzel együtt: azokat is büntetné, akik magas fizetésért magas értékű közszolgálati munkát végeznek. A Momentum azonnal búcsút fog venni attól, aki érdemtelen, a legjobb szakemberektől azonban az állami szektorban sem vonná el a versenyképes fizetést.

A korábbi LMP-s Vágó Gábor kérdése, amely mögé öt párt is felsorakozott, így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”

Megértjük a kezdeményezők motivációit, nem kételkedünk jó szándékukban, de rossz eszközt választanak a kormánnyal szembeni fellépésre. Jól tudjuk, hogy a népszavazási kezdeményezések alkalmasak a kormánnyal szembeni fellépésre, ám ennyire közel a választásokhoz már inkább a közösségszervezésre, a jelöltállításra, a választási felkészülésre érdemes koncentrálni. Mindemellett azonban súlyos tartalmi okai is vannak annak, hogy a Momentum nem gyűjt aláírást. Fel kell hívnunk a kérdés támogatóinak figyelmét: az irreálisan alacsony bérplafont gond nélkül megkerülheti a Fidesz, és még rosszabbul is jöhetünk ki belőle. A népszavazási kérdés ugyanis nem foglalkozik azzal, hogy hány állami beosztott jut hozzá ehhez az összeghez, számukat a végtelenségig lehetne bővíteni. Kinevezési hullám vehetné kezdetét, érkezhetnének az újabb, felesleges vezetők, akik a bérplafon okozta hiányt egyenlítenék ki visszaosztás által. A jelenlegi hűbéri rendszer éhsége tovább nőne, újabb strómanokkal feltöltve a potyalesők terhe alatt már így is recsegő-ropogó közszférát.

A kérdés az országot erkölcsi csődbe taszító pártkáderekkel sem számol, hiszen a gond nem a bevételük összegének nagyságából fakad, hanem az általuk elvégzett tisztességtelen, minősíthetetlen munkavégzésből. A rájuk bízott adófizetői pénzzel felelőtlenül gazdálkodó kinevezetteket semmiben sem fogja egy alacsonyabb bérplafon megakadályozni.

Egy dologban igaza van Vágó Gábornak: a közszféra bérei tényleg nincsenek rendben. A dolgozók többsége mind az állami cégekben, mind az egészségügyben, mind a közoktatásban a munkája piaci értéke alatt keres. Pusztán hivatástudatból nem lehet egy családot eltartani: ezért hagyják ott annyian a közszférát és végső soron magát Magyarországot is. Nem csak a kivándorlást kell azonban megelőzni: haza kell hoznunk a külföldön tapasztalatot szerzett, havi több ezer euró felett kereső vezetőinket is. Nekik mit mondjunk? Azt, hogy gyere haza, és keresd a tizedét az eddigi fizetésednek? A kezdeményezők a köztársasági elnök jövedelméhez kötnék a bérplafont, ami ma havi 1 507 350 forintot jelent. Ez persze nagyon magas összeg, a legtöbb magyar munkavállaló örülhetne, ha ennyit keresne. Ám tetszik, nem tetszik, a vállalatvezetőkért verseny zajlik a közszféra és az állami szféra, valamint a különböző államok között. A fizetéseket itt nem a magyar átlagbérhez, hanem gyakran a berlini és londoni bérekhez kell hasonlítani. Ha világszínvonalú állami vállalatokat akarunk, ennek megfelelő béreket is kell fizetnünk. Ha a nemzetünket újra Közép-Európa egyik legsikeresebbjévé szeretnénk tenni, akkor a legjobbakra van szükségünk.

A versenyképes bérezés nemcsak azért jobb a bérplafonnál, mert a közszférában tartja a tehetséges, tapasztalt szakembereket, hanem azért is, mert a bérplafonból következő alacsony fizetés a korrupció melegágya. Ukrajnában 24–32 százalékkal kevesebbet keresnek az állami alkalmazottak, mint társaik ugyanazon a területen, a versenyszférában. Költéseik alapján viszont nincs különbség. Akkor az állami alkalmazottaknak honnan van rá pénzük? Igen, korrupcióból, kenőpénzekből, amire a rossz állami és társadalmi gyakorlat, valamint az alacsony bérplafon vezeti őket. Nekünk az a célunk, hogy a fizetés versenyképességével is kifejezzük: a munkát megfizetjük, semmi egyéb vagyoni előnyre a hivatal viselése nem jogosít.

Más a valódi megoldás, ha tényleg hasznosan akarjuk felhasználni az adófizetők pénzét. Ki kell iktatni a felesleges vezetői szinteket, átláthatóvá kell tenni az állam gazdálkodását, megfelelő munkakörülményeket kell teremteni a közigazgatás minden sarkában. Még a tisztességes, területükhöz értő és elkötelezett, állami és önkormányzati hivatalnokokat is hátráltatja a hiányos munkaszervezés és feladatmegosztás. Mindezt rendbe kell tenni. A közszférában ezért a magánszférához hasonlóan versenyképes bérezés kell, hogy mindenki úgy érezze: itt megbecsülik a munkáját, az államigazgatás pedig valódi karrierlehetőség. A megoldás nem a bérplafon, hanem a haverok eltávolítása, a fejlesztések, és ahol szükséges, ott a bérrendezés. Nem bérplafon kell tehát, hanem minőségi küszöb. A pártkádereknek pedig ajtót kell mutatni. Inkompetens kormányzásra nem baloldali demagógia, hanem felelős és jó kormányzás a válasz.

A szerző a Momentum elnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.