Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Mit tett Szent István, és mit nem?

Közkeletű tévhitek és hazugságok élnek még ma is a magyar államalapításról.

Reichert János
2017. 08. 21. 6:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdektelen és sokszor légből kapott érvekkel operáló viták zajlanak ma is a magyarság eredetéről és a Magyar Királyság születéséről. A rendelkezésre álló források töredékesek, bizonyos szerzők megállapításainak értelmezése ma már inkább fantáziát igényel, semmint tudást. Maradjunk inkább a tényeknél.

A honfoglaló magyarok a becslések szerint félmillióan érkeztek a IX. század végén a Kárpát-medencébe, ahol nem találtak számottevő ellenállásra, egyszerűen azért, mert a helybeli lakosság lélekszáma sem volt több, és kényelmesen elfértek egymás mellett. Valószínűleg nyelvi nehézségeik sem voltak, az őslakosok nagy hányada tudott magyarul. A Kárpát-medence területén körülbelül egy évszázad alatt vitathatatlan hatalomra tett szert Árpád vezér törzse, amelynek fiatal feje, legyőzve a törzsi ellenállást, az új évezred első napján (tehát a Kr. u. 1001. év első napján) keresztény módra királlyá koronáztatott.

Gyakori vitatéma a magyarság antropológiája és nyelve. Magyar nyelvünknek kétségkívül vannak finnugor jellemzői, amint vannak török jellemzői is, sőt olyanok is, amelyek nem sorolhatók be a két nyelvcsalád egyikébe sem. Ez akadémiai kérdés, gyakorlati jelentősége nincsen. Hasonlóan akadémiai jelentőségű a honfoglalók antropológiája, ugyanis a mai magyaroknak csupán elenyésző töredéke származik a honfoglalóktól. Embertanilag Magyarország mai lakossága sokkal inkább europoid. Mi, mai magyarok genetikailag sokkal közelebb állunk például a mai román néphez, mint a honfoglalókhoz, ezért is értelmetlen például, ha Kazaksztánban (ez a szabatos névalak) érzi magát otthon egy vezetőnk, ráadásul oroszosan, Kazahsztánnak hívja

A honfoglalás ténylegesen nem volt sem véres, sem különösebben harcias eseménysor, és a keresztény magyar állam megalapítása sem volt horrorisztikus. A mai tévhitek közül az a legfelháborítóbb, amelyet az 1948 után berendezkedett bolsevik diktatúra terjesztett, tulajdonképpen önmaga igazolására: I. István király fölismerte a kor parancsát, és tűzzel-vassal megteremtette a magyar államot – hirdették a kommunisták. Egy füst alatt megalapozták az agresszív magyar egyház képét, azt állítva, hogy István parancsára erőszakkal keresztelték meg a magyar népet.

A konszolidált Kádár-korban ezt az egész hamis történelemszemléletet még egyszer bevésték a mai nemzedékek agyába – az élmény neve: István, a király. A rockopera második rétege Kádár János és Nagy Imre 1956-os küzdelmét érzékeltette, azt is hamisan, mivel az olvasat szerint Kádár a körülmények fogságában vergődő, jó szándékú, haladó reformer lett volna, aki rákényszerül az öldöklésre. Azért gonoszul hamis az István–Kádár-párhuzam, mert utóbbiban semmi sem volt meg az előbbi erényeiből. Ráadásul István oldalán állt annak idején a haladás, a jobbítás, a függetlenség eszménye, egyszóval a távlatosság, míg 1956-ban Kádár ezek közül egyikkel sem dicsekedhetett. Azt, hogy valójában milyen volt, és mit tett István, a forrásokból nem lehet minden részletében tisztázni, de azt igen, hogy mit nem tett. Az egykorú források szerint István király a kortársai között a legjámborabb, a legbékeszeretőbb és a legbölcsebb uralkodók egyike volt. Sosem kezdeményezett háborút. Minden szomszédos uralkodóval szívélyes viszonyra törekedett. Országában évtizedes aprómunkával korszerű közigazgatást igyekezett kiépíteni (1038. augusztusi haláláig nem ért a végére). Írásba foglalta a fontos törvényeket, királytükröt (azaz bölcs uralkodási útmutatót) hagyott utódainak, személyesen bíráskodott, és nemritkán adakozott is. Lefektette a magyar iskolaügy és szociális rendszer alapjait. Személyiségének legerősebb vonása a mély istenhit volt. Példamutató életének hatását leginkább a dinasztia történetén mérhetjük le. Az Árpád-ház szerte a keresztény világban nagy megbecsültségnek örvendett, ami azt is jelentette, hogy a Magyar Királyság Európa egyik tekintélyes állama volt.

Mit nem tett Szent István? Nem terjesztette tűzzel-vassal a kereszténységet. Ilyesmiről egyetlen kortárs sem tud, ráadásul ha (pláne tömegesen) irtotta volna alattvalóit, azzal saját országát rombolta volna le, aminek a tények ellentmondanak. István egyházszervező munkája nem rombolás volt, hanem építkezés, amivel valós társadalmi igényt elégített ki. Mire István trónra lépett, a lakosságnak bizonnyal a jelentős, valószínűleg a nagyobbik hányada keresztény volt.

A magyar kereszténységről az az igazság, hogy egyrészt a honfoglaló magyarokról hitelt érdemlően tudjuk, hogy ismerték a kereszténységet, sőt Mózes és Mohamed tanítását is. A kereszténység nem volt sem ismeretlen, sem gyűlöletes a honfoglalók körében. Pannóniában a honfoglalás idején vitális volt a kereszténység, az őslakosságot sem kellett különösebben téríteni, mivel nagy hányaduk keresztény volt. A rendszeres térítőmunka pedig Géza fejedelem quedlinburgi követjárása, azaz egy emberöltő óta folyt már.

Amit pogánylázadásként ismerünk, az nem más, mint a törzsi elit harca az új rend ellen, azaz István hatalmának nyugatias gyakorlata ellen, de ezeknek a lázadásoknak nem volt teológiai tartalmuk, és a legkevésbé sem voltak afféle népfelkelések. Jellemző, hogy például maga Koppány vagy Ajtony is bizonnyal meg volt keresztelve. A krónikás irodalom azért nevezte a lázadókat pogányoknak, hogy istentelen bűnösségüket röviden jelezze.

Végeredményben István király arra tanít, hogy az ország vezetésének fundamentuma a vezető személyes erkölcse és helyes világnézete. Fel kell ismerni a nemzet valódi problémáit, és azokon erkölcsösen kell úrrá lenni.

A szerző esszéista

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.