Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kit választhat Angela Merkel?

Hogy ki lesz a német kancellár, az világos, hogy kikkel léphet koalícióra, az még nem.

Techet Péter
2017. 08. 28. 17:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptemberi németországi választások tétje lassan egyetlen kérdésre szűkül: kit választ másnap Angela Merkel? Vagyis: kit tud és kit fog felkérni koalíciós partnernek az országot továbbra is kormányzó kancellár? Merkel döntését természetesen a német választók is befolyásolhatják, kijelölve a lehetséges koalíciós többségeket a berlini parlamentben.

A kancellárnak szokása azt bizonygatni, hogy „a választást még nem nyertük meg”, Martin Schulz, a szociáldemokraták jelöltje pedig rendre azzal biztatja híveit, hogy „a választást még nem vesztettük el” – de e két megközelítés is nagyon jól illusztrálja a politikusok és az egész német társadalom hangulatát. Merkel még nem győzött, Schulz még nem vesztett – de különösebb esély nincs arra, hogy a tizenöt-húsz százalékos hátrányban a CDU mögött kullogó szociáldemokraták befussanak az első helyre. Christian Lindner, a polgári jobboldali Szabad Demokraták (FDP) elnöke helyesen határozta meg a jobboldali bulvárnapilapnak, a Bildnek adott nemrégi nagyinterjújában a nagy kérdést: a harmadik helyezett kilétét.

Négy párt is versenyez ezért a pozícióért ma Németországban. A kisvárosi felső polgárság és a nagyvárosi yuppie-k pártjaként az FDP. A szélsőbaloldali underground és a mindenkiből kiábrándult, rendszerellenes alsó osztályok pártjaként a Die Linke. Az osztályokon átívelő rendszer- és idegenellenességet meglovagoló Alternatíva Németországnak (AfD). És a nagyvárosi, környezettudatos, főleg morális és nem gazdasági szempontok alapján szavazó jómódú polgárság pártja, a Zöldek.

Ebben a versenyben valóban világos ellentétetek, világnézetek csapnak össze. Az az ideológiai küzdelem zajlik le itt, amelyet Martin Schulz eredetileg Merkellel szeretett volna megvívni. A szociáldemokraták be is dobtak kemény baloldali jelszavakat és állításokat – például a növekvő társadalmi egyenlőtlenségről. A párt az „igazságosság” nevében hirdetett programot. Schulz abban bízott, hogy ha baloldali pozícióból lövi Merkelt, az kénytelen lesz jobbra húzódni – és végre igazi vita kezdődhet a felek között. Merkel azonban semmit sem reagált Schulzra. Maradt középen. Augusztusi dortmundi kampánynyitó beszédének majdnem másfél órája alatt ki sem ejtette Schulz nevét, és a szociáldemokratákra is csak egyszer hivatkozott, amikor azt mondta, „a nyugdíjkérdésben van nézeteltérés köztünk”. Nem éppen egy harciasan jobboldali szöveg.

Merkel sikerének tizenkét éve ez a titka: ellenfeleit nem meggyőzi, hanem agyonhallgatja, ignorálja. Schulz a baloldali programjával, jelszavaival, kiváló retorikai képességeivel egyedül áll a porondon. Hiába van számos kérdésben igaza, a látvány inkább nevetséges, mint meggyőző. Schulz már a demokrácia veszélyeztetésével is vádolta Merkelt, mondván: aki nem áll le az ellenféllel vitázni, aki nem hajlandó éles véleményt megfogalmazni, aki nem veszi fel a harcot, az a demokrácia lényegét nem érti. Merkel azonban egészen biztosan nem harcként gondol a politikára vagy a demokráciára.

A németek többsége számára láthatóan a Merkel jelentette stabilitás, nyugalom, folyamatosság és változatlanság akkor is megnyugtatóbb, ha amúgy a közvélemény-kutatások szerint többségük egyetért Martin Schulzcal: az országban nőttek a társadalmi egyenlőtlenségek. Ám a németeknél az elmúlt lassan hetven évben összesen háromszor fordult elő, hogy hivatalban lévő kancellár választást veszítsen. Tényleg mindennél fontosabb érték a stabilitás. Jakob Augstein szélsőbaloldali publicista szerint már az megnyugtatja a németeket, hogy Merkel a szokásos augusztusi dél-tiroli vándorlásán évek óta ugyanazt a nadrágot viseli. Ilyen társadalmi attitűd mellett nagyon nehéz lenne Martin Schulznak győznie. Merkel hallgatag stílusa közelebb áll a német mentalitáshoz, mint Schulz agresszívabb vitakultúrája.

Ezért tehát valóban az fontos, hogy ki és hány százalékkal fut majd be harmadiknak, minthogy ez a következő Merkel-kormányt alapvetően meghatározhatja. Egyrészt azért, mert Merkel nem feltétlenül akarná folytatni a nagykoalíciót a szocdemekkel. Martin Schulz is szívesebben lenne ellenzéki vezér. A szocdemek jelentős részének elege van abból, hogy gyakorlatilag 2005 óta nem tudtak kijönni a kancellár árnyékából. Ha nincs nagykoalíció, Merkelnek ideológiai döntést kell hoznia. Az AfD-vel és a Die Linkével nem hajlandó a CDU–CSU együttműködni, a liberálisokkal és a Zöldekkel igen. Egy CDU–CSU–FDP-kormány egyértelmű jobboldali fordulatot jelentene. Az FDP – különösen ha be tud futni a harmadik helyre – keresztülverne számos liberális követelést: adó- és bürokráciacsökkentés, digitalizáció, szociális segélyek további leépítése. Elképzelhető az is, hogy Merkel a Zöldeket is bevonná egy ilyen összefogásba, tompítva az FDP neoliberális élét. Egy CDU–CSU–FDP–Zöldek-kormány – amit a pártok színei alapján fekete-sárga-zöld „Jamaica-koalíciónak” szokás hívni – a polgári közép kormánya lenne.

Noha a három párt – különösen a liberálisok és a Zöldek – között jelentős ideológiai különbségek vannak, szavazóbázisuk a közép- és felső osztály. Merkeltől nem állna távol, hogy amennyiben a többség megvan hozzá, csak a Zöldekkel fogjon össze. A leggazdagabb német tartományt, Baden-Württemberget – igaz, ott zöld politikus miniszterelnökletével – ma is a konzervatívok és a zöldek irányítják.

A harmadik helyezett másrészt akkor is meghatározná a negyedik Merkel-kormányt, ha az továbbra is nagykoalíciós maradna. A következő négy év vitái ugyanis jelentősen függenek attól, hogy ki lesz az ellenzék vezető ereje. Nem mindegy, hogy az AfD idegenellenes, identitáspolitikai témái, a Die Linke rendszerkritikus kapitalizmusbírálata, az FDP jólétiállam-ellenessége vagy a Zöldek ökológiai és morális ügyei tematizálják-e a napirendet akár ellenzékből is. Ha pedig nem lesz nagykoalíció, és a szociáldemokraták vonulnak ellenzékbe, még arra is esélyük lehet, hogy hiteles ellenjelöltet építsenek fel.

A szerző újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.